Odnośnie 1 punktu. Jeżeli chcesz zbudować system na 5-10 lat to Twoją*podstawą powinny być obiektywy, bo one technologicznie starzeją się bardzo długo. Aparat w tym przypadku jest tylko dostawką. Nie powiesz mi, że mając 6d i 35/2.0 zrobisz lepsze zdjecia niż 5dc i 35/1.4 po prostu fizyki nie przeskoczysz. Ja rozumiem, że nowy aparat to większe możliwości owszem, ale on tylko rejestruje to co daje mu obiektyw, a jak obiektyw nie jest najwyższej klasy to iso miliard za bardzo Ci nie pomoże
2 punkt: Nie wiem jakie kryteria przyjmujesz przy takim porównaniu, ale aparat za 4,5k (powodzenia w znalezieniu 6d w takiej cenie) nie jest 3 razy lepszy od 5dc za 1,5k.
3. Uważam że właśnie posiadanie jak najlepszych obiektywów daje Ci szansę na to aby skupić się na fotografii a nie na tym czy to iso 6400 wystarczy? I tutaj nie ma żadnego kombinowania ze zmianą puszki tzn zarobiłeś pieniądze z fotografii kupujesz najlepszą puszkę na jaką Cię*stać teraz za rok możesz ją przecież wymienić, a obiektywy będziesz miał ciągle te same możliwie najlepsze.
4. tu się*nie wypowiem robie zdjęcia głównie ludziom
5. tym bardziej jak nie musisz być fotografem już teraz to daj sobie to co daje najwięcej w fotografii czyli obiektywy
Ja bym wybrał sigma 35/1.4 i sigma 85/1.4 co da łącznie 6,5k odłożyłbym dodatkowy 1k i kupił 5dca jak sprzedasz to co masz teraz to pewnie wystarczy Ci i na drugi 5dc
![]()