Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 112

Wątek: Jak odkręcić zapieczony filtr

RBT
    Guest

Domyślnie

Poniżej podaję link do przyrządów pomocnych w odkręcaniu zakleszczonych filtrów. Są o tyle lepsze od tych słoikowych, że ściskaja filtr prawie na całym obwodzie, co w znaczącym stopniu ułatwia jego odkręcenie.
    http://www.raysfoto.pl/DefaultPage.a...NadAlbumu=1358

Titanus
    Guest

Domyślnie

Miałem podobny problem tyle, że mi się zapiekł UV z adapterem do lampy błyskowej. Ludwik nie pomagał, już miałem WD40 kupować lub wyjmować szkło i łapać jakimiś kombinerkami. Lecz wpadłem na pomysł który pomaga przy zapieczonych słoikach. Wziąłem nożyk techniczny i włożyłem w miejsce łączenia i poruszałem nim na boki i tak co kawałek dookoła.
    I ku memu zdziwieniu puściło...
    Więc sukces!!! Chyba muszę czymś nasmarować te gwinty bo nastepnym razem noże być już trudniej.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie Czy można uszkodzić obiektyw odkręcając filtr ??

Witam

Mam pytanie od niezrzeszonego kliegi ( tak naprawde to z obozu żóltego wroga ). Zakręcił na sigme 10-20 filtr polaryzacyjny 77mm i teraz za skurczybyka nie da sie go odkręcić ( pewnie dlatego że to do nikona ). Pytanie jest takie czy ma ktoś jakiś patent na zdjęcie filtru ?? Na UV to ja mam ale z polaryzacją jest gorzej bo składa sie z dwóch ruchomych pierścieni.

Drugie pytanie jest takie czy istnieje realne niebezpieczeństwo że jak zacznie sie kręcić za mocno to można urawć ruchomy przedni element obiektywu ( ten z soczewką ) albo poprzestawiac coś w jego wnętrzu ??
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 19-11-2009 o 18:38

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Odpowiedzieć na Twoje pytania zbytnio nie jestem w stanie. Ale zdarzyło mi się wkręcić UV'ke na Sigmę, a potem nie mogłem jej zdjąć. Szczerze mówiąc strach był, ale w końcu mi uległa i się odkręciła (trochę się namocowałem). Niech kolega próbuje .

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Witam

Mam pytanie od niezrzeszonego kliegi ( tak naprawde to z obozu żóltego wroga ). Zakręcił na sigme 10-20 filtr polaryzacyjny 77mm i teraz za skurczybyka nie da sie go odkręcić ( pewnie dlatego że to do nikona ). Pytanie jest takie czy ma ktoś jakiś patent na zdjęcie filtru ?? Na UV to ja mam ale z polaryzacją jest gorzej bo składa sie z dwóch ruchomych pierścieni.....
    Brute force... Owinąć całość szmatką i "żabką" próbować łapiąc za cały filtr (po średnicy). Mi się udało. Ryzyko oczywiście spore.

Kiedyś muflon miał podobny problem. Było coś o tym na forum.

EDIT:

spróbuj włożyc całość do zamrażalnika na godzinke. potem ciepłą wilgotną szmatkę owin po pierścieniu obiektywu, tak żeby nie dotykała filtra. Może się uda palcami :-)
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 19-11-2009 o 18:39

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Im większa średnica filtra tym ryzyko "zapieczenia" większe. Miałem podobny przypadek UV-ką i tokoiną 28-70 PRO SV. Nie chciało zejść za Chiny Ludowe. Mimo stosowania przeróżnych metod - poległem. Ryzyko uszkodzenia obiektywu było jednak zbyt duże (pomimo solidności konstrukcji tokiny). Obiektyw i wspomniany filtr sprzedałem jako monolit.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Brute force... Owinąć całość szmatką i "żabką" próbować łapiąc za cały filtr (po średnicy). Mi się udało. Ryzyko oczywiście spore.

Kiedyś muflon miał podobny problem. Było coś o tym na forum.

EDIT:

spróbuj włożyc całość do zamrażalnika na godzinke. potem ciepłą wilgotną szmatkę owin po pierścieniu obiektywu, tak żeby nie dotykała filtra. Może się uda palcami :-)
    O matko żabką są niby takie specjalne uchwyty do sciągania ( coś podobnego było kiedyś do odkręcania słoików z ogórkami ) . Ale kolega sie boi że ukręci przednią soczewke.

Do zamrażalnika ????? na godzinę????
    Co to za herezje???? co powiedzą na to ci od kondensacji co poniżej -2C nie biorą aparatów na dwór

Ok brzmi logicznie - spróbujemy !!

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Osz kurde Ja bym sie bał wsadzić do zamrażalnika ;D W najgorszym wypadku postarałbym sie zbić filtr tak zeby nie uszkodzić przedniej soczewki i potem próbować odkrecić

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fumar Zobacz posta
    W najgorszym wypadku postarałbym sie zbić filtr tak zeby nie uszkodzić przedniej soczewki i potem próbować odkrecić
    Generalnie zbicie filtra za kilkaset złotych to mało wesołe zajęcie... W ostateczności, walczyłbym do końca. Jeśli się da, mozna spróbowac złapać stałą część pierścienia filtra w imadło (oczywiście poprzez jakieś drewno itpd.), złapać tubus obiektywu czymś podobnym do przyrządu do odkręcania filtrów samochodowych np.: http://allegro.pl/item814918396_kluc...lny_mocny.html (oczywiście przez np. szmatę) i bardzo delikatnie, żeby nic nie ułamać, uzyć wspomnianej "Brutal Force"
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Bywalec Awatar RHF
    Miasto
    London / Kłobuck

Domyślnie

Próbować, próbować i jeszcze raz próbować...Na plenerku nakręciłem polarke na uv-ke bo nie chciało mi sie odkręcać filtry zaczepiły sie tymi ząbkowanymi krawędziami walczyłem w lesie dobrą godzinę próbując na siłę odkręcić i tylko poprzecierałem skórzane rękawice o krawędzie filtrów... W końcu zdjąłem rękawice i trzymałem uv w ręce żeby sie ogrzał a polar chłodził zimowy poranek po chwili rozkręciłem filtry dwoma palcami Od tamtej pory na gwinty filtrów zakładam małe gumeczki, które nie pozwalają dokręcić filtr do obiektywu tak, by zakleszczył się z obudową ( może być nitka zamiast gumki) Zostaje szparka grubości włosa i można bez problemu odkręcać.
    Zamiast ładować szkło do lodówki, można włożyć lód do woreczka i oziębić filtr, powinno puścić.

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów