Pojawił się świeżutki test tego obiektywu w języku węgierskim, są zdjęcia i filmik pokazujący głośność pracy mechanizmu AF w porównaniu do obiektywu Canon 50/1.8 II:
Vakuk, stúdióvakuk, tippek trükkök a fotózás világából...: Teszt: Yongnuo EF 50mm f/1.8 objektív
Zapytałem się autora tego testu czy fragment:
świadczy o tym iż test był przeprowadzany na 6D i otrzymałem odpowiedź:Nem egy világbajnok, de a 6D középső fókuszpontjával mindenhol talált élességet, még ha néha el is vétette, ugyanakkor a Canon verzió ezt ugyanígy elvéti.
Czyli jest to pierwszy potwierdzony test tego obiektywu przeprowadzony na aparacie pełnoklatkowym.Yes! That line says: This lens (focus) is not a world champion but it catches focus everywhere with the central AF point of the EOS 6D, however sometimes it missed the focus but sometimes the Canon version was missing it too.ďťż
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 28-12-2014 o 19:47
Daty premier poszczególnych obiektywów Canon'a:
EF 28 mm f/1.8 USM: październik 1995
EF 35 mm f/2.0: październik 1990
EF 50 mm f/1.8 II: grudzień 1990
EF 50 mm f/1.4 USM: czerwiec 1993
EF 50 mm f/1L USM: Wrzesień 1989
EF 85 mm f/1.2L USM (mkI): wrzesień 1989
EF 85 mm f/1.8 USM: lipiec 1992
EF 100 mm f/2.0 USM: październik 1991
Na wszystkie wymienione obiektywy przestały bądz niedługo przestaną obowiązywać patenty. Najchętniej zobaczyłbym w ofercie YN obiektywy pogrubione na powyższej liście.
Już miałem nabyć dla zabawy, ale podobno nie działa AF z LV.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
No to teraz proszę wyprzedzić Canona i zrobić wersję STM. Nawet za te 350zł. Z gniazdem USB, aktualizacjami oraz regulacją AF.
może,za to ostrością dali krok wstecz
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Z tego co widzę i z tego co mi się wydaje, kontrast na dużej dziurze będzie lepszy. Sama rozdzielczość prawdopodobnie nie będzie lepsza, pewnie gorsza, ale ogólnie zdjęcie będzie wygladać lepiej. Coś jak w Sigmie 50 mm nieA. Natomiast przewiduję, że maksymalna ostrość około f/4 będzie gorsza od Canona, ale i tak dość wysoka. Boke na pewno lepsiejsze. Celność - nie wiem, ale poprzeczka jest nisko więc pewnie Ok. Trwałość - canon się rozpada, ale poza tym napęd jest dosyć niezawodny. W chińskim może być odwrotnie.
To samo mniej więcej przewiduję dla wersji f/1.4.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.
Wygląda na to, że będzie to nowy "must have" dla początkujących :-)
1Ds mkII, 50D + S35/1.4 | C10-22 /3.5-4.5 | C 28-105/3.5-4.5 USM | C24/2.8 | CZJ Pancolar 50/1.8 |Petri 50/2.0 | Metz 58 AF-2
Nie wiem skąd miałby być wyższy kontrast. Ostrość słabsza, powłoki antyrefleksyjne gorsze... Tyle, ze cichszy i lepsza przysłona.