Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 112

Wątek: Jak odkręcić zapieczony filtr

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słubice (lubuskie)

Domyślnie

Też miałem problem z odkręceniem, chwytałem za boki filtra palcami, siłowałem się i nic. Spociłem się jak mysz, bardziej ze strachu o obiektyw. Ale jak przycisnąłem dłoń od czoła filtru, nie ściskając go z boków, to poszło łatwo. Może gdy przykładamy siłę z boku to się lekko deforumje i bardziej zaciska w gwincie obiektywu? Widziałem gdzieś klucze do odkręcania filtrów. POWODZENIA!

Miasto
    Katowice

Domyślnie

Jaszczur ma całkowitą rację, obudowa filtra to toczone aluminium jest cholernie wiotkie i podatne, gdy złapiesz ręką to zaczyna się deformować i zakleszczać w obiektywie. Filtry z reguły są moletowane z czoła lub na krawędzi więc spróbuj położyć obiektyw na gumie i lekko dociskając próbować odkręcić. Pozdro

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seban4 Zobacz posta
    spróbuj położyć obiektyw na gumie i lekko dociskając próbować odkręcić. Pozdro
    Nie wiem jak można odkręcic kołowy filtr polaryzacyjny, dociskając go czołem do gumy. No, ale każdy sposób, ktory wiedzie do celu, jest dobry
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Uzależniony Awatar Sławek
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Są takie uchwyty do odkręcania słoików. Może średnica będzie pasować. Można kupić w byle markecie.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez seban4 Zobacz posta
    Jaszczur ma całkowitą rację, obudowa filtra to toczone aluminium jest cholernie wiotkie i podatne, gdy złapiesz ręką to zaczyna się deformować i zakleszczać w obiektywie. Filtry z reguły są moletowane z czoła lub na krawędzi więc spróbuj położyć obiektyw na gumie i lekko dociskając próbować odkręcić. Pozdro

Ten patent sie sprawdza ale na UV czy innych filtrach z pojedyńczym pierścieniem. Polar sie obraca i nici z tego. Patent z ochłodzeniem obiektywu ( co prawda nie w zamrażąrce ) zdał egzamin filtr jest juz wolny

Miasto
    Katowice

Domyślnie

ano nie doczytałem ze to był filtr pol, a swoją drogą w wypowiedź nie dotyczyła polara tylko uv.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    .... Patent z ochłodzeniem obiektywu ( co prawda nie w zamrażąrce ) zdał egzamin filtr jest juz wolny
    Cholera, zapomniałem napisać, że do zamrażarki trzeba wkłądać razem z aparatem - potem jest mniej hot pikseli :-)

Cieszę się, ze pomogło :-)

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Cholera, zapomniałem napisać, że do zamrażarki trzeba wkłądać razem z aparatem - potem jest mniej hot pikseli :-)

Cieszę się, ze pomogło :-)
    Dobrze, że nie czytałem tego wątku kiedyś, gdy miałem podobny problem z polarem w kompakcie, panasonicu FZ8 (musiałbym włozyć do zamrażalnika cały aparat, bo obiektyw sie nie odkręcał). Na szczęście pomogło wtedy okręcenie brzegów filtra gumą od rękawiczki i delikatna pomoc scyzoryka.
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrewjohn Zobacz posta
    ...musiałbym włozyć do zamrażalnika cały aparat, bo obiektyw sie nie odkręcał.....

Ani aparacikowi ani, tym bardziej, obiektywom nic nie będzie od włożenia do zamrażalnika. Robiłem zdjęcia przy minus 30°C, aparat był przez parę godzin w tej temperaturze i dalej działa :-)

Jedyne czego nie powinno się robić to włączać po przyniesieniu do domu. Aparat powinien dojść do temperatury pokojowej możliwie wolno - najlepiej w torbie, która spowolni ogrzewanie.

W niskiej temperaturze naprawdę spada liczba hot pikseli. Niestety wraca do normy po ponownym ogrzaniu aparatu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar andrewjohn
    Miasto
    polski biegun ciepła

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta

W niskiej temperaturze naprawdę spada liczba hot pikseli. Niestety wraca do normy po ponownym ogrzaniu aparatu.
    Oo, tego nie wiedziałem, myślałem, że to żart. Ale skoro potem i tak wraca do normy, to chyba jednak nie bedę próbował...
    Canon EOS 450D+S10-20/4,5-5,6 + C15-85 IS USM+C50/1,8+C55-250 IS

Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów