Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: 70-200/2.8II + ext.1.4 III

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: 70-200/2.8II + ext.1.4 III

Starałem się pokazać, że dla małych wydruków (jak i prezentacji na monitorach)

- Optycznie powiększanie przez extender obrazu padającego na matrycę które to powiększanie jednocześnie zmniejsza rozdzielczość
    - po to by następnie programowo zmniejszać obraz zarejestrowany przez matrycę do rozmiaru małego wydruku bądź rozdzielczości monitora

ma mało sensu ze względu na dodatkowe zmniejszanie szczegółowości osiąganego wyniku.

Autorzy (podręczników/artykułów/wypowiedzi) dzielą sie na 2 (skrajne) typy.
    Typ 1 : patrzcie jaki jestem mądry !
    Typ 2 : patrzcie jakie to proste !

Staram się maksymalnie zbliżyć do typu 2 a kolega flipflap, wydaje mi się, że nie zrozumiał. (znaczy że źle się staram)

To może (uproszczony) przykład zjawiska w drugą stronę, duży wydruk.

Mam 5D3, matryca 5760 pikseli x 3840 pikseli, podpięty obiektyw o rozdzielczości 100 lpmm.
    Chcę mieć wydruk o szerokości 58 cm, drukarka 254ppi (10 punktów na milimetr)
    A ptak lata w takiej odległości, że rozpiętość skrzydeł zajmuje połowę szerokości wizjera/matrycy.

Mogę więc zrobić zdjęcie albo :

a. bez extendera,
    obraz ptaka o rozdzielczości 100 lpmm zajmie na matrycy 2880 pikseli i następnie po wykadrowaniu wdrukować na drukarce 254ppi powiększając go programowo (dodając co drugi "pusty/uśredniony" piksel) do 5760 pikseli co da wydruk 58 cm szerokości

b. z extenderem 2x
    obraz ptaka o rozdzielczości 50 lpmm zajmie cała matrycę i na drukarce każdy piksel matrycy stanie się punktem na wydruku, mamy szerokość 58 cm, nic nie tracimy ze szczegółowości podczas wydruku.

Nie wiem, co w tym przykładzie (dużego wydruku) jest lepsze, używanie extendera czy powiększanie programowe.
    Wiem natomiast co jest tańsze.

jp

PS
    Na podsumowaniu projektu lądowania na księżycu zadano pytanie :
    dziennikarz
    Czy dostaliście odpowiedzi na wszystkie stawiane sobie pytania ?
    kierownik projektu
    Tak, na wszystkie pytania dostaliśmy odpowiedzi
    Ponadto dostaliśmy dużo odpowiedzi do których nie znamy pytań !
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 10-12-2014 o 04:50
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów