Starałem się pokazać, że dla małych wydruków (jak i prezentacji na monitorach)
- Optycznie powiększanie przez extender obrazu padającego na matrycę które to powiększanie jednocześnie zmniejsza rozdzielczość
- po to by następnie programowo zmniejszać obraz zarejestrowany przez matrycę do rozmiaru małego wydruku bądź rozdzielczości monitora
ma mało sensu ze względu na dodatkowe zmniejszanie szczegółowości osiąganego wyniku.
Autorzy (podręczników/artykułów/wypowiedzi) dzielą sie na 2 (skrajne) typy.
Typ 1 : patrzcie jaki jestem mądry !
Typ 2 : patrzcie jakie to proste !
Staram się maksymalnie zbliżyć do typu 2 a kolega flipflap, wydaje mi się, że nie zrozumiał. (znaczy że źle się staram)
To może (uproszczony) przykład zjawiska w drugą stronę, duży wydruk.
Mam 5D3, matryca 5760 pikseli x 3840 pikseli, podpięty obiektyw o rozdzielczości 100 lpmm.
Chcę mieć wydruk o szerokości 58 cm, drukarka 254ppi (10 punktów na milimetr)
A ptak lata w takiej odległości, że rozpiętość skrzydeł zajmuje połowę szerokości wizjera/matrycy.
Mogę więc zrobić zdjęcie albo :
a. bez extendera,
obraz ptaka o rozdzielczości 100 lpmm zajmie na matrycy 2880 pikseli i następnie po wykadrowaniu wdrukować na drukarce 254ppi powiększając go programowo (dodając co drugi "pusty/uśredniony" piksel) do 5760 pikseli co da wydruk 58 cm szerokości
b. z extenderem 2x
obraz ptaka o rozdzielczości 50 lpmm zajmie cała matrycę i na drukarce każdy piksel matrycy stanie się punktem na wydruku, mamy szerokość 58 cm, nic nie tracimy ze szczegółowości podczas wydruku.
Nie wiem, co w tym przykładzie (dużego wydruku) jest lepsze, używanie extendera czy powiększanie programowe.
Wiem natomiast co jest tańsze.
jp
PS
Na podsumowaniu projektu lądowania na księżycu zadano pytanie :
dziennikarz
Czy dostaliście odpowiedzi na wszystkie stawiane sobie pytania ?
kierownik projektu
Tak, na wszystkie pytania dostaliśmy odpowiedzi
Ponadto dostaliśmy dużo odpowiedzi do których nie znamy pytań !