Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Obiektyw do makro dla stomatologa

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Obiektyw do makro dla stomatologa

IMHO do cropa i takiej potrzeby idealnie sprawdzi się Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM.
    Cena ca. 1600 PLN.

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Mały aparat kompaktowy z trybem manualnym i z wbudowaną lampą błyskową, którą zasłonisz małym dyfuzorem. Generalnie przy oświetleniu stomatologicznym lampa może nawet nie być potrzebna. Uzyskasz dzięki temu dużą głębię ostrości. Mały aparat pozwoli Ci na dyskretne fotografowanie. Gdyby trzeba było wykonać większe zbliżenie na jeden ząb - to sprawę załatwi DCR-250. Odpowiedź oparta na doświadczeniach koleżanki stomatologa.
    Pozdrawiam

Pełne uzależnienie

mozliwa lampa :

Lampa diodowa JJC LED-48 do makrofotografii - Fotoceny

wskazowka zeby uzywac aparatu kompaktowego z nasadka wydaje mi sie sluszna ze wzgledu na wieksza glebie ostrosci.
    w c20d w zaleznosci od odleglosci glebia ostrosci bedzie rzedu kilku - kilkunastu mm .

jesli koniecznie chcesz uzywac to co masz , to sugerowalbym na obiektyw od c20d nasadke macro Raynox dcr150. Wydaje mi sie , ze dcr 250 dla obiektywu od c20d moze byc w tym celu za silna.

http://www.amazon.de/Raynox-DCR-150-.../dp/B0007KS7D0

Bardzo dziękuję Wszystkim za podpowiedzi...
    Gorliwie sprawdzę propozycje i postaram się coś wybrać.

Zaspokajając ciekawość dyskutujących- zdjęcia robione muszą być z ręki, niezbędna jest lampa pierścieniowa, ponieważ oświetlenie zebów musi być zawsze takie samo, powtarzalne, żeby nie było przeklamań w kolorze.
    Zdjęcia, które potrzebuję wykonywac robione sa z odległości ok 30-40 cm do ujęć zębów przednich oraz zdjęcia całej twarzy pacjenta siedzącego na krzesełku do weryfikacji rysów twarzy i linii usmiechu z odległosci ok 1,5 m, juz mogą być bez lampy.
    Statyw odpada. Czasem zdjęcia wykonywane są w lustrze wkładanym do buzi, wiec muszę zawisnąć nad pacjentem

Cena- no cóż , zawsze im rozsądniejsza tym lepiej, ale w tym miejscu potrzebuję jakości i powtarzalności.

To jest coś ekstra, ale nie mam pojęcia od czego zacząć poszukiwania, co to za sprzęt.. MOże ktoś wie?

Ewa
    .

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

ja pozostaje przy canonie 100mm f/2.8 macro USM IS L stabilizacja się zdecydowanie przyda
    SONY

dawniej 'Olka i Jacek'
    Miasto
    miasto powiatowe

Cytat Zamieszczone przez ewa.dudek Zobacz posta
    Zdjęcia, które potrzebuję wykonywac robione sa z odległości ok 30-40 cm do ujęć zębów przednich oraz zdjęcia całej twarzy pacjenta siedzącego na krzesełku do weryfikacji rysów twarzy i linii usmiechu z odległosci ok 1,5 m, juz mogą być bez lampy.
    Byłem dzisiaj u swojego dentysty - do takich zdjęć używa N. D300 ze szkłem 105/2,8 ze stabilizacją. I do tego lampa oczywiście.
    Ostatnio edytowane przez jacek_63 ; 05-12-2014 o 00:25
    kiedyś Canon, teraz Fuji

Miasto
    Stuttgart/Drzonków

Zdjęcia stomatologiczne robi się obiektywem o ogniskowej ok. 100mm, jeśli budżet nie jest problemem, to polecam Canona 100L. Zdjęcia robi się z ręki, lampa pierścieniowa umożliwia uzyskanie rozsądnych czasów przy przysłonie przymkniętej do ok. F11 - F14, co umożliwia osiągnięcie takiej głębi ostrości, w której wszystkie zęby przedstawione są ostro. Piszę to z własnego doświadczenia, ukończyłem kurs fotografii stomatologicznej oraz wykonałem wiele takich zdjęć w przychodni należącej do mojej żony.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów