Jak podpiety to dobrze, ale chodzi mi o predkosc dzialania. Przelaczanie miedzy Library a Develop i kopiowanie ustawien itp itd - czasami to wolno potrafi chodzic.
Jak podpiety to dobrze, ale chodzi mi o predkosc dzialania. Przelaczanie miedzy Library a Develop i kopiowanie ustawien itp itd - czasami to wolno potrafi chodzic.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Rakieta nie bedzie bo one maja tylko dwa core (rdzenie) wersja i7 nie zmienia wiele - jesli juz brac 8GB, szybki ssd troche nadgania.
Orabialem zdjecia z retinie 2014 z 16GB ram, wersja 13 wiec tez tylko dwa rdzenie. Gdy rawy byly na zewnetrznym dysku to pracowal troche wolno. Gdy zrobilem smart previews i obrabialem w samolocie wracajac sie z wakacjim wtedy dzialalo super.
Dwa rdzenie nie powinny byc problemem. Spokojnie poobrabniasz na nim zdjecia.
--- Kolejny post ---
Orabialem zdjecia z retinie 2014 z 16GB ram, wersja 13 wiec tez tylko dwa rdzenie. Gdy rawy byly na zewnetrznym dysku to pracowal troche wolno. Gdy zrobilem smart previews i obrabialem w samolocie wracajac sie z wakacjim wtedy dzialalo super.
Dwa rdzenie nie powinny byc problemem. Spokojnie poobrabniasz na nim zdjecia.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Czyli tak jak myślałem muszę zrezygnować z mobilności i kupić maca mini i wymienić dysk na ssd i dodać ramu![]()
Mac czy PC? Jaki komputer do obróbki zdjęć i idź pod śródtytuł "Jaki model Maca wybrać do obróbki zdjęć?"
Air 13' z 8GB RAM daje rade (RAW z Leica M9, Monochrome, EOS 1 DsMkIII). Nie jest to super komfort ale spokojnie zdjęcia obrobisz.
4GB RAM to troche mało dla obróbki zdjęć na MacBookach. Chociaż jeśli nie używasz wielu warstw i jakiś specjalnych filtrów to też da rade.
Polecam wyłączyć wszystkie procesy w tle i zostawić tylko PS.
Canon EOS 1V, 1DSMKIII. 14/2.8 L, 35/1.4, 50/1.2, 85/1.2, EF 300mm f/2.8L IS II, 600/4
Leica M7, MP, M9, Monochrome, M240. Obiektywy: Summilux 35/1.4, Noctilux 50/0.95 , Summilux 1.4/50, Summicron 90/2
Fujichrome Provia 100F/400X, Kodak Tri-X, T-max 100/400 + Flextight X5