Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: 2014 - wybór sprzętu dla początkującego ślubniaka

Początki nałogu
    Miasto
    022

Domyślnie Odp: 2014 - wybór sprzętu dla początkującego ślubniaka

iso 3200 w 5d1 zapomnij

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Zacznij od tego co masz. To co zarobisz będziesz inwestował. Pierwszy mały wydatek - na pierwszy ślub na pewno nie obędzie się bez lampy, dodatkowych kart i baterii...a potem w ogóle będziesz wiedział, czy chcesz fotografować kolejny ślub
    Miłego dnia
    moja www

Bywalec Awatar Wojtko
    Miasto
    Okolice Gorzowa

Sadzę, że propozycja 5d II z pierwszym 24-70 L, to strzał w dziesiątkę. Będziesz dysponował dobrym pełnoklatkowym aparatem i szalenie uniwersalnym szkłem o dobrej jakości i plastyce. Do tego na początek jakaś tańsza lampa i masz dobry komplet. Z drugiej strony jeśli fotografujesz już jakiś czas, to wiesz z czego korzystasz najczęściej. Osobiście lubię przedział 35-50mm, ale to nie załatwi wszystkiego, dobrze mieć alternatywę, coś co urozmaici reportaż i uratuje nie raz tyłek, jak ciasno, daleko, ciemno; jednak to kosztuje duże pieniądze. 24-70 nie powali plastyką, ale pozwoli spokojnie pracować. Nie zapomnij o zapasowym aparacie, zapłać- pożycz na konkretne zlecenie, ale miej go w torbie, np. z 50 1.8 II. Pozdrawiam.

Moim zdaniem także powinieneś zrobić pierwszy ślub tym co dysponujesz, zwłaszcza, że będziesz tam jako drugi fotograf i presja będzie znacznie mniejsza. Dopiero potem zdecydujesz czego Ci trzeba i czy w ogóle warto wkręcić się poważniej w ten biznes. Zakup pełnej klatki oczywiście ma sens, ale wbrew powszechnie panującej opinii nie jest to konieczność. Wiem po sobie, bo od kilku lat robię śluby na APS-C z całkiem dobrym efektem (klienci w 100% zadowoleni). Jedyne co mi przeszkadzało to użyteczne ISO. Akurat w moim 7D sensowne maksimum to ISO2500. Mimo to w kościołach lampy w ogóle nie używam i 7D daje radę. Zdecydowanie też daje radę na weselach, po prostu AF w tym aparacie jest bardzo dobry. I teraz przykładowo - kupisz 5D Mk1 ze ślamazarnym AF i na weselu będziesz miał problem. Jeśli już FF to co najmniej mk2, ale tutaj AF też rewelacyjny nie jest. Niedawno kupiłem okazyjnie mk2 właśnie i po jednym weselu stwierdziłem, że jednak do tańców to bardziej nadaje się 7D. Kościół i plener jak najbardziej mk2, ale myślę sobie, że bez pełnej klatki zdecydowanie mógłbym przeżyć jeszcze przez dłuższy czas .
    Ostatnio edytowane przez briho ; 30-11-2014 o 00:16

Tak. A myślałem, że łatwo to pójdzie :-)))

właśnie ze względu Af oboawiam sie 5d marków I i II mimo tutaj zapewnień jakei się pojawiają, że dadzą radę oba i że 5d mark I spokojnie starczy. 60d na pewno nie będę fotografował. Ta matryca 18mln mnie przeraża a cały świat poszedł mocno do przodu. właśnie dlatego jednym z pomysłów była nowa matryca 70d + AF rodem z 7d. no ale okazuje się że mam wyjście i dostęp do zapasowego body od znajomego. Jako backup wystąpi stary i poczciwy 50d :-) Myślę, że na salę i tańce to on mi spokojnie starczy :-) Tak więc mogę spokojnie na główne body wybrać 5d. I to chyba wybiorę jednak wariant 5D mark II. Ze względu na wyższe iso i na 20 mln pix co jednak czasem się przydaje w cropowaniu. No i będzie to sprzęt na najbliższe kilka lat spełniający jakiekolwiek standardy bo staruszek 5d mrk I to już żywota dogorywa. Czyli mamy 5D MARK II +50d :-)) Dla mnie sprawa zamknięta :-)

A teraz obiektywy :-)

Mając 1 body 24-70 byłby rozsądnym wyborem na pewno. Ale ja będę miał 2 body. mogę wiec na pełnej klatce mieć canona 35 f2,0 a na 50d założyć 85 1,8 :-) Do tego mogę założyć 35 na 50d i 85 na 5D. Czyli tak jakbym miał 4 szkła i pokryty zasięg 35 mm 55mm 85 mm i 135 mm na jasnych szkłach :-) Ogólnie lubię pracę na stałkach i na trybie M ale na ślulbie pewnie trzeba będzie wejść w autoiso i tryb A. przynajmniej w tych dynamicznych momentach. Tak więc myślę, że przy stałkach 2 body to będzie minimum i w tą stronę pójdę :-)

Lampa? Hmm...jaką lampę mogę kupić do 500 zł ? Musi kryć 135 mm oraz mieć obrotowe palniki. no i ttl. Czyli że chyba na canona żadną lampę mnie już nie będzie stać :-( A co polecacie w zamian canona ? I czy warto używkę kupować ? Czy lepiej lampę gorszej firmy ale nową ?

