Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 74

Wątek: Czy Canon ma problemy z nowymi puszkami?

Początki nałogu
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie Odp: Czy Canon ma problemy z nowymi puszkami?

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    używają ludzie który myślą, że będzie fajnie po kupieniu 50 1.4 za 200zł a potem przejściówka z soczewką i jazda
    Jest sporo ciekawych i TANICH (przez co chyba przyciągają) szkieł w FD ale imo nie do pracy z cyfrą
    Z cyfrą jak najbardziej. Tyle że raczej z Sony A7.
    46756a6920582d5431202b2031302d32342f34202b2031382d 35352f322e382d34202b2035352d3230302f332
    e352d342e38202b2032332f312e34202b2033352f312e34202 b2035362f312e32202b204d65747a206d343030

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Jest sporo ciekawych i TANICH (przez co chyba przyciągają) szkieł w FD ale imo nie do pracy z cyfrą
    Można użyć dobrych szkieł FD do macro, wytoczyć pierścień, wyszlifować zamki, dokręcić bagnet z innego zestawu pierścieni bez automatyki... i jazda.

Zrobiłem jeden taki komplet dla kolegi - niedrogo.

Ale to już poza tematem.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 28-12-2014 o 18:13

Początki nałogu Awatar Da__FreaK
    Miasto
    Szczecin / Cisiec

[QUOTE=Cień;1257912]Coraz bardziej jestem skłonny przesiąść się na tego Canona.

Plusy Canona:
    - AF
    - Wideo
    - Uchylny ekran

Minusy:
    - Gorsza rozpiętość tonalna

Plusy Nikona:
    - Dobra rozpiętość tonalna
    - Nie musiałbym zmieniać systemu

Minusy:
    - Nienajlepszy AF
    - Możliwość trafienia bubla
    - Sporo gorszy tryb wideo
    - Brak uchylnego ekranu

A ja głęboko rozmyslam o zmianie z C na N ze wzgledu na AF Ale to nie teraz Z czasem sprzedam system i będe celował w D4, D4s Ale to nie w tym kraju

Coś już napisał

używają ludzie który myślą, że będzie fajnie po kupieniu 50 1.4 za 200zł a potem przejściówka z soczewką i jazda
    Do makro można znaleźć sporo fajnych manualnych szkieł. Zresztą nie tylko do makro.

współpraca z manualami jest lepsza to prawda ale manuale to erzatz i cudu nie oczekuj - jaka kasa taka jakość
    af może będzie lepszy może będzie gorszy - zawsze czytałem że w nikonach af działa, a w canonach od 5d3 w górę
    współpraca z kundelkami, a w szczególności z sigmą zawsze była gorsza w canonie - teraz to się trochę zmienia to znaczy nikon również chce utrudnić życie kundlom.
    af, olej, kurz i cień jest w...... ale to szystko są FF a nie cropy chyba tylko 7000 miał jakieś problemy.
    Co do AF, to sugerowałem się tym filmem: https://www.youtube.com/watch?v=bOM4r1gxsbs

Zaczyna się w 7:45
    Ostatnio edytowane przez Cień ; 28-12-2014 o 21:23

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Nie o to chodzi, że FD nie można używać z cyfrą - nie można go używać z EF, obojętnie czy cyfra, czy analog.
    FD ma mniejszy flange focal distance (FFD) niż EF. Przepraszam za angielski, ale nie znam tłumaczenia na polski: chodzi o odległość powierzchni bazowej bagnetu od matrycy/filmu.
    Szkła FD jako takie są bardzo dobre, ale do systemu FD lub systemów z mniejszym FFD - na przykład do bezlusterkowców.

http://en.wikipedia.org/wiki/Flange_focal_distance
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 28-12-2014 o 21:33

Coś już napisał

Na makropasji ludzie robią zdjęcia manualami. Tylko nie jestem pewien, w którym systemie siedzą.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Cień Zobacz posta
    Na makropasji ludzie robią zdjęcia manualami. Tylko nie jestem pewien, w którym systemie siedzą.
    System jest praktycznie nieważny, skoro i tak zwiększany jest odstęp od matrycy poprzez pierścienie/mieszek dla zwiększenia skali odwzorowania.
    Obiektywy są odwracane, łączone ze sobą i jeszcze kilka kombinacji.
    Jakieś macro popełniłem pentaksem, canonem FD i nikonem z prześciówkami - wszystko manualne aby domknąć przysłonę - dla zwiększenia GO.

Warto poczytać:
    http://www.canon-board.info/analogow...25/index3.html
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 28-12-2014 o 22:13

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Z tego co kojarzę to FD używają z bezlusterkowcami. Do takiego NEX czy Mikro4/3 praktycznie wszystko da się podpiąć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

To ludzie normalnie robią makro manualami z bardzo dobrym efektem.

Canon nie ma problemów ze szkłami niezależnych producentów? Gdzieś czytałem, że ponoć nienajlepiej współpracuje z takimi szkłami.

Miasto
    Gorzów Wlkp.

Musisz odróżnić macro od całej reszty.
    W macro praktycznie nie da się używać AF, więc automatyka jest zbędna.
    Dlatego są cenione szkła manualne o najlepszej jakości dające odwzorowanie 1:1, 1:2.
    Poprzez mieszki, pierścienie możesz uzyskać powiększenie motywu 5:1 i większe, a wszystko to bez elektroniki.

Da się użyć obiektywu EF, pierścienie ze stykami, ale po to aby przymknąć do np. f22, a ostrzenie odbywa się odsuwaniem/przybliżaniem do motywu.
    Możesz nawet użyć zwykłego KIT-a, na "odwrotce" przelutować styki i przymykać przysłonę z poziomu aparatu i uzyskasz odwzorowanie nawet kilka razy do jednego.
    Jest tutorial jak to zrobić.

https://www.youtube.com/watch?v=GS4zYwlEsb4
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 28-12-2014 o 22:32

Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów