Tak. A myślałem, że łatwo to pójdzie :-)))
właśnie ze względu Af oboawiam sie 5d marków I i II mimo tutaj zapewnień jakei się pojawiają, że dadzą radę oba i że 5d mark I spokojnie starczy. 60d na pewno nie będę fotografował. Ta matryca 18mln mnie przeraża a cały świat poszedł mocno do przodu. właśnie dlatego jednym z pomysłów była nowa matryca 70d + AF rodem z 7d. no ale okazuje się że mam wyjście i dostęp do zapasowego body od znajomego. Jako backup wystąpi stary i poczciwy 50d :-) Myślę, że na salę i tańce to on mi spokojnie starczy :-) Tak więc mogę spokojnie na główne body wybrać 5d. I to chyba wybiorę jednak wariant 5D mark II. Ze względu na wyższe iso i na 20 mln pix co jednak czasem się przydaje w cropowaniu. No i będzie to sprzęt na najbliższe kilka lat spełniający jakiekolwiek standardy bo staruszek 5d mrk I to już żywota dogorywa. Czyli mamy 5D MARK II +50d :-)) Dla mnie sprawa zamknięta :-)
A teraz obiektywy :-)
Mając 1 body 24-70 byłby rozsądnym wyborem na pewno. Ale ja będę miał 2 body. mogę wiec na pełnej klatce mieć canona 35 f2,0 a na 50d założyć 85 1,8 :-) Do tego mogę założyć 35 na 50d i 85 na 5D. Czyli tak jakbym miał 4 szkła i pokryty zasięg 35 mm 55mm 85 mm i 135 mm na jasnych szkłach :-) Ogólnie lubię pracę na stałkach i na trybie M ale na ślulbie pewnie trzeba będzie wejść w autoiso i tryb A. przynajmniej w tych dynamicznych momentach. Tak więc myślę, że przy stałkach 2 body to będzie minimum i w tą stronę pójdę :-)
Lampa? Hmm...jaką lampę mogę kupić do 500 zł ? Musi kryć 135 mm oraz mieć obrotowe palniki. no i ttl. Czyli że chyba na canona żadną lampę mnie już nie będzie stać :-( A co polecacie w zamian canona ? I czy warto używkę kupować ? Czy lepiej lampę gorszej firmy ale nową ?
Co do wchodzenia w FF do ślubów albo zostania w apsc? Wolę wejść od razu w FF. I tak chciałem to zrobić. FF da mi też porządne szerokie kąty w krajobrazie, którym też się zajmuję. Ale to inna bajka i nie tak oczywista. z 5d marka II dostaję szeroki kąt prawdziwy. Ale za to mam duużą puchę z duużymi szkłami i o zakresie 12 EV. A taki nikon 7100 czy pentaxy K-IIs są mniejsze wygodniejsze w długodystanosowym transporcie i mają 14 EV. Ale dobra. Nie uciekajmy od tematu :-)) Tak więc jaką lampę polecacie do takiego zestawu ? I gdzie mogą się kryć jeszcze pułapki w zestawie :
5d mark II + 50d
canon 35 f 2,0
canon 85 f 1,8
lampa
??