Co do wchodzenia w FF do ślubów albo zostania w apsc? Wolę wejść od razu w FF. I tak chciałem to zrobić. FF da mi też porządne szerokie kąty w krajobrazie, którym też się zajmuję. Ale to inna bajka i nie tak oczywista. z 5d marka II dostaję szeroki kąt prawdziwy. Ale za to mam duużą puchę z duużymi szkłami i o zakresie 12 EV. A taki nikon 7100 czy pentaxy K-IIs są mniejsze wygodniejsze w długodystanosowym transporcie i mają 14 EV. Ale dobra. Nie uciekajmy od tematu :-)) Tak więc jaką lampę polecacie do takiego zestawu ? I gdzie mogą się kryć jeszcze pułapki w zestawie :

5d mark II + 50d

canon 35 f 2,0
    canon 85 f 1,8

lampa

??
    Ostatnio edytowane przez Gotham ; 30-11-2014 o 09:20

Coś już napisał
    Miasto
    Radomsko

Na początku poprzedniego roku miałem podobny dylemat. Zrobiłem pierwszy ślub na 1dII i 20d i od razu je sprzedałem, wymieniając na dwa korpusy 5d I.
    Zrobiłem 8 ślubów w tamtym roku na 5d classic, sigma 35 i canon 85 i mogę szczerze powiedzieć, że ten zestaw na start był idealny. Nie zauważyłem żadnych problemów przez ten czas z AF, żeby nie nadążał.
    W tym roku wymieniłem piątki na szóstki i faktycznie różnica jest ogromna. O wiele lepszy komfort pracy pod każdym względem.

5d classic mimo, że to stara konstrukcja to cały czas warta uwagi.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Gotham Zobacz posta
    Tak. A myślałem, że łatwo to pójdzie :-)))

5d mark II + 50d

canon 35 f 2,0
    canon 85 f 1,8

lampa

??
    jesli porownasz zdjecia z c5dmk2 i c50d to wynik moze byc powodem frustracji.
    nie za bardzo chce sie brac c50d wiecej do reki.
    nie wiem czy to dobrze wydawac z jednej autorskiej reki zdjecia lepsze i gorsze .

c5mk2 ma b. dobry af , dziala precyzyjnie i dokladnie , jest wolniejszy troche od c5mk3 i miej czuly , co ma znaczenie w b. slabych warunkach oswietleniowych , ale wystarczajaco dobra , by prawdlowo trafic w " normalnych " warunkach " slubnych" .
    zaleta w stosunku do c5 - ma microregulacje AF - nie musisz biegac z kazdym obiektywem do kalibracji AF.
    LV - tez sie moze przydac , jesli chcesz robic w swietle naturalnym ze statywu.

lampa - wspomniana YN 568EXII - to praktycznie kopia canona.

Hehe. Co człowiek to inna opinia :-) Z tej dyskusji zaczynają wypływać bardzo ciekawe obserwacje co do stylu takiego mechanicznego i organizacyjnego jak różne można mieć podejście do ślubu. Można by nawet powiedzieć, że ten sam ślub, każdy z Was zrobiłby całkiem inną i unikalną tylko dla niego metodą :-) Co do mnie to jak pisałem kilka imprez mniejszej rangi mam za sobą. I 1 body to zawsze było mi mało. Kłóciłem się sam ze sobą , dostrzegałem w oka mgnieniu 2 różne fajne sytuacje i oczywiście jedna była blisko a druga daleko. I weź tutaj zmieniaj obiektywy teraz na 1 body :-))

Zdecydowałem, że w apsc zdecydowanie nie wejdę bo docelowo i tak FuFu będzie, więc za dużo bym stracił na późniejszej odsprzedaży sprzętu apsc. I nie chce mi się bawić w aukcje, wysyłanie, kombinowanie itd. Po przygodach ze zmianą systemów Nikon Pentax Canon w końcu znalazłem system, który jest dla mnie optymalny i jak już, to wole wejść w niego tak jak trzeba i docelowo od razu w FF. Body 50d będzie akcją jednorazową dla mnie i tylko w zapasie tak bardziej. Pamiętajcie, że będę drugim fotografem i raczej do moich zadań będzie należało wszystko co drugoplanowe. Goście, kadry ogólne szeroki, jakieś elementy dekoracyjne i wystroju wnętrz żeby był materiał np na tło do fotoksiążki czy coś takiego. Nie muszę więc od razu mieć 2x super FuFu bo i tak zdjęcia moje nie będą głównymi zdjęciami :-) Dlatego wolę właśnie kupić lepszy 5d mark II jako bazę na przyszłość, a o drugim body zapasowym to się pomyśli potem jak się wkręcę w tą foto ślubną :-) Co jeszcze ???

Acha acha!!! A teoretycznie są jeszcze 2 opcje puszek zamiast 5d mark II jako podstawowe body :

CANON 6 D - Używki zaczynają już chodzić po 4600. Fakt, ze zajechane. Ale ja sprzęt tak w styczniu / lutym będę kupował, bo wtedy przypływ taki drobny gotóweczki mnie czeka ;-) To cena używek 6d jeszcze może spaść :-)

CANON 1DS MARK II - cena używki to tyle samo co 5d mark II a jest to coś dziwnie wyśrodkowanego. Z jednej strony ma ponoć fajowy szybki AF 45 polowy z serii 1D. A z drugiej ma matrycę FF oraz 1600 iso podnoszone programowo do 3200 - jak w 5d clasic. No i sama osławiona niby solidność serii 1 Ds :-) Czy warto rozważać ten aparat w 2015 ? Osobiście bym się jednak do 6d skłaniał jeśli ceny faktycznie spadną do tych 4200-4500 :-)
    Ostatnio edytowane przez Gotham ; 30-11-2014 o 15:32

Coś już napisał
    Miasto
    Radomsko

Zdecydowanie lepiej kupić używane 6d.
    Często osoby sprzedające 5dII robią to w celu wymiