No 5dIc ma kilka niewątpliwych zalet. Największa to FF+ mała cena :-) Nie mniej jej czas technologiczny minął. Daje radę ? No daje :-) Co widać po powyższym portfolio polaro - bo to rozumiem było robione właśnie 5dIc ?? KIedyś 5DIc było marzeniem. Dziś odstaje bardzo mocno od najnowszych modeli parametrami. Właśnie dlatego, że chcę zbudować system od podstaw to bym chyba wolał kupić 6D używane, które będzie dobrą podstawą na następne 10 lat. do tego podstawowe jasne stałki. A za jakiś czas sobie dozbierać tylko porządną szklarnię. Myślę, że takie budowanie systemu foto ślubnego ma najgłębszy sens. Tym bardziej, że przeanalizowałem zdjęcia jakie robiłem. Okazało się, że kocham pracować w świetle zastanym i często będę używał wysokiego iso żeby wydobyć subtelną grę świateł i nastrój w kadrze. A 5dIc to już będzie trzeba znacznie częściej używać świadomie lampy. Jakoś to się skomplikowane robi. Do tego brak tej możliwości kalibracji. Pomysł fajny z 5dIc ale jakbym zaczynał totalnie od zera w foto. Tak na próbę, na start, żeby zobaczyć jak to jest na imprezie. Ja jednak już wiem jak jest fotografowac na imprezie, choć do samodzielnego ogarnięcia ślubu to mi na pewno jeszcze brakuje :-)) Ale znam swoje preferencje co do stylu fotografowania i myślę, że ta rozmowa tutaj i Wasze sugestie naprowadziły mnie na kilka cennych wniosków :
1/trzeba zbudować system, który będzie mi działał bez problemu technologicznie przez co najmniej 5 lat. A może i 10. 6D wydaje się idealny do tego . Tak jak 5DMIc wiele lat temu :-)
2/cena w granicach rozsądku / w miarę dobry Af / użyteczne iso - znów najlepiej tu wychodzi używany 6D.
3/mając w 2015 bazę w postaci dobrego aparatu i podstawowych jasnych stałek mogę w 2016 na dobrej stabilnej bazie zacząć wymieniać już same obiektywy na lepsze a nie kombinować, jakby tutaj puszkę na coś lepszego zmienić. A to wielki komfort nie kombinować cały czas jak koń pod górę tylko skupić się na fotografii.
4/ 6d wydaje się też najlepszą propozycją jaką Canon może w tej chwili wystawić pod względem krajobrazu. Niby to banał bo całkiem inna tematyka poza ślubem .....niemniej jeśli cały zestaw kupię tylko pod ślub to czy mam kupować osobno aparat konkurencji do krajobrazu ??? a nie ma kasy na inny aparat już. Tak wiec 6d znów wygrywa jako rozsądny kompromis.
5/ 2015 będzie też rokiem wchodzenia w fotografię typowo ślubną. O wielu ważnych rzeczach uświadomiłem sobie czytając różne wątki tutaj na forach CB w dziale ślubnym :-) Dlatego będzie to czas jaki poświęcę na stworzenie strony, naukę robienia fotoksiążek i albumów, zrobienie kursu kościelnego itd. Wiecie ja nie muszę być fotografem ślubnym od zaraz już teraz now. Na razie portretowanie to hobby. Teraz zamierzam spróbować się wkręcić na poważniej skoro to lubię i przygotować dobry grunt. Myślę, że idąc spokojnie tą drogą za rok czy dwa będę miał i sprzęt i doświadczenie by zając się foto ślubnym już na poważnie i całkiem oficjalnie. Tym bardziej, że właśnie wtedy różne rzeczy mi się tam w życiu pokończą i będę mógł spokojnie zająć się fotografią jako jedynym zajęciem. I dlatego właśnie teraz jest najlepszy czas na zbudowanie dobrych podstaw sprzętowych :-)
Co do znajomej i wyboru fotografa ??? Hmm. No tak się kończy olewanie tematu wyboru fotografa. Ktoś z jej rodziny miał znajomego, który robił zdjęcia na ślubach więc okej! jak z polecenia to dawaj go. Umówili się na kasę jakąś tam a inni byli drożsi. Nawet fotek nie oglądali. Przyszedł na ślub, zrobił , zjeb.....ł i oddał zdjęcia "zgodnie z umową" bez obróbki. Ech. Swoją drogą powinna tutaj gdzieś w dziale ślubnym powstać jakaś czarna lista. Tylko żeby na nią samemu przypadkiem nie trafić :-))) śmiech śmiechem ale trzeba patrzeć pozytywnie. Jak się przyłożę do tematu to kto wie ? Może kiedyś tam za 10 lat jak już będę dobry w tym co robię to nawet przyjmą mnie do takiego portalu jak FPFS lub jakiś inny podobny :-) Czego sobie i wszystkim forumowiczom ślubnym gorąco życzę ( o ile już tam nie są ;-)
Za udzielone porady i wskazane ścieżki bardzo Wam dziękuję. Pewnie bez nich bym poważnie zbłądził na starcie, bo tyle tych opcji sprzętowych jest, że głowa boli od tego!!! Jak dla mnie temat jest do zamknięcia, a wniosek ostateczny jest taki, że poniżej 5dMark II nie warto już się zagłębiać w 2015r .