Darmowa dziewiątka będzie najwcześniej za pół roku. Oceniam to na podstawie dotychczasowej strategii, darmowa wersja dwa numery niższa niż aktualna w sprzedaży. 10 dopiero co się pokazała.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
A może pakiet adobe dla fotografów. LR + PS widzialem roczne licencje za 250zl bo byly gratisowe przy zakupie sprzetu.
Jakoś nie mogę się przełamać do innego softu niż zainstalowany na stałe na dysku i wszelkie "chmurki" i raty do mnie nie przemawiają.
--- Kolejny post ---
Co do 10-tki to zgrabnie działa DxO ClearView i coś poprawili w DxO Smart Lighting.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
RobertON jakby nie raty to bym do dzisiaj focił 600d + 18-55
A tak poważnie, szybkie korzyści jakie mi się nasuwają, to fakt, że 250zł nie jest dużym wydatkiem, masz cały czas aktualizacje i co ciekawe mam zainstalowane na 3 kompach i jedynie co to nie mogą być równolegle uruchomione to dla mnie duży +
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Moment, a to nie jest tak, że najpierw trzeba powiedzieć do czego ten program ma służyć? Bo jeśli tylko do wywołania RAW-a, to często wystarczy program dołączony do aparatu, ewentualnie któryś z darmowych (RawTherapee, Raw Photo Procesor dla Maca). Powiem więcej, jeśli ktoś używa tylko formatu JPEG, to i IrfanView zupełnie go zadowoli.
Co innego, jeśli ktoś traktuje zdjęcie, jako materiał do obróbki graficznej, potrzebuje filtrów, które to zdjęcie diametralnie przekształcą. Tu faktycznie Photoshop, ewentualnie Gimp. Z tym, że jest również Paint.Net, Pixia, Inkscape i sporo innych. Moim zdaniem odpowiedź na problem trzeba zacząć od pytania, po co taki program założycielowi wątku jest potrzebny.
Owszem, można kupić wielką ciężarówkę, żeby jeździć nią na działkę za miasto na weekend, ale ani szybko, ani wygodnie nie będzie. Ta sama zasada dotyczy wyboru programu.
Lightroom kosztuje cos kolo 500zl.
Polecam DxO. Używam do wołania RAWów i jestem bardzo zadowolony.
Może troche więcej niż Twój budżet ale będziesz zadowolony - prosty zakup, prosta aktywacja - program na dysku a nie w jakiś "chmurach".
Ściągnij trial na 30 dni i przetestuj - moim zdaniem warto dołożyć pare groszy.
Pozdrawiam. Marek
Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5