Pączątki ...:P

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Zakk Wylde
    Początki nałogu
    • 2006
    • 349

Pączątki ...:P

Witam!
    Bardzo lubię robić forki różnych rzeczy. Czasem to jakiś krajobraz czasem portrety. Ale najczęściej robię zdjęcia na ślubie (super amatorsko). Zdjęcia robiłem aparatem pewnego rodzaju dobrym jakim jest Fuji FinePix S602Z . Nie byłem jego posiadaczem, właścicielem tegoż aparatu był mój znajomy fotograf który dorobił sie dużego studia fotograficznego. Druga sprawą jest to, że ja bym sobie takiego Fuji nie kupiłbym gdyż denerwowało mnie to, że to była pospolita cyfrówka. Teraz zakupiłem sobie Canona 300D (teraz oznacza 3 miechy temu ) Bardzo lubię obsługe tego aparatu, dodatkowym atutam jest to, że nie jest to sama cyfrówka. Wszyscy się śmieją, że nie moge robic filmów nim. Jak bym chciał robić filmy to bym sobie kupił kamerę a nie aparat, prawda? Zapłaciłem dużo (tak mi się tylko wydaje) 2700zł. Sprzedawca w firmie Canona w Krakowie powiedział, że ten model co os chce mi sprzedać posiada nie standardowy obiekty tylko jakiś leprzy. Nie mam zdjęcia tego obiektywu ale napisze wam co jest napisane na przedniej części obiektywu. Canon Zoom Lens EF-S 18-55 mm 1:3.5-5.6 i na czerwono USM. Czy to jest standardowy obiektyw w canonach 300D czy jednak sprzedawca nie nabił mnie w "butelkę". I czym się różni od stand.? Hmmm... troszku się zagadałem... więc pisze co chciałbym wiedzieć.

Chciałbym się zając fotografią zawodowo (to nie jest jakiś chwilowy zapał). Mój sprzęt to:

- Canon 300D,
    - Obiektyw 18-55mm
    - Karta Power ComactFlash 1 GB
    - 3X akumulatory
    - Czytnik kart 8 in 1 :P
    - Wężyk spustowy z dżojstika amigowskiego :P
    - Torba
    - Filtr UV
    - Stary Zenit EM z starą lampą błyskową National Pe-205

Pytanie: Co bym jeszcze potrzebował do tego zestawu abym robił ciekawe zdjęcia. Mogę przeznaczyć na to ok 500zł. Myślałem nad drukarką foto Canon CP510.

Proszę o pomoc.
    Zakk wylde :P
    sprzęt | | |
  • AdrianP
    Początki nałogu
    • 2006
    • 462

Witaj!

Ten obiektyw który posiadasz to jest standardowy "kit" tylko że wersja USM, działająca szybciej pod względem ostrzenia, jednak optycznie jest taka sama co zwykłe 18-55.

Te 500 zł na razie sobie zostaw, a jak dozbierasz więcej to dokup teleobiektyw.
    Jeśli nie chcesz czekać i już kupić coś w miarę dobrej jakości to tylko EF 50/1,8 .

PS: 2700 PLN to strasznie drogo jak na 300D. Za tą cenę dostaniesz już nowy 350D, a jak dołożysz do tego jeszcze 300 zł to kupisz używany 20D :-(

Pozdrawiam
    Adrian
    Ostatnio edytowany przez AdrianP; 4793.
    Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• muflon
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 6763

Zamieszczone przez Zakk Wylde
      Canon Zoom Lens EF-S 18-55 mm 1:3.5-5.6 i na czerwono USM. Czy to jest standardowy obiektyw w canonach 300D
      Tak.

- Wężyk spustowy z dżojstika amigowskiego :P
      To znajdziesz tu bratnie dusze Według projektu Tomka G?
      zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Robson01
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1574

IMHO sprzedawca "troszeczkę"przesadził z tym lepszym obiektywem - EF-S 18-55 to jak najbardziej standard.
        Co do zawodowej fotografii (ślubnej?) to muszę Cie zmartwić - 500 zł. to kropla w morzu potrzeb (Twoich)
        Canon
        Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Zakk Wylde
          Początki nałogu
          • 2006
          • 349

Witam!

Wężyk spustowy wg. http://klub.chip.pl/quiris/pix/spust/index.htm
          Masz jakies inne projekty wężyka spustowego? Zapodaj linka bo jestem elektronikiem i dla mnie to chwila czasu a bym sobie coś porobił

W tamtych czasach 350D kosztował więcej niz teraz, więc bym go nie kupił z powodu braku kasy

--------------------------Robson01-----------------------------------
          Co do zawodowej fotografii (ślubnej?) to muszę Cie zmartwić - 500 zł. to kropla w morzu potrzeb (Twoich).
          ----------------------------------------------------------------------
          Wiem. Ale ja tak naprawdę zawodowych rzeczy nie potrzebuje, chciałbyym byc dobrym amatorem w robieniu fotek.

