Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 112

Wątek: Jak odkręcić zapieczony filtr

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mariusz_C Zobacz posta
    Ja wczoraj miałem problem z rozkręceniem polara i uv-ki 77, na szczęście dało radę odkręcić oba od 24-105. Po długich zmaganiach i utworzeniu nowego zbędnego wątku na CB stwierdziłem, że wsadzę zapieczone filtry do zamrażarki. Po ok 10 minutach wyjąłem. Pokombinowałem i po 5 minutach zmagań udało się je rozkręcić. Więcej nie nakręcam jednego na drugi.

@SAM z tym ołówkiem to dobry pomysł, sprawdzałeś??
    Sprawdziłem na wielu gwintach, nawet takich pracujących w wyższych temperaturach, czy też w układach dwumateriałowych np. jeden gwint stalowy, a drugi aluminiowy. I zawsze było zdecydowanie lepiej.
    Jeszcze korzystam z preparatu w spraju na bazie siarczku molibdenu, MOS2, to już zupełna rewelcja przy zapieczonych lub zardzewiałych gwintach.

Domyślnie Zrobiło się kuku, jak temu zaradzić?

takie kuku mi się dziś stało. nie mogę niczym odkręcić filtra. Na domiar złego to moje podstawowe szkło. Jutro rano do pracy będzie mi potrzebne. POMOCY!!!

Coś już napisał Awatar Termos
    Miasto
    Rybnik

Domyślnie

Rozbij całkowicie filtr, tylko nie porysuj przedniej soczewki. Na rano do pracy bedzie obiektyw gotowy:-P
    5D

Coś już napisał Awatar Garnett
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nakrec na niego drugi filtr i wtedy sprobuj takim narzedziem do odkrecania sloikow
    Canon 40d + 70-200/2,8 L USM ,18-55, 135/3,5, 300/2,8
    ( Nikon D70s + 17-50/2,8 + 80-200/2,8 + 105/3,5 + SB800+ 50/1,8 ) Skradzione 30/08/2008 w okolicach Płońska

Domyślnie

jestem na etapie wyjmowania po kawałku szkła z filtra, on jest tak krzywy ze nic sie nie da na niego nakręcić

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

ja bym sprobowal odkrecic szklo od filtra za pomoca korpusu.
    w sensie zalozyc szklo na korpus, ale bez zaskakiwania na bagnecie.
    potem "zaczepic" zabeczki na rancie filtra o jakas chwytliwa powierzchnie
    (na przyklad jakies twarde drewno) i krecic korpusem, zeby puscilo.
    www albo tez flickr

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Polecam sprawdzony paten z podgrzewaniem.
    Szkiełko na kilka minut pod żarówkę i powinno puścić, gwint filtra jest plastikowy nawet w eLce więc powinien się rozszerzyć.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Domyślnie

szkła już nie ma, obiektyw działa tak samo jak przed kuku. Został tylko pierścień, którego niczym nie idzie ruszyć, sprawdzony otwieracz od słoików nie działa. Podgrzewanie o żarówkę tez nie wiele daje, bo wygląda na to ze obydwa gwinty są metalowe. moze jakoś go przeciąć

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Połóż może ściereczkę do obiektywów na soczewkę, przyklej ją taśmą do korpusu i spróbuj kombinerkami lub żabką.
    Przeciąć możesz w zasadzie tylko ramkę szkiełka, gwint i tak pozostanie w gwincie obiektywu.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Poszukaj wśród znajomych modelarza, który dysponuje czymś, co się zwie Dremel, tudzież jego odmianą, idealnie przetnie oprawkę filtra nie szkodząc obiektywowi (sam wypróbowałem, co prawda nie na tak kosztownym obiektywie, ale wycięcie szkła i przecięcie oprawki zajęło niecałe 10 minut). Potem tylko wyczyścić szkło (będą na nim wiórki, dmuchawka załatwi sprawę), i git.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Strona 5 z 12 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów