Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 55

Wątek: Pączątki ...:P

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Smile Pączątki ...:P

Witam!
    Bardzo lubię robić forki różnych rzeczy. Czasem to jakiś krajobraz czasem portrety. Ale najczęściej robię zdjęcia na ślubie (super amatorsko). Zdjęcia robiłem aparatem pewnego rodzaju dobrym jakim jest Fuji FinePix S602Z . Nie byłem jego posiadaczem, właścicielem tegoż aparatu był mój znajomy fotograf który dorobił sie dużego studia fotograficznego. Druga sprawą jest to, że ja bym sobie takiego Fuji nie kupiłbym gdyż denerwowało mnie to, że to była pospolita cyfrówka. Teraz zakupiłem sobie Canona 300D (teraz oznacza 3 miechy temu ) Bardzo lubię obsługe tego aparatu, dodatkowym atutam jest to, że nie jest to sama cyfrówka. Wszyscy się śmieją, że nie moge robic filmów nim. Jak bym chciał robić filmy to bym sobie kupił kamerę a nie aparat, prawda? Zapłaciłem dużo (tak mi się tylko wydaje) 2700zł. Sprzedawca w firmie Canona w Krakowie powiedział, że ten model co os chce mi sprzedać posiada nie standardowy obiekty tylko jakiś leprzy. Nie mam zdjęcia tego obiektywu ale napisze wam co jest napisane na przedniej części obiektywu. Canon Zoom Lens EF-S 18-55 mm 1:3.5-5.6 i na czerwono USM. Czy to jest standardowy obiektyw w canonach 300D czy jednak sprzedawca nie nabił mnie w "butelkę". I czym się różni od stand.? Hmmm... troszku się zagadałem... więc pisze co chciałbym wiedzieć.

Chciałbym się zając fotografią zawodowo (to nie jest jakiś chwilowy zapał). Mój sprzęt to:

- Canon 300D,
    - Obiektyw 18-55mm
    - Karta Power ComactFlash 1 GB
    - 3X akumulatory
    - Czytnik kart 8 in 1 :P
    - Wężyk spustowy z dżojstika amigowskiego :P
    - Torba
    - Filtr UV
    - Stary Zenit EM z starą lampą błyskową National Pe-205

Pytanie: Co bym jeszcze potrzebował do tego zestawu abym robił ciekawe zdjęcia. Mogę przeznaczyć na to ok 500zł. Myślałem nad drukarką foto Canon CP510.

Proszę o pomoc.
    Zakk wylde :P

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Witaj!

Ten obiektyw który posiadasz to jest standardowy "kit" tylko że wersja USM, działająca szybciej pod względem ostrzenia, jednak optycznie jest taka sama co zwykłe 18-55.

Te 500 zł na razie sobie zostaw, a jak dozbierasz więcej to dokup teleobiektyw.
    Jeśli nie chcesz czekać i już kupić coś w miarę dobrej jakości to tylko EF 50/1,8 .

PS: 2700 PLN to strasznie drogo jak na 300D. Za tą cenę dostaniesz już nowy 350D, a jak dołożysz do tego jeszcze 300 zł to kupisz używany 20D :-(

Pozdrawiam
    Adrian
    Ostatnio edytowane przez AdrianP ; 02-04-2006 o 15:39

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakk Wylde
    Canon Zoom Lens EF-S 18-55 mm 1:3.5-5.6 i na czerwono USM. Czy to jest standardowy obiektyw w canonach 300D
    Tak.

- Wężyk spustowy z dżojstika amigowskiego :P
    To znajdziesz tu bratnie dusze Według projektu Tomka G?

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

IMHO sprzedawca "troszeczkę"przesadził z tym lepszym obiektywem - EF-S 18-55 to jak najbardziej standard.
    Co do zawodowej fotografii (ślubnej?) to muszę Cie zmartwić - 500 zł. to kropla w morzu potrzeb (Twoich)
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Witam!

Wężyk spustowy wg. http://klub.chip.pl/quiris/pix/spust/index.htm
    Masz jakies inne projekty wężyka spustowego? Zapodaj linka bo jestem elektronikiem i dla mnie to chwila czasu a bym sobie coś porobił

W tamtych czasach 350D kosztował więcej niz teraz, więc bym go nie kupił z powodu braku kasy

--------------------------Robson01-----------------------------------
    Co do zawodowej fotografii (ślubnej?) to muszę Cie zmartwić - 500 zł. to kropla w morzu potrzeb (Twoich).
    ----------------------------------------------------------------------
    Wiem. Ale ja tak naprawdę zawodowych rzeczy nie potrzebuje, chciałbyym byc dobrym amatorem w robieniu fotek.

Pozdrawiam

Początki nałogu Awatar AdrianP
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Przez 3 "miechy" Ceny uległy nieznacznej obniżce

Adrian

Miasto
    Kielce

Domyślnie

No to się źle zrozumieliśmy, wcześniej pisałeś o zawodowym podejściu do fotografii. Tak czy inaczej do fotografii ślubnej obiektyw który masz jest zdecydowanie za ciemny (kościoły), a niestety nic jaśniejszego do 500 zł. nie kupisz, no może 50/1.8.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Początki nałogu
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Robson01
    No to się źle zrozumieliśmy, wcześniej pisałeś o zawodowym podejściu do fotografii. Tak czy inaczej do fotografii ślubnej obiektyw który masz jest zdecydowanie za ciemny (kościoły), a niestety nic jaśniejszego do 500 zł. nie kupisz, no może 50/1.8.
    Witam!

Aby dojść do zawodowego sprzętu jak i umiejętności trzeba dojść

Pozdrawiam

Miasto
    Kielce

Domyślnie

Witam!

Aby dojść do zawodowego sprzętu jak i umiejętności trzeba dojść

Pozdrawiam
    No to dochodź śmiało i zdecydowanie. ;-)
    Canon

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Chciałbym się zając fotografią zawodowo (to nie jest jakiś chwilowy zapał).
    Potrzebujesz zatem kredyt na parę tysięcy na przyzwoite szkła i lampę błyskową. A to, jakie konkretnie, to forumowicze mogą podpowiedzieć jeśli określisz na czym chcesz zarabiać. Śluby?

Pytanie: Co bym jeszcze potrzebował do tego zestawu abym robił ciekawe zdjęcia. Mogę przeznaczyć na to ok 500zł. Myślałem nad drukarką foto Canon CP510.
    Drukarką zdjęć się nie robi. Potrzebujesz moim zdaniem obiektywów, książek i praktyki. Te dwie ostatnie rzeczy są mało kosztowne.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Strona 1 z 6 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów