Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 112

Wątek: Jak odkręcić zapieczony filtr

Uzależniony
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Jeśli gwint zewnętrzny jest z plastiku (obiektyw) - nie podlega takim zmianom jak metal. Filtr jako metal należy s c h ł o d z i ć by się skurczył. Mocno. Przy czym nie musisz całości pakowac do zamrażarki (wręcz odradzam) - wystarczy schłodzic sam filtr którego masa jest niewielka i szybko zmieni temperaturę. Najprościej byłoby połozyć go na metalowej płycie schładzanej gaśnicą śniegową (CO2) ale i położenie go na bryłce dobrze zamrożonego i płaskiego lodu tez pomoze. No i nie próbuj wtedy odkręcać palcamibo podgrzejesz.
    To w temacie termokurczliwości.
    Ja spróbowałbym użyć paska klinowego od samochodu - działa.
    Więcej znajdziesz po użyciu wyszukiwarki na CB.

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za odpowiedzieć, ale jak powiedział Szczur88, pstryknęło wiec coś się na pewno ułamało i bez ciecia nie obejdzie, filtr mnie nie obchodzi i teraz juz wogule nie chce więcej widzieć wkręcanych filtrów
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Powiedziałbym, dość okrutnie, że to nie wina filtra, tylko Twoja, skoro go wkręciłeś tak mocno, akurat na 17-40 mam 77 B+W UV MRC, i problemów z nim żadnych.

Nie próbuj tylko "na chama" wytłuc szybki, trzeba zarysować, wyjąć 3 części, i dopiero rozpiłować obręcz.
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Coś już napisał Awatar SergioM
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Nie zrozumiem mnie źle, nie mowie ze to wina filtra, cala wina jest po mojej stronie i to dobrze wiem, ale mam dosyć i tak filtrów wkręcanych, dzięki za rady
    EOS 5DmkII | EOS 600 | EF 28 f/1.8 USM | EF 50 f/1.4 USM | EF 135 f/2.0 L USM
    PowerShot S95 | AE-1p | Canonet QL19 GIII
    SergioM

Pełne uzależnienie Awatar Tezet-gdynia
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Jesli "pyklo" to raczej gwint przeskoczyl, wiec co Wy chcecie pilowac ? Opanujcie sie, to normalnie musi puscic. Sprobuj przylozyc dlon od czolowej strony obiektywu do filtra i krecic obiektywem, tak zeby caly filtr przylegal w miare rowno do dloni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ech, brak edycji.
    Jak to nie pomoze to wez skorzany pasek - byle nie za szeroki bo bedzie niewygodnie. Owin filtr, zlap za obie koncowki paska - przy filtrze i probuj krecic obiektywem. Jak to nie pomoze to bedziemy myslec dalej Byle na spokojnie i bez nerwow bo wtedy mozna przykladac za duzo sily w nieodpowiednie miejsce
    Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 31-10-2010 o 09:13 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

wystarczy kabel zasilający z miękką osłonką, jest węższy niż pasek ;-)
    najłatwiej zdejmuje się filtr wkręcając go (ostrożnie!) w imadło, potem należy kręcić obiektywem. to chyba najlepsza i najbezpieczniejsza metoda.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wic Zobacz posta
    wystarczy kabel zasilający z miękką osłonką, jest węższy niż pasek ;-)
    najłatwiej zdejmuje się filtr wkręcając go (ostrożnie!) w imadło, potem należy kręcić obiektywem. to chyba najlepsza i najbezpieczniejsza metoda.
    Bardzo skuteczna metoda, tylko OSTROŻNIE.
    Inny sposób, to kupić przyrząd do odkręcania - nota bene - filtrów samochodowych (taka raczka z obręczą z paska, z możliwością zmiany średnicy). Działa jak imadło, tylko lepiej. Założyć na filtr i odkręcić.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Początki nałogu Awatar Szczur88
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tezet-gdynia Zobacz posta
    Jesli "pyklo" to raczej gwint przeskoczyl, wiec co Wy chcecie pilowac ? Opanujcie sie, to normalnie musi puscic. Sprobuj przylozyc dlon od czolowej strony obiektywu do filtra i krecic obiektywem, tak zeby caly filtr przylegal w miare rowno do dloni.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ech, brak edycji.
    Jak to nie pomoze to wez skorzany pasek - byle nie za szeroki bo bedzie niewygodnie. Owin filtr, zlap za obie koncowki paska - przy filtrze i probuj krecic obiektywem. Jak to nie pomoze to bedziemy myslec dalej Byle na spokojnie i bez nerwow bo wtedy mozna przykladac za duzo sily w nieodpowiednie miejsce
    Słyszysz a nie grzmisz... Bez wypiłowania nie pójdzie, zamrażarką, paskami, kabelkami, nacieraniem pszczelim woskiem, spryskiwaniem destylowaną coca colą ani nawet namaczanie w wodzie z Wisły...
    www.t-jack.pl
    Sprzęt: 5D mk II, 30D, 17-40/4L USM, 85/1,8 USM, 50/1,2L USM, 100/2,8L Macro, 135/2L USM, 2x580EX II, 6x430EX II, 2x430EX, Pocket Wizard Transcivers, lampy studyjne Bowens + akcesoria.

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Szczur88 Zobacz posta
    Słyszysz a nie grzmisz... Bez wypiłowania nie pójdzie, zamrażarką, paskami, kabelkami, nacieraniem pszczelim woskiem, spryskiwaniem destylowaną coca colą ani nawet namaczanie w wodzie z Wisły...
    Że tak spytam z ciekawości, ile dotąd odkręciłeś zablokowanych filtrów?
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Coś już napisał

Domyślnie

Ja się mogę z Tobą zamienic na moje 17-40 za Twoje z zablokowanym filtrem
    ds II 17-40 85 1.8

Strona 10 z 12 PierwszyPierwszy ... 89101112 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów