Dzięki za otuchę...Ale co by teraz kupic? Drukarę, obiektyw, osłona przeciwświatłowa, statyw?
Pozdrawiam
Linka nie podam, ale dałbym głowę że swego czasu Tomek Goliński opisywał jak zrobił swój.Zamieszczone przez Zakk Wylde
Ale skąd my to mamy wiedzieć?Zamieszczone przez Zakk Wylde
Kup to, czego brak odczuwasz. Jeśli nie odczuwasz - już ktoś coś napisał o wycieczce i to jest najlepszy sposób wydania tych pieniędzy.
Za 500PLN? Czego Ci najbardziej brakuje? Czy tak sobie tylko dywagujesz siedząc w domu z ochotą na kupienie sobie czegoś? Piwo sobie kup najlepiejZamieszczone przez Zakk Wylde
Jak pójdziesz robić zdjęcia to się przekonasz czego potrzebujesz
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Myślę że potrzebujesz no wiesz jak by to powiedzieć no więcej trochę obycia i doświadczenia bo jak się chcesz zawodowo zając jakimś tematem nieważne czy fotografią to takie podejście jakie tu reprezentujesz nie wróży wielkiej kariery przepraszam za taki styl mej wypowiedzi ale tak jakos pasuje mi do Twojego pozdrawiam i życzę miłej nauki i robienia wyrąbistych fotek narazie![]()
Przykro to mówić Zakk Wylde ale, masz wielkie plany a malutko pieniążków. Nic to, życzę wytrwałości w dążeniu do celu (foto zawodowe) a i pamiętaj że to nie sprzęt robi zdjęcia....ale to pewnie wiesz.
Cóż, muszę przyznać, że na razie kiepsko sobie zaplanowałeś kupno sprzętu, masz teraz tylko DSLR z "kitem", a wiadomo że zakres 18-55mm (28-88mm) nie zaspokoi wszystkich twoich potrzeb:-(
Po prostu pomnóż oszczędności i dokup zewnętrzną lampę i jakieś tele.
AdrianP
Canon EOS 20D/bg-e2/Nikon DK-21M, Tamron 28-75/2.8, Canon EF 50/1.8, Canon EF 70-200/4 L, Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6, Canon Speedlite 430EX, Sandisk Extreme III 2gb and 1gb, Kenko Teleplus 300 Pro DG 1.4x
Na twoim miejscu przez najblizsze tygodnie nic ze sprzetu bym nie kupowal, a skupil sie raczej na lekturach i podgladaniu ludzi, ktorzy maja wieksze doswiadczenie od Twojego.
Canon Rulezzz
w/g mnie (bo sam to robię)Zamieszczone przez Zakk Wylde
to te 500zł najlepiej przeznaczyć na książki o fotografii i ew. koszty dojazdu na plenery. Czyli inwestować w doświadczenie. Oczywiście im słabszy sprzęt tym najczęściej więcej samozaparcia trzeba by dojśc do efektów zbliżonych do takich jakie można zobaczyć np. w albumach czy na wystawach. Czyli tak czy owak sporo czasu potrzeba.
Po sobie widzę iż kiedyś miałem dużo wolnego czasu ale brak pieniędzy na realizacje hobby. Teraz całkiem odwrotnie.
40D+BG-E2N+70-200/4L+Tamron 28-75/2,8 580EX II"Lepiej milczeć i być podejrzewanym o głupotę niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości ..."