C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Coraz bardziej jestem skłonny przesiąść się na tego Canona.
Plusy Canona:
- AF
- Wideo
- Uchylny ekran
Minusy:
- Gorsza rozpiętość tonalna
Plusy Nikona:
- Dobra rozpiętość tonalna
- Nie musiałbym zmieniać systemu
Minusy:
- Nienajlepszy AF
- Możliwość trafienia bubla
- Sporo gorszy tryb wideo
- Brak uchylnego ekranu
nie warto zmieniać systemu z tak błahych powodów, a cropa na cropa to chyba naprawdę nie ma sensu, jaki korpus i jakie szkła chcesz zmienić na to 70D?
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Obecnie mam D5000. Powoli rozglądam się za czymś lepszym. W Nikonie wybór padłby na D7100.
mz istotna jest szklarnia, jeśli nie masz szklarni lub masz szlarnię typu double kit to jesteś wolny i możesz zmienić na co chcesz, testowałem kiedyś z D5000 stałki nikona 35 50 1.4 i 1.8, 85 1.8 zupełnie fajne zdjęcia wychodziły, 35 nie chciała trafiać (kilka sztuk) a korpus nie posiada mikroregulacji więc było trochę "tak sobie". Stałki małe lekkie i tanie ale mimo wszystko lepiej wykonane niż np C501.8 (o co nie jest trudno).
Trochę znam ten korpus bo go od czasu do czasu trzymam w rekach co cie ogranicza w tym korpusie? jakie zdjęcia robisz?
Najpierw pomyśl o szklarni jaką będziesz potrzebował potem o korpusie, a na koniec o zmianie systemu.
Jestem szumofobem
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
Mam 35mm, 60mm Tamrona i Sigmę 10-20mm. 35 mało używam, co do Sigmy nie jestem pewny, a Tamrona lubię. Tamrona mógłbym sprzedać i kupić w tej samej cenie Canona 100mm/2.8. Resztę sprzedać i wziąć Sigmę 17-50 albo jakiś inny zoom.
Wkurza mnie AF w Nikonie, wkurzają mnie różne usterki nowych aparatów, o których czytam ciągle na nikoniarzach (AF, olej, kurz, a teraz jakiś cień-flara), wkurza mnie podejście Nikona ("wszystko jest ok", ale wypuszczamy nowy model). Tryb filmowy na pewno jest duużo lepszy w Canonie. Z tego, co widziałem w różnych porównaniach na youtubie, to AF również. Do tego 70D ma uchylny ekran, co bywa przydatne w makro. Fajnie też, że mierzy światło z manualami. Wiele z nich ma bardzo ciekawy bokeh.
Ostatnio edytowane przez Cień ; 27-12-2014 o 21:44
współpraca z manualami jest lepsza to prawda ale manuale to erzatz i cudu nie oczekuj - jaka kasa taka jakość
af może będzie lepszy może będzie gorszy - zawsze czytałem że w nikonach af działa, a w canonach od 5d3 w górę
współpraca z kundelkami, a w szczególności z sigmą zawsze była gorsza w canonie - teraz to się trochę zmienia to znaczy nikon również chce utrudnić życie kundlom.
af, olej, kurz i cień jest w...... ale to szystko są FF a nie cropy chyba tylko 7000 miał jakieś problemy.
Jestem szumofobem
Ale co FD? Kto to jeszcze używa - jakaś garstka miłośników staroci. To jest w chwili obecnej zaszłość historyczna bez znaczenia.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
używają ludzie który myślą, że będzie fajnie po kupieniu 50 1.4 za 200zła potem przejściówka z soczewką i jazda
![]()
Jest sporo ciekawych i TANICH (przez co chyba przyciągają) szkieł w FD ale imo nie do pracy z cyfrą
SONY