Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Fotografia w studio

Bywalec

Domyślnie Odp: Fotografia w studio

A jak modelka to będzie spoko, chyba, że nie będzie. Zrób tak: jedno światło ustaw z przodu po prawej powyżej głowy, najlepiej znacznie powyżej. Nie włączaj przypadkiem drugiego. Oceń jak rozkładają się cienie na modelce, porób coś z mocą, jak jest kilka żarówek, to część wyłącz, czy tam włącz, popróbuj, ustaw tak jak ci się podoba. Broń Boże nie pokazuj, że nie wiesz czy jest dobrze, czy jest źle, powiedz "dobra, tą mamy". Generalnie podczas sesji używaj liczby mnogiej "my" tak jest bardziej profi. Wyłącz tą lampę. Teraz druga. Ustaw ją z tyłu po lewej, trochę niżej od tej z przodu. Zrób to co z pierwszą. Włącz obie lampy. Spytaj modelkę który profil ma lepszy, ale nie przejmuj się zbytnio tym co odpowie. Powiedz jej, że super wygląda i zacznij pstrykać. Przerwij, oceń co widać na wyświetlaczu, ponarzekaj na zafarb z lamp i pstrykaj dalej. Jak ci się znudzi przesuń lampę z prawej na lewą i pstrykaj dalej. Możesz tak rzeźbić z lampami (ich przesuwaniem i "kręceniem mocy") jak długo chcesz. Ogranicza cie jedynie pojemność karty i zmęczenie modelki (to zobaczysz w jej oczach). A jeszcze, jak nie chcesz stemplować potem podłogi przy obrabianiu albo chcesz żeby cię pochwalił ten kto to potem będzie obrabiał, idź do praktikera czy innej castoramy, kup czarny filc na kleju i naklej to na podeszwy butów modelki, najlepiej jeszcze przed sesją. Jak płacisz za karton to będziesz od 4 do 8 dych do przodu. Jak ci się znudzi albo skończy ci się karta(y) powiedz głośno "MAMY TO" i już ........ i rób to na Boga w rawach może ktoś coś z tego wyrzeźbi. Głowa do góry i do praktikera. Zapomniałem napisać, że ta lampa z tyłu powinna być skierowana na modelkę, może być na tło, ale nie dziś.
    A

Początki nałogu Awatar ArekLodzPl

Hmmmm....
    2 lampy światła ciągłego i....
    No wyposażenie studia jak ta lala...
    Widzę że właściciele studia to również amatorzy...
    Jak można nie dać sobie rady z żółtym zafarbem WTF co oni na auto WB mają ustawiony :/

Coś już napisał

eska- dzięki wielkie za rady!! mam nadzieje że coś z tego wyjdzie albo i nie :P
    Szału nie ma, no ale cóż- takich fachowców mamy

Pany, zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, jest opcja zgrywania zdjęć bezpośrednio na kompa przez kabel(canon 5Dc) bo nie mogę dojść do porozumienia z tą pucha..
    W LR jest opcja tethered- z 30D wszystko ładnie śmiga, gorzej z classiciem gdyż nie może go znaleźć...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    Witam .
    Zostałem poproszony o pomoc do zdjęć w studio

Chciałbym prosić o jakieś rady które mogą się przydać laikowi-
    Za każde wskazówki serdeczne dzięki

Pozdrawiam!

gdzie tu w ogole problem ? zostales poproszony jak piszesz o pomoc tzn , ze zdjecia bedzie robil pierwszy fotograf.
    rady :
    stosuj sie do zalecen fotografa.
    nie wchodz w kadr
    nie rzucaj cienia na modelke.

byc moze bedziesz musial ja rozluznic jesli bedzie zbyt spieta. Potrenuj troche masaz , potrenuj smieszne miny , zeby ja rozsmieszyc , naucz sie kilka zabawnych kawalow , historyjek , a jesli sesja ma byc w nastroju minorowym
    to naucz sie jakas niesamowicie smutna i wzruszajaca historie . Moze wez na wszelki wypadek cebule do wyciskania lez.
    Czy umiesz przyrzadzac dobra , aromatyczna kawe ?

gdzie tu problem , sam zdjec przeciez nie bedziesz zdjec robil - piszesz , ze to ma byc pomoc.

:-)))))))))))))))))))

Coś już napisał

W tym problem że będę te zdjęcia robił ;d

Hmm a co z tym zrzutem zdjęć bezpośrednio na kompa, jakieś pomysły?

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jest taki kabel, był w komplecie z aparatem,podłączasz do kompa i zrzucasz
    możesz tez użyć czytnika kart
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

A po zgraniu zdjęć na kompa, okazuje się że jest inaczej niż na wyświetlaczu, i zupełnie inaczej niż poradnikowe ustawienie świateł. Przekonałem się o tym ostatnio. A brak światłomierza studyjnego, załatwił resztę. Dwa razy robiłem zdjęcia dzieciaków na białym tle, i wyszło dobrze, ostatnio spróbowałem z czarnym tłem i poległem.
    Najlepiej niech zdjęcia wędrują do LR i tam oceniaj co i jak. Inaczej to loteria.

Coś już napisał

Wiem doskonale tym bardziej ze w 5Dc wyświetlacz jest jaki jest.
    No niestety z kablem nie chce działać, fakt 30D w LR poprzez tethered śmiga ładnie, gorzej z 5D.
    Zainstalowałem również Eos utility ale remot shooting jest niedostępny w ogóle..

Dobrze zebys wyprobowal swiatla i ustawienia wczesniej. Tytaj masz link do youtube gdzie mozesz sie troche nauczyc. Jest to po angielsku ale mozna wylapac sens

https://www.youtube.com/user/PhotoJoeEdelman

https://www.youtube.com/watch?v=NRV9...UqNDJiT-_lDqJN

Uzależniony

Idź koniecznie i weź ze sobą dużego pluszowego misia aby nie zamęczyć modelki ustawianiem świateł. Studio to temat "rzeka".

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów