IMHO do cropa i takiej potrzeby idealnie sprawdzi się Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM.
Cena ca. 1600 PLN.
IMHO do cropa i takiej potrzeby idealnie sprawdzi się Canon EF-S 60 mm f/2.8 Macro USM.
Cena ca. 1600 PLN.
Mały aparat kompaktowy z trybem manualnym i z wbudowaną lampą błyskową, którą zasłonisz małym dyfuzorem. Generalnie przy oświetleniu stomatologicznym lampa może nawet nie być potrzebna. Uzyskasz dzięki temu dużą głębię ostrości. Mały aparat pozwoli Ci na dyskretne fotografowanie. Gdyby trzeba było wykonać większe zbliżenie na jeden ząb - to sprawę załatwi DCR-250. Odpowiedź oparta na doświadczeniach koleżanki stomatologa.
Pozdrawiam
mozliwa lampa :
Lampa diodowa JJC LED-48 do makrofotografii - Fotoceny
wskazowka zeby uzywac aparatu kompaktowego z nasadka wydaje mi sie sluszna ze wzgledu na wieksza glebie ostrosci.
w c20d w zaleznosci od odleglosci glebia ostrosci bedzie rzedu kilku - kilkunastu mm .
jesli koniecznie chcesz uzywac to co masz , to sugerowalbym na obiektyw od c20d nasadke macro Raynox dcr150. Wydaje mi sie , ze dcr 250 dla obiektywu od c20d moze byc w tym celu za silna.
http://www.amazon.de/Raynox-DCR-150-.../dp/B0007KS7D0
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 02-12-2014 o 12:00
Bardzo dziękuję Wszystkim za podpowiedzi...
Gorliwie sprawdzę propozycje i postaram się coś wybrać.
Zaspokajając ciekawość dyskutujących- zdjęcia robione muszą być z ręki, niezbędna jest lampa pierścieniowa, ponieważ oświetlenie zebów musi być zawsze takie samo, powtarzalne, żeby nie było przeklamań w kolorze.
Zdjęcia, które potrzebuję wykonywac robione sa z odległości ok 30-40 cm do ujęć zębów przednich oraz zdjęcia całej twarzy pacjenta siedzącego na krzesełku do weryfikacji rysów twarzy i linii usmiechu z odległosci ok 1,5 m, juz mogą być bez lampy.
Statyw odpada. Czasem zdjęcia wykonywane są w lustrze wkładanym do buzi, wiec muszę zawisnąć nad pacjentem
Cena- no cóż , zawsze im rozsądniejsza tym lepiej, ale w tym miejscu potrzebuję jakości i powtarzalności.
To jest coś ekstra, ale nie mam pojęcia od czego zacząć poszukiwania, co to za sprzęt.. MOże ktoś wie?
Ewa
.
ja pozostaje przy canonie 100mm f/2.8 macro USM IS Lstabilizacja się zdecydowanie przyda
![]()
SONY
Zdjęcia stomatologiczne robi się obiektywem o ogniskowej ok. 100mm, jeśli budżet nie jest problemem, to polecam Canona 100L. Zdjęcia robi się z ręki, lampa pierścieniowa umożliwia uzyskanie rozsądnych czasów przy przysłonie przymkniętej do ok. F11 - F14, co umożliwia osiągnięcie takiej głębi ostrości, w której wszystkie zęby przedstawione są ostro. Piszę to z własnego doświadczenia, ukończyłem kurs fotografii stomatologicznej oraz wykonałem wiele takich zdjęć w przychodni należącej do mojej żony.