Pokaż wyniki od 1 do 10 z 32

Wątek: 2014 - wybór sprzętu dla początkującego ślubniaka

Mieszany widok

Domyślnie Odp: 2014 - wybór sprzętu dla początkującego ślubniaka

Hehe. Co człowiek to inna opinia :-) Z tej dyskusji zaczynają wypływać bardzo ciekawe obserwacje co do stylu takiego mechanicznego i organizacyjnego jak różne można mieć podejście do ślubu. Można by nawet powiedzieć, że ten sam ślub, każdy z Was zrobiłby całkiem inną i unikalną tylko dla niego metodą :-) Co do mnie to jak pisałem kilka imprez mniejszej rangi mam za sobą. I 1 body to zawsze było mi mało. Kłóciłem się sam ze sobą , dostrzegałem w oka mgnieniu 2 różne fajne sytuacje i oczywiście jedna była blisko a druga daleko. I weź tutaj zmieniaj obiektywy teraz na 1 body :-))

Zdecydowałem, że w apsc zdecydowanie nie wejdę bo docelowo i tak FuFu będzie, więc za dużo bym stracił na późniejszej odsprzedaży sprzętu apsc. I nie chce mi się bawić w aukcje, wysyłanie, kombinowanie itd. Po przygodach ze zmianą systemów Nikon Pentax Canon w końcu znalazłem system, który jest dla mnie optymalny i jak już, to wole wejść w niego tak jak trzeba i docelowo od razu w FF. Body 50d będzie akcją jednorazową dla mnie i tylko w zapasie tak bardziej. Pamiętajcie, że będę drugim fotografem i raczej do moich zadań będzie należało wszystko co drugoplanowe. Goście, kadry ogólne szeroki, jakieś elementy dekoracyjne i wystroju wnętrz żeby był materiał np na tło do fotoksiążki czy coś takiego. Nie muszę więc od razu mieć 2x super FuFu bo i tak zdjęcia moje nie będą głównymi zdjęciami :-) Dlatego wolę właśnie kupić lepszy 5d mark II jako bazę na przyszłość, a o drugim body zapasowym to się pomyśli potem jak się wkręcę w tą foto ślubną :-) Co jeszcze ???

Acha acha!!! A teoretycznie są jeszcze 2 opcje puszek zamiast 5d mark II jako podstawowe body :

CANON 6 D - Używki zaczynają już chodzić po 4600. Fakt, ze zajechane. Ale ja sprzęt tak w styczniu / lutym będę kupował, bo wtedy przypływ taki drobny gotóweczki mnie czeka ;-) To cena używek 6d jeszcze może spaść :-)

CANON 1DS MARK II - cena używki to tyle samo co 5d mark II a jest to coś dziwnie wyśrodkowanego. Z jednej strony ma ponoć fajowy szybki AF 45 polowy z serii 1D. A z drugiej ma matrycę FF oraz 1600 iso podnoszone programowo do 3200 - jak w 5d clasic. No i sama osławiona niby solidność serii 1 Ds :-) Czy warto rozważać ten aparat w 2015 ? Osobiście bym się jednak do 6d skłaniał jeśli ceny faktycznie spadną do tych 4200-4500 :-)
    Ostatnio edytowane przez Gotham ; 30-11-2014 o 15:32

Uprawnienia umieszczania postów