Na razie wyjąłem szkło z Hoyi i mam odwrotność wersji SLIM. Niestey WD40 aplikowane z dwóch stron gwintu nie pomogło (ani podgrzanie i ochłodzenie)![]()
Na razie wyjąłem szkło z Hoyi i mam odwrotność wersji SLIM. Niestey WD40 aplikowane z dwóch stron gwintu nie pomogło (ani podgrzanie i ochłodzenie)![]()
Kiedyś miałem EOSa 350d z kitem...
Znalazłem taki klucz http://www.e-strefa.pl/index.php?a=p&id=327 Słabo trochę, że do średnic 46-60mm.
Tu tez dobry artykuł: http://www.earthboundlight.com/photo...k-on-lens.html Co ciekawe, pan zaleca nie używać WD-40![]()
Ostatnio edytowane przez Robin ; 02-04-2006 o 18:20
5D| 350D+BG-E3| S15-30| T28-75| C85|
Fotki tutaj: flickr.com/photos/robinfoto i tutaj: plfoto
"Tylko kisielem spłynie prawda" - ruchoporu.org
w imadlo wsadzic i odkrecic nie ma mozliwosci zeby nie puscilo ;-)muflon albo poczekaj do lipca ;-)
To ja mam pytanie: masz obiektyw za ~5000PLN (już mniejsza o filtr który też swoje kosztował). Wkręcasz filtr w imadło. Siedzi dobrze. Kręcisz. Nie idzie. Kręcisz mocniej. Nie idzie (mimo że filtr siedzi ładnie w imadle, ręka się nie ślizga po obiektywie). Jak daleko się posuniesz w zwiększaniu siły?Zamieszczone przez Jac
Pewnie że "nie ma możliwościi..." - w najgorszym razie pusci... obiektyw
![]()
Nie dali rady scyzorykiemZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0
Muflon a koniecznie chcesz się tego filtra pozbyć ?
Kup najtańszy filtr. Przełóz szkło z tamtego a z samą oprawke to już można wszystko zrobić, chocby przepiłować
Nope, ja jestem na tyle zdeterminowany, że ten filtr najchętniej bym po prostu rozwalił. Tyle że a) to jest solidne szkło, rozbijając je mogę uszkodzić obiektyw, b) nie mam gwarancji, że po tym jak usunę szkło z filtra, dam radę zdjąć oprawkę - a wtedy zostanę w ogóle na lodzie.Zamieszczone przez Driver
Bo w zasadzie mi ta UVka nie przeszkadza - tyle że ma rozwalony gwint, a ja czasem na ten obiektyw chcę zakładać polar...
Wprawdzie ja nie muflonZamieszczone przez KMV10
ale odpowiem.
Nie. Gwint w UVce został zjechany i na nią nie można nic nakręcić. To, że nie można odkręcić UVki z obiektywu jest problemem. Skoro nie mozna odkręcić UVki, to nie można używać polara. Ot zagwostka.