Pozdrawiam
          sprzęt | | |

Komentarz

• AdrianP
            Początki nałogu
            • 2006
            • 462

Przez 3 "miechy" Ceny uległy nieznacznej obniżce

Adrian
            Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x

Komentarz

• Robson01
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1574

No to się źle zrozumieliśmy, wcześniej pisałeś o zawodowym podejściu do fotografii. Tak czy inaczej do fotografii ślubnej obiektyw który masz jest zdecydowanie za ciemny (kościoły), a niestety nic jaśniejszego do 500 zł. nie kupisz, no może 50/1.8.
              Canon
              Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Komentarz

• Zakk Wylde
                Początki nałogu
                • 2006
                • 349

Zamieszczone przez Robson01
                No to się źle zrozumieliśmy, wcześniej pisałeś o zawodowym podejściu do fotografii. Tak czy inaczej do fotografii ślubnej obiektyw który masz jest zdecydowanie za ciemny (kościoły), a niestety nic jaśniejszego do 500 zł. nie kupisz, no może 50/1.8.
                Witam!

Aby dojść do zawodowego sprzętu jak i umiejętności trzeba dojść

Pozdrawiam
                sprzęt | | |

Komentarz

• Robson01
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1574

Witam!

Aby dojść do zawodowego sprzętu jak i umiejętności trzeba dojść

Pozdrawiam
                  No to dochodź śmiało i zdecydowanie. ;-)
                  Canon

Komentarz

• piast9
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 3267

Chciałbym się zając fotografią zawodowo (to nie jest jakiś chwilowy zapał).
                    Potrzebujesz zatem kredyt na parę tysięcy na przyzwoite szkła i lampę błyskową. A to, jakie konkretnie, to forumowicze mogą podpowiedzieć jeśli określisz na czym chcesz zarabiać. Śluby?

Pytanie: Co bym jeszcze potrzebował do tego zestawu abym robił ciekawe zdjęcia. Mogę przeznaczyć na to ok 500zł. Myślałem nad drukarką foto Canon CP510.
                    Drukarką zdjęć się nie robi. Potrzebujesz moim zdaniem obiektywów, książek i praktyki. Te dwie ostatnie rzeczy są mało kosztowne.
                    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Zakk Wylde
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 349

Dzięki za otuchę... Ale co by teraz kupic? Drukarę, obiektyw, osłona przeciwświatłowa, statyw?

Pozdrawiam
                      sprzęt | | |

Komentarz

• muflon
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 6763

Masz jakies inne projekty wężyka spustowego? Zapodaj linka bo jestem elektronikiem i dla mnie to chwila czasu a bym sobie coś porobił
                        Linka nie podam, ale dałbym głowę że swego czasu Tomek Goliński opisywał jak zrobił swój.

Dzięki za otuchę... Ale co by teraz kupic? Drukarę, obiektyw, osłona przeciwświatłowa, statyw?
                        Ale skąd my to mamy wiedzieć? Kup to, czego brak odczuwasz. Jeśli nie odczuwasz - już ktoś coś napisał o wycieczce i to jest najlepszy sposób wydania tych pieniędzy.
                        zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• piast9
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 3267

Za 500PLN? Czego Ci najbardziej brakuje? Czy tak sobie tylko dywagujesz siedząc w domu z ochotą na kupienie sobie czegoś? Piwo sobie kup najlepiej

Jak pójdziesz robić zdjęcia to się przekonasz czego potrzebujesz
                          650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Komentarz

• Raff
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 778

Myślę że potrzebujesz no wiesz jak by to powiedzieć no więcej trochę obycia i doświadczenia bo jak się chcesz zawodowo zając jakimś tematem nieważne czy fotografią to takie podejście jakie tu reprezentujesz nie wróży wielkiej kariery przepraszam za taki styl mej wypowiedzi ale tak jakos pasuje mi do Twojego pozdrawiam i życzę miłej nauki i robienia wyrąbistych fotek narazie

Komentarz

• Bigmar
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 133

Przykro to mówić Zakk Wylde ale, masz wielkie plany a malutko pieniążków. Nic to, życzę wytrwałości w dążeniu do celu (foto zawodowe) a i pamiętaj że to nie sprzęt robi zdjęcia....ale to pewnie wiesz.

Komentarz

Pracuję...
                              X