Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Fotografia w studio

Domyślnie Odp: Fotografia w studio

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    A jak modelka to będzie spoko, chyba, że nie będzie. Zrób tak: jedno światło ustaw z przodu po prawej powyżej głowy, najlepiej znacznie powyżej. Nie włączaj przypadkiem drugiego. Oceń jak rozkładają się cienie na modelce, porób coś z mocą, jak jest kilka żarówek, to część wyłącz, czy tam włącz, popróbuj, ustaw tak jak ci się podoba. Broń Boże nie pokazuj, że nie wiesz czy jest dobrze, czy jest źle, powiedz "dobra, tą mamy". Generalnie podczas sesji używaj liczby mnogiej "my" tak jest bardziej profi. Wyłącz tą lampę. Teraz druga. Ustaw ją z tyłu po lewej, trochę niżej od tej z przodu. Zrób to co z pierwszą. Włącz obie lampy. Spytaj modelkę który profil ma lepszy, ale nie przejmuj się zbytnio tym co odpowie. Powiedz jej, że super wygląda i zacznij pstrykać. Przerwij, oceń co widać na wyświetlaczu, ponarzekaj na zafarb z lamp i pstrykaj dalej. Jak ci się znudzi przesuń lampę z prawej na lewą i pstrykaj dalej. Możesz tak rzeźbić z lampami (ich przesuwaniem i "kręceniem mocy") jak długo chcesz. Ogranicza cie jedynie pojemność karty i zmęczenie modelki (to zobaczysz w jej oczach). A jeszcze, jak nie chcesz stemplować potem podłogi przy obrabianiu albo chcesz żeby cię pochwalił ten kto to potem będzie obrabiał, idź do praktikera czy innej castoramy, kup czarny filc na kleju i naklej to na podeszwy butów modelki, najlepiej jeszcze przed sesją. Jak płacisz za karton to będziesz od 4 do 8 dych do przodu. Jak ci się znudzi albo skończy ci się karta(y) powiedz głośno "MAMY TO" i już ........ i rób to na Boga w rawach może ktoś coś z tego wyrzeźbi. Głowa do góry i do praktikera. Zapomniałem napisać, że ta lampa z tyłu powinna być skierowana na modelkę, może być na tło, ale nie dziś.
    Bardzo dobre rady.
    Mozesz zainwestowac pare zlotych w cos co odbija swiatlo. Jakas izolacja pokryta aluminium czy jakims innym "zlotkiem", lub czyms bialym. Jak ustawisz swiatla od tylu i boku to mozesz odbic je na modelke przy pomocy tych " domowych deflektorow"
    Rob duzo, rozmawiaj i prowadz swoja modelke. Male ruchy i przemieszczaj sie. Cos zawsze wylapiesz. Jak juz wczesniej kolega wspomnial rob wszystko w RAW-ie. Wiecej mozna uratowac przy obrobce. Dobrze tez rzucic trzecie swiatlo na tlo.
    Milej Zabawy

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    Za każde wskazówki serdeczne dzięki
    Virtual Lighting Studio - Interactive portrait lighting

Miasto
    Warszawa

Ja polecam poszukanie inspiracji na stonce Welcome to Strobox - Create, Share, Learn możesz określić jakim oświetleniem dysponujesz.
    Wiadomo jeśli nie miałeś wcześniej doświadczenia ze studiem światło stałe będzie dla Ciebie bardziej intuicyjne.
    Ja akurat od razu "pracowałem" z błyskowym, nie jest tak strasznie. Coś co odbija światło - koc NRC naciągnięty na jakiś karton czy nawet arkusz styropianu pomogą wymodelować światło tak jak zrobi to fotograficzna blenda.

Pamiętaj o tym aby w momencie jak ustawiasz światła powiedzieć modelce aby zbytnio się nie napinała. Owszem potrzebujesz paru minut aby ustawić mniej więcej to co chcesz a ona w tym czasie nie musi robić nie wiadomo jakich wygibasów. Ważne jest to co już było powiedziane aby z modelka rozmawiać. Poczuje się ona wtedy duzo swobodniej i będzie Wam łatwiej ze sobą współpracować.

--- Kolejny post ---

Jeśli masz z góry zaplanowane pozy a modelka nie jest doświadczona, myślę, że warto pokazać jej jakieś szkice ujęć lub zdjęcia które są dla Ciebie inspiracją. Przeciez inspirowanie się zdjęciami innych osób nie jest zabronione.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Jeżeli rodzaj pomocy polega na przestawianiu świateł i trzymaniu blendy, to powinieneś dać radę, choć też na początku łatwo nie będzie .

Modelce nie trzeba nic mówić, jeżeli to modelka z prawdziwego zdarzenia to dokładnie wszystko wie. Trzeba szanować jej oczy, tzn. nie błyskać tysiąc razy na próbę. Ustawienie, pomiar, ustawienie, zdjęcie itd.
    Jak nie byłeś nigdy w studiu, to się w to nie pchaj, poobserwuj z boku kilka razy i dopiero próbuj.

Doświadczona modelka po kilku chwilach rozpozna fotografa fajtłapę...
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 06-12-2014 o 23:47

Bywalec

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    nie błyskać tysiąc razy na próbę.
    Lampa światła ciągłego nie błyska.
    A

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez eska Zobacz posta
    Lampa światła ciągłego nie błyska.
    Tak? Nie wiedziałem . Mam jeszcze jedną złotą myśl - lampa błyskowa nie świeci światłem ciągłym .

Chodzi o to, żeby nie robić kilkudziesięciu prób tej samej pozy. Postaw sobie 2 palniki przed twarzą i błyśnij 20 razy, zobaczymy czy będziesz dalej taki szczęśliwy.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 07-12-2014 o 09:52

Bywalec

Ale on tam ma światło ciągłe, nie błyskowe. Faktycznie złote myśli masz.
    Ostatnio edytowane przez eska ; 07-12-2014 o 10:20
    A

Matsil.
    Pierwszy post:
    Cytat Zamieszczone przez christoo Zobacz posta
    ...
    Z tego co wiem to są 2 lampy światła ciągłego niestety nie wiem jakie modele, etc. Podobno dają żółty zafarb i nawet właściciele, "fotografowie" nie wiedzą o co chodzi...
    Jeśli ma to być zabawa, to czemu nie podjąć się tego? Jeśli dajesz sobie radę w innych warunkach, to jaki problem z ukierunkowaniem światełka ciągłego? Widzisz jak rozkładają się cienie i jak wychodzi tło. A "żółty" niezidentyfikowany zafarb? Albo inne źródło światła albo kolor ścian. Jeśli to pierwsze, to zgaś pozostałe oświetlenie w pomieszczeniu. Jeśli drugie? Sam nie wiem - nie będziesz malował ścian, ale czy tak, czy siak i tak wywołujesz RAW więc chyba to ogarniasz?

P.s.
    Zapomniałbym. Jak ktoś słusznie zauważył. Warto włączyć najpierw jedną lampę i ją ustawić, potem drugą.
    Ostatnio edytowane przez przemo-lukas ; 09-12-2014 o 12:05

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Kiedyś byłem na warsztatach z kolodionu, a więc wykorzystywane tam było światło ciągłe. KOSZMAR! Już współczuję tej modelce.

przemo-lukas skoro zakłada temat to widzi problem.
    Swoją drogą: studio, lampy z ciągłym, żółty zafarb i niekumaci własciciele. Proszą o pomoc innego jeszcze mniej kumatego. Aż szkoda komentować.

Aj tam. Bo nie świecił nim. Średnio ogarnięty człowiek zczai o co chodzi. Tu masz wpływ na źródło, możesz modelować. Nie ma co demonizować. Jeśli ma to być zabawa (bo chyba inaczej nie jest) to tylko mile spędzonego czasu idzie pożyczyć.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów