Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 34 z 34

Wątek: Dobry zoom pod m42 lub niekoniecznie?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Dobry zoom pod m42 lub niekoniecznie?

kazdy wydatek na obiektyw m42 pod canona to wyrzucony pieniadz.
    wyjatek moze stanowi macro , gdzie fotografujemy w skalach zblizonych do 1:1 albo powiekszajac , przec co przedmiot jest dostatecznie gesto skanowany , dzieki czemu nasz mozg nie ma do czego przyrownac uzyskanego w ten sposob obrazu i nie identyfikujemy nieostrosci tak latwo.

kraza jakies urban legend o cudownych wlasnosciach m42.
    to tak jakby pisac o cudownych wlasnosciach poloneza , albo malucha.
    bylo , minelo - te obiektywy sa slabsze od wposlczesnych kitow - jedynie daja ladny bokeh , co jest marna pociecha.
    ja wole oceniac obiektyw jak pracuje w stanie ostrym , a nie nieostrym.

Początki nałogu Awatar asdf

50/1.8 (z którym bardziej wkurzające niż rozdzielczość szkła jest to, że 450d potrafi nieraz z nim prześwietlić na lampie) oraz 135/2.8 z profilu nie mam zamiaru się pozbywać, bo są to całkiem przyjemne szkła, ale już czytając o szerszych m42 i ich współpracy z współczesnymi matrycami jakoś mi się odechciało.

18-55 STM już podobno nie kręci mordką, ma IS, więc mam dylemat pomiędzy nim a T17-50, jego cena jest taka, że bez większego bólu mógłbym zakupić używany, a Tami to już ciut większa inwestycja, a ten z IS to już w ogóle.

Udało mi się pożyczyć Flektogona 35/2.4, ta ogniskowa mi dość dobrze odpowiada, a szkło nie jest złe jak na m42, może i ostrość nie jest zabójcza, a i tak jest znośna nawet na pełnej dziurze.
    Za tyle co chodzą po aukcjach bym nie kupił, ale nie mogłem przegapić okazji wypróbowania go.
    Podsumowując nie najgorsze szkło, ale ceny mocno przesadzone.

I znów kupno zooma się odwlecze...

Flektogonem trochę fotek poszło, ale nie wiedzieć czemu 450d jakoś dziwnie mierzy światło pod szkłami z adapterem, zdecydowałem się w końcu na T17-50, może i ma niespecjalnie cichy silnik, ale ze wspomaganiem lampy AF działa nieźle.
    Ostrość nawet nawet, może i lepsza niż w Flektogonie, ale to nieuczciwe porównanie ze względu na AF, przy tej samej ogniskowej i podobnej przysłonie T trochę słabiej rozmywa.

Niemniej jednak wygoda zooma jest nieoceniona i parametry optyczne jak na te gabaryty, masę i cenę niezłe,

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów