dzięki, panowie
Podepnę się pod temat uniwersalnego szkła jakim jest 24-105. A czy jest coś w podobnym zakresie co można używać jako kit i spacerzoom do FF? tylko taniej, bo wiadomo jakie 24-105 ma opinie używanya nowy kit za 2,5k to lekko dużo.
Jest - tamron 28-75 2.8. A jakie to opinie ma używany 24-105?
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
dobre
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Ze jest mocno eksploatowany i siada flex. Wielu slubniaków go używa jako podstawowego szkła do filmowania też.
Tamron a miałem w poprzednim systemie i mnie nie zachwycił. A ten 28-135?
Ostatnio edytowane przez cubbus ; 12-12-2014 o 01:08
Do fotografi podrozniczej wzialbym dwa 24-70 i 70-200. W podroży liczy sie tez wygoda. Wiadro stalek to nie jest zestaw podrozny. Sam nie mam tego pierwszego (tylko wiadro stalek) i wiem jak to jest uciazliwe.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
wg mnie, tytułowe pytanie powinno być jeszcze doprecyzowane w jaki sposób będą wykorzystywane zrobione zdjęcia. Bo jeśli do domowej dokumentacji wyjazdów, czy zdjęć do zamieszczania na FB/plfoto itd. - to każdy z wymienionych w tym wątku obiektywów będzie więcej niż odpowiedni. Natomiast, jeśli zdjęcia mają być wykorzystane komercyjne (np. sprzedaż w bankach zdjęć, wydruk plakatów, albumy itd.), to już rozdzielczość, "słabe rogi" itd. - mają zasadnicze znaczenie. Przy fotografii krajobrazowej niezwykle rzadko używa się f2.8, za to ostrość od brzegów do centrum kadru jest bardzo pożądana. Więc szukając najlepszej dla siebie opcji - trzeba wiedzieć co się chce robić i po co:-)