Cytat Zamieszczone przez Gotham Zobacz posta
1/trzeba zbudować system, który będzie mi działał bez problemu technologicznie przez co najmniej 5 lat. A może i 10. 6D wydaje się idealny do tego . Tak jak 5DMIc wiele lat temu :-)

2/cena w granicach rozsądku / w miarę dobry Af / użyteczne iso - znów najlepiej tu wychodzi używany 6D.

3/mając w 2015 bazę w postaci dobrego aparatu i podstawowych jasnych stałek mogę w 2016 na dobrej stabilnej bazie zacząć wymieniać już same obiektywy na lepsze a nie kombinować, jakby tutaj puszkę na coś lepszego zmienić. A to wielki komfort nie kombinować cały czas jak koń pod górę tylko skupić się na fotografii.

4/ 6d wydaje się też najlepszą propozycją jaką Canon może w tej chwili wystawić pod względem krajobrazu. Niby to banał bo całkiem inna tematyka poza ślubem .....niemniej jeśli cały zestaw kupię tylko pod ślub to czy mam kupować osobno aparat konkurencji do krajobrazu ??? a nie ma kasy na inny aparat już. Tak wiec 6d znów wygrywa jako rozsądny kompromis.

5/ 2015 będzie też rokiem wchodzenia w fotografię typowo ślubną. O wielu ważnych rzeczach uświadomiłem sobie czytając różne wątki tutaj na forach CB w dziale ślubnym :-) Dlatego będzie to czas jaki poświęcę na stworzenie strony, naukę robienia fotoksiążek i albumów, zrobienie kursu kościelnego itd. Wiecie ja nie muszę być fotografem ślubnym od zaraz już teraz now. Na razie portretowanie to hobby. Teraz zamierzam spróbować się wkręcić na poważniej skoro to lubię i przygotować dobry grunt. Myślę, że idąc spokojnie tą drogą za rok czy dwa będę miał i sprzęt i doświadczenie by zając się foto ślubnym już na poważnie i całkiem oficjalnie. Tym bardziej, że właśnie wtedy różne rzeczy mi się tam w życiu pokończą i będę mógł spokojnie zająć się fotografią jako jedynym zajęciem. I dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na zbudowanie dobrych podstaw sprzętowych :-)
Odnośnie 1 punktu. Jeżeli chcesz zbudować system na 5-10 lat to Twoją*podstawą powinny być obiektywy, bo one technologicznie starzeją się bardzo długo. Aparat w tym przypadku jest tylko dostawką. Nie powiesz mi, że mając 6d i 35/2.0 zrobisz lepsze zdjecia niż 5dc i 35/1.4 po prostu fizyki nie przeskoczysz. Ja rozumiem, że nowy aparat to większe możliwości owszem, ale on tylko rejestruje to co daje mu obiektyw, a jak obiektyw nie jest najwyższej klasy to iso miliard za bardzo Ci nie pomoże

2 punkt: Nie wiem jakie kryteria przyjmujesz przy takim porównaniu, ale aparat za 4,5k (powodzenia w znalezieniu 6d w takiej cenie) nie jest 3 razy lepszy od 5dc za 1,5k.

3. Uważam że właśnie posiadanie jak najlepszych obiektywów daje Ci szansę na to aby skupić się na fotografii a nie na tym czy to iso 6400 wystarczy? I tutaj nie ma żadnego kombinowania ze zmianą puszki tzn zarobiłeś pieniądze z fotografii kupujesz najlepszą puszkę na jaką Cię*stać teraz za rok możesz ją przecież wymienić, a obiektywy będziesz miał ciągle te same możliwie najlepsze.

4. tu się*nie wypowiem robie zdjęcia głównie ludziom

5. tym bardziej jak nie musisz być fotografem już teraz to daj sobie to co daje najwięcej w fotografii czyli obiektywy

Ja bym wybrał sigma 35/1.4 i sigma 85/1.4 co da łącznie 6,5k odłożyłbym dodatkowy 1k i kupił 5dc a jak sprzedasz to co masz teraz to pewnie wystarczy Ci i na drugi 5dc