Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Wątek: Jakie obiektywy pod pełną klatkę do fotografii podróżniczej?

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Jakie obiektywy pod pełną klatkę do fotografii podróżniczej?

17-40 spokojnie da rade. Ja np. sie lapie przewaznie na tym ze kadry z 17mm tak czy owak cropuje wiec te slynne nieostre rogi z tego szkla na 17mm ida w niepamiec

Tanszego szerokiego kata nie znajdziesz. Na tamrona nawet nie patrz, i tak predzej czy pozniej poszedlby na Allegro
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez ewaise Zobacz posta
    No... fajny temat. Tylko po cóż mi? W sytuacji, w której jest autor zalinkowanego posta, wybrałam Tamrona 17-50 2.8 i dzielnie się sprawdzał. Później dokupiłam C 10-20 i był całkiem OK, choć zdecydowanie więcej fociłam Tamronem. A teraz ani jeden ani drugi nie pasuje pod pełną klatkę, a pomysły z serii 18-135 jakoś mnie nie przekonują.

Szkła niesystemowego nie chcę. W grę wchodzi tylko Canon.
    to jeden z wielutematów na ten temat
    wystarczy poszukać
    ale skoro to taki problem
    http://www.canon-board.info/obiektyw...jlandia-98118/
    http://www.canon-board.info/obiektyw...rowej-z-98194/
    http://www.canon-board.info/obiektyw...jobrazu-97634/
    i setki innych na ten sam temat
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Tamron nigdy w grę nie wchodził. Z szerokiego kąta właśnie albo 17-40 albo 16-35.

becekpl, bądź łaskaw nabijać sobie posty w innym wątku. Nie przeczytałeś nawet pierwszego posta w tym wątku, a już dwa bzdurne swoje dołożyłeś. Pierwszy z wyborem obiektywu uniwersalnego pod cropa. A czy ja chcę uniwersalny? NIE. Teraz seria kolejnych, do których podejrzewam nawet nie zajrzałeś.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

No... fajny temat. Tylko po cóż mi? W sytuacji, w której jest autor zalinkowanego posta, wybrałam Tamrona 17-50 2.8 i dzielnie się sprawdzał. Później dokupiłam C 10-20 i był całkiem OK. A teraz ani jeden ani drugi nie pasuje pod pełną klatkę, a pomysły z serii 18-135 jakoś mnie nie przekonują.
    Pomnóż swoje ogniskowe x1.6 i zobaczysz odpowiedniki. Skoro Tamron się dzielnie sprawdzał to kup jego odpowiednik FF.

A czy ja chcę uniwersalny? NIE.
    W ogóle nie napisałaś czego oczekujesz....
    Ostatnio edytowane przez namoamo ; 10-12-2014 o 15:33

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Tamron nigdy w grę nie wchodził. Z szerokiego kąta właśnie albo 17-40 albo 16-35.

becekpl, bądź łaskaw nabijać sobie posty w innym wątku. Nie przeczytałeś nawet pierwszego posta w tym wątku, a już dwa bzdurne swoje dołożyłeś. Pierwszy z wyborem obiektywu uniwersalnego pod cropa. A czy ja chcę uniwersalny? NIE. Teraz seria kolejnych, do których podejrzewam nawet nie zajrzałeś.
    16-35 ma duza srednice na filter - to moze cie kosztowac. Jest tez przy tym troche ciezszy od 17-40. Ja z powodzeniem od lat uzywam 17-40 bez problemow. Co do nowszego 16-35 - wszystko super ale cena zaporowa puki co.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Witam,
    ... Aktualnie mam obiektywy: Canon 10-22, Tamron 17-50 2.8 i Canon 85 1.8.
    Miałem jeszcze niedawno tak samo. 10-22 został zamieniony na 17-40/4, Tamron 17-50 na 24-105, C85/1.8 został.

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    ja na taki wyjazd bym wolał mieć 17-40mm 50mm i 70-200 albo totalnie kupił jedno uniwersalne np 24-105 f/4 L i nie nosił kilku nie kombinował i nie zmieniał
    co kto lubi i co kto woli :P
    Dokładnie tak. Jeśli mam możliwość zmiany obiektywu biorę 17-40 + 70-200. Jeśli tylko jeden to 24-105. Stałka też może się przydać, jednak na wyjazdach bardziej cenię uniwersalność ogniskowych nad światłem.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

A mnie się wydaje, że jednak napisałam. Obiektyw / obiektywy mają być do fotografii podróżniczej i zastąpić zestaw C 10-20 i T 17-50, które miałam na Cropie, przy założeniu że mam 85 i ona ze mną zostaje. Były też wymienione dwa obiektywy nad którymi się zastanawiam: C 17-40 i C 16-35. Post dalej info, że kupię na pewno C 70-200 i tu już decyzja zapadła. Teraz kwestia szerokiego kąta i może 50tki, która jest tania i w najgorszym razie poleci na allegro.
    Ostatnio edytowane przez ewaise ; 10-12-2014 o 16:04

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

no to bierz 17-40 i 50 1.4 i będziesz miała i to i to w cenie 16-35 z jakości będziesz na pewno zadowolona.
    SONY

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

To zamiast 50ki lepiej dołożyć do 16-35 zyskując na plastyce, skoro 85 zostanie.

Pełne uzależnienie

A mnie się wydaje, że jednak napisałam. Obiektyw / obiektywy mają być do fotografii podróżniczej i zastąpić zestaw C 10-20 i T 17-50, które miałam na Cropie, przy założeniu że mam 85 i ona ze mną zostaje. Były też wymienione dwa obiektywy nad którymi się zastanawiam: C 17-40 i C 16-35. Post dalej info, że kupię na pewno C 70-200 i tu już decyzja zapadła. Teraz kwestia szerokiego kąta i może 50tki, która jest tania i w najgorszym razie poleci na allegro.
    aż się boję napisać ale zmieniłem cropa i 10-22 na ff i 17-40 i moim zdaniem obrazek jest lepszy, np. aberracje chromatyczne są mniejsze, 17-40 nie jest tak złym obiektywem jak go opisują moim zdaniem to zupełnie przyzwoity obiektyw. słyszałem że trzeba szukać egzemplarzy z nowszą datą produkcji - i tym się kierowałem.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 10-12-2014 o 16:07
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów