Nigdy nie miałem problemów (nietrafionej foty) z zestawu 5D2 + 17-40. Trafia zawsze tam gdzie trzeba. Mikro kalibracja/regulacja również nie była potrzeba.
Nigdy nie miałem problemów (nietrafionej foty) z zestawu 5D2 + 17-40. Trafia zawsze tam gdzie trzeba. Mikro kalibracja/regulacja również nie była potrzeba.
Moja rada - odpuść temat, i szukaj szkła trafiającego tam gdzie trzeba. Sporo tych 17-40 na serwisach. Pozdrawiam
Do pracy - 50d, 6d, 135 2.0, 85 1.8, 35 1.4, 24-70 is, DJI Phantom 3, + lampy, wyzwalacze, gripy, rigy, statywy....
hobbystycznie - brak czasu niestety :-(
Tak jak sie spodziewalem, a nie mialem ochoty robic afery. Sprzedajacy robil wszystko zeby mi nie sprzedac obiektywu zeby nie ponosic kosztow kalibracji na zytniej
Takze odpuscilem i szukam sobie dalej![]()
SONY
to jest niemozliwe.
czegos takiego nie ma.
oni zle cos zrozumieli , zle przetlumaczyli
FF/BF nie zalezy od przyslony.
wprawdzie to nie zmienia Twojego problemu , ale poszkiwanie przyczyn w przyslonie swiadczy o nizrozumieniu w ogole problematyki. Jak maja dobrze te wade usunac? Przeciwnie , jesli uwazaja ze zalezy od przyslony , to starajac sie ja korygowac , jedynie zwiekszaja blad.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 05-12-2014 o 08:36
A słyszałeś kiedyś o czymś takim jak focus shift (lub aberracja sferyczna)?Zamieszczone przez Bechamot
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
slyszalem, ba - nawet czytalem
Wystarczy pogooglować by się przekonać, że użytkownicy 17-40 raportują takie symptomy, więc istotnie BF wzrasta wraz z domykaniem przysłony ;-)
Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
6D+40D jakieś szkła i jakieś lampy
udało mi się w końcu kupić dobrąco prawda zapłaciłem trochę więcej (nadal w rynkowej cenie) ale za to mam sztukę jeszcze na gwarancji, z której chyba nie skorzystam, bo nie ma potrzeby wysyłania do kalibracji
![]()
SONY