Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 180

Wątek: Yongnuo YN EF 50mm F/1.8 chińska pięćdziesiątka za dwie stówki :)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Yongnuo YN EF 50mm F/1.8 chińska pięćdziesiątka za dwie stówki :)

Cytat Zamieszczone przez zoomi Zobacz posta
    nie, nie można, wystarczy czytać uważnie - zarówno to co napisałem wcześniej jak i to co napisali chińczycy :

" Not avaialbe now! Coming Soon!"

--- Kolejny post ---

...za to wg mini-testu o dziwo nie jest źle

Comparing the Optics of the $40 Yongnuo 50mm f/1.8 and the $125 Canon 50mm f/1.8 II
    juz blizej tego na co czekalem... chcialbym jeszcze zobaczyc mikrokontrasty na faktycznych zdjeciach, ale to porownanie juz mi calkiem duzo mowi:

www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Yongnuo YN EF 50mm F/1.8 chińska pięćdziesiątka za dwie stówki :)

Pojawił się świeżutki test tego obiektywu w języku węgierskim, są zdjęcia i filmik pokazujący głośność pracy mechanizmu AF w porównaniu do obiektywu Canon 50/1.8 II:

Vakuk, stúdióvakuk, tippek trükkök a fotózás világából...: Teszt: Yongnuo EF 50mm f/1.8 objektív

Zapytałem się autora tego testu czy fragment:

Nem egy világbajnok, de a 6D középső fókuszpontjával mindenhol talált élességet, még ha néha el is vétette, ugyanakkor a Canon verzió ezt ugyanígy elvéti.
    świadczy o tym iż test był przeprowadzany na 6D i otrzymałem odpowiedź:

Yes! That line says: This lens (focus) is not a world champion but it catches focus everywhere with the central AF point of the EOS 6D, however sometimes it missed the focus but sometimes the Canon version was missing it too.ďťż
    Czyli jest to pierwszy potwierdzony test tego obiektywu przeprowadzony na aparacie pełnoklatkowym.
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 28-12-2014 o 19:47

Uzależniony

Daty premier poszczególnych obiektywów Canon'a:
    EF 28 mm f/1.8 USM: październik 1995
    EF 35 mm f/2.0: październik 1990
    EF 50 mm f/1.8 II: grudzień 1990
    EF 50 mm f/1.4 USM: czerwiec 1993
    EF 50 mm f/1L USM: Wrzesień 1989
    EF 85 mm f/1.2L USM (mkI): wrzesień 1989
    EF 85 mm f/1.8 USM: lipiec 1992
    EF 100 mm f/2.0 USM: październik 1991

Na wszystkie wymienione obiektywy przestały bądz niedługo przestaną obowiązywać patenty. Najchętniej zobaczyłbym w ofercie YN obiektywy pogrubione na powyższej liście.

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Już miałem nabyć dla zabawy, ale podobno nie działa AF z LV.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

No to teraz proszę wyprzedzić Canona i zrobić wersję STM. Nawet za te 350zł. Z gniazdem USB, aktualizacjami oraz regulacją AF.

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Cytat Zamieszczone przez Fotopstryczek Zobacz posta
    No to teraz proszę wyprzedzić Canona i zrobić wersję STM. Nawet za te 350zł. Z gniazdem USB, aktualizacjami oraz regulacją AF.
    Tylko po co? Jak patrzę na bokeh z tego szkła to i tak już wyprzedzili Canona.

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

może,za to ostrością dali krok wstecz
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Z tego co widzę i z tego co mi się wydaje, kontrast na dużej dziurze będzie lepszy. Sama rozdzielczość prawdopodobnie nie będzie lepsza, pewnie gorsza, ale ogólnie zdjęcie będzie wygladać lepiej. Coś jak w Sigmie 50 mm nieA. Natomiast przewiduję, że maksymalna ostrość około f/4 będzie gorsza od Canona, ale i tak dość wysoka. Boke na pewno lepsiejsze. Celność - nie wiem, ale poprzeczka jest nisko więc pewnie Ok. Trwałość - canon się rozpada, ale poza tym napęd jest dosyć niezawodny. W chińskim może być odwrotnie.

To samo mniej więcej przewiduję dla wersji f/1.4.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu Awatar Demonos
    Miasto
    Warszawa

Wygląda na to, że będzie to nowy "must have" dla początkujących :-)
    1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2

Pełne uzależnienie

Nie wiem skąd miałby być wyższy kontrast. Ostrość słabsza, powłoki antyrefleksyjne gorsze... Tyle, ze cichszy i lepsza przysłona.

Strona 4 z 18 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów