Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: 70-200/2.8II + ext.1.4 III

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Domyślnie Odp: 70-200/2.8II + ext.1.4 III

Cytat Zamieszczone przez visavis Zobacz posta
    Serdecznie dzięki, po porównaniu 400mm vs 560mm na 5dIII+400/2.8 wygląda to co najmniej bardzo dobrze , gdyby jeszcze tak porównać jakiś krajobraz byłoby super .
    Na 100% robiłem zestawem 5DIII+70-200/4+1.4III krajobraz niedawno, ale nie wiem czy mam Rawy. Jak coś to jutro dodam i obawiam się że będą to długie czasy naświetlania z filtrem ND.
    OT.
    Zazrdoszę Ci stabilizacji w tej 70-200. Ostatnio miałem okazje się nią pobawić i ona po prostu zatrzymuje Świat/czas w miejscu. Mi udało się zrobić ostre zdjęcie 400mm na 1/25s bo na więcej ręka nie pozwalała, ale ta IS w 70-200 II jest nieziemska.

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    To akurat niepotrzebne, bo i tak musisz mocno przymykać dla GO, to czy będzie nominalnie f2,8/ f4 czy f5,6 to i tak nie ma większego znaczenia.
    Focąc jakieś landszafty bardziej przydatne szerokie szkło niż tele. Nieraz nosiłem 70-200, a przydatne było raz na sto ujęć i to z krótszego końca.
    Tym bardziej TC będzie zbędny, ale to moje zdanie, bo nie lubię zbyt wiele targać ze sobą
    A u mnie właśnie w plecaku krajobrazowym mam 17-40 i właśnie 70-200 i TC1.4. Co prawda częściej zakładam szeroki, ale czasem jest jakaś pojedyncza skałka warta odseparowania, czy latarnia na wyspie.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Starałem się pokazać, że dla małych wydruków (jak i prezentacji na monitorach)

- Optycznie powiększanie przez extender obrazu padającego na matrycę które to powiększanie jednocześnie zmniejsza rozdzielczość
    - po to by następnie programowo zmniejszać obraz zarejestrowany przez matrycę do rozmiaru małego wydruku bądź rozdzielczości monitora

ma mało sensu ze względu na dodatkowe zmniejszanie szczegółowości osiąganego wyniku.

Autorzy (podręczników/artykułów/wypowiedzi) dzielą sie na 2 (skrajne) typy.
    Typ 1 : patrzcie jaki jestem mądry !
    Typ 2 : patrzcie jakie to proste !

Staram się maksymalnie zbliżyć do typu 2 a kolega flipflap, wydaje mi się, że nie zrozumiał. (znaczy że źle się staram)

To może (uproszczony) przykład zjawiska w drugą stronę, duży wydruk.

Mam 5D3, matryca 5760 pikseli x 3840 pikseli, podpięty obiektyw o rozdzielczości 100 lpmm.
    Chcę mieć wydruk o szerokości 58 cm, drukarka 254ppi (10 punktów na milimetr)
    A ptak lata w takiej odległości, że rozpiętość skrzydeł zajmuje połowę szerokości wizjera/matrycy.

Mogę więc zrobić zdjęcie albo :

a. bez extendera,
    obraz ptaka o rozdzielczości 100 lpmm zajmie na matrycy 2880 pikseli i następnie po wykadrowaniu wdrukować na drukarce 254ppi powiększając go programowo (dodając co drugi "pusty/uśredniony" piksel) do 5760 pikseli co da wydruk 58 cm szerokości

b. z extenderem 2x
    obraz ptaka o rozdzielczości 50 lpmm zajmie cała matrycę i na drukarce każdy piksel matrycy stanie się punktem na wydruku, mamy szerokość 58 cm, nic nie tracimy ze szczegółowości podczas wydruku.

Nie wiem, co w tym przykładzie (dużego wydruku) jest lepsze, używanie extendera czy powiększanie programowe.
    Wiem natomiast co jest tańsze.

jp

PS
    Na podsumowaniu projektu lądowania na księżycu zadano pytanie :
    dziennikarz
    Czy dostaliście odpowiedzi na wszystkie stawiane sobie pytania ?
    kierownik projektu
    Tak, na wszystkie pytania dostaliśmy odpowiedzi
    Ponadto dostaliśmy dużo odpowiedzi do których nie znamy pytań !
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 10-12-2014 o 04:50
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Starałem się pokazać, że dla małych wydruków (jak i prezentacji na monitorach)

- Optycznie powiększanie przez extender obrazu padającego na matrycę które to powiększanie jednocześnie zmniejsza rozdzielczość
    - po to by następnie programowo zmniejszać obraz zarejestrowany przez matrycę do rozmiaru małego wydruku bądź rozdzielczości monitora
    Jakosc powiekszania optycznego jest zawsze lepsza niz kadrowanie. Wada i zaleta extendera jest ze podwaja wszystko co przechodzi przez obiektyw, wlacznie z bledami. I to swiatlo jest rejestrowane na matrycy aparatu. Na jakpsc obrazu przy uzyciu konwertera ma wplyw wiele innych czynnikow. Odleglosc, ogniskowa, natezenie swiatla, przyslona i czas oraz obiektyw jaki sie uzywa. Natomiast co ty chcesz wydrukowac to jeszcze inna inszosc.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez flipflap Zobacz posta
    Jakosc powiekszania optycznego jest zawsze lepsza niz kadrowanie. Wada i zaleta extendera jest ze podwaja wszystko co przechodzi przez obiektyw, wlacznie z bledami. I to swiatlo jest rejestrowane na matrycy aparatu. Na jakpsc obrazu przy uzyciu konwertera ma wplyw wiele innych czynnikow. Odleglosc, ogniskowa, natezenie swiatla, przyslona i czas oraz obiektyw jaki sie uzywa. Natomiast co ty chcesz wydrukowac to jeszcze inna inszosc.
    czy mam rozumieć, ze jesteś zdania

Jakosc powiekszania optycznego jest zawsze lepsza niz kadrowanie

że w przytoczonym przykładzie wydruk z obiektywu (+ extender) o rozdzielczości 50 lpmm będzie zawsze lepszy (rozdzielczość, szczegóły)
    od wydruku obrazu o rozdzielczości 100 lpmm powiększonego przy wydruku 2x (z dodanym pomiędzy każde dwa istniejące piksele dodatkowym "średnim" pikselem) ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 10-12-2014 o 08:10
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez mkkaczy Zobacz posta
    Na 100% robiłem zestawem 5DIII+70-200/4+1.4III krajobraz niedawno, ale nie wiem czy mam Rawy. Jak coś to jutro dodam i obawiam się że będą to długie czasy naświetlania z filtrem ND.
    OT.
    Zazrdoszę Ci stabilizacji w tej 70-200. Ostatnio miałem okazje się nią pobawić i ona po prostu zatrzymuje Świat/czas w miejscu. Mi udało się zrobić ostre zdjęcie 400mm na 1/25s bo na więcej ręka nie pozwalała, ale ta IS w 70-200 II jest nieziemska.

A u mnie właśnie w plecaku krajobrazowym mam 17-40 i właśnie 70-200 i TC1.4. Co prawda częściej zakładam szeroki, ale czasem jest jakaś pojedyncza skałka warta odseparowania, czy latarnia na wyspie.
    Bedę bardzo wdzięczny jeżeli się coś uda wrzucić, długie czasy nie przeszkadzają. Stabilizacja w 70-200/2.8 LIS jest bardzo skuteczna i co dla ptaków chyba bardzo ważne bezgłośna. Dla informacji mam szerokie szkła stałki 17 mm, 24 mm.

Miasto
    IRL

Cytat Zamieszczone przez visavis Zobacz posta
    Bedę bardzo wdzięczny jeżeli się coś uda wrzucić, długie czasy nie przeszkadzają. Stabilizacja w 70-200/2.8 LIS jest bardzo skuteczna i co dla ptaków chyba bardzo ważne bezgłośna. Dla informacji mam szerokie szkła stałki 17 mm, 24 mm.
    Tylko tyle znalazem. Warunki były dość kiepskie. Wiało jak to zawsze nad oceanem, a przez to bardzo dużo solanki w powietrzu. Na krótszych i dłuższych czasach, w pełni otwarty i przymknięty obiektyw.
    https://www.dropbox.com/sh/v28c3x7bs...HlgUTYXWa?dl=0

Dopiero zaczyna

Tylko tyle znalazem. Warunki były dość kiepskie. Wiało jak to zawsze nad oceanem, a przez to bardzo dużo solanki w powietrzu. Na krótszych i dłuższych czasach, w pełni otwarty i przymknięty obiektyw.
    https://www.dropbox.com/sh/v28c3x7bs...HlgUTYXWa?dl=0
    Bardzo duże podziękowanie , to co chciałem zobaczyć jest i całkiem dobrze współpracuje ten ext. z 70-200/4, myślę, że nie gorzej (może nawet lepiej) będzie z 70-200/2.8II.

Miasto
    IRL

Nie ma sprawy. Jeśli miało by być gorzej to znaczy że masz coś walnięte. Biorąc pod uwegę warunki w jakich robiłem te fotki i sprzęt, u Ciebie może być tylko lepiej.

Dopiero zaczyna

Nie ma sprawy. Jeśli miało by być gorzej to znaczy że masz coś walnięte. Biorąc pod uwegę warunki w jakich robiłem te fotki i sprzęt, u Ciebie może być tylko lepiej.
    Dokładnie tak myślę, jeszcze raz dzięki . Jeżeli ktoś ma jeszcze inne sample ale już z 70-200/2.8 II +ext.1.4 III oczywiście również chętnie zobaczę.

Dopiero zaczyna

Może ktoś jeszcze ma jakieś sample z elnej klatki ?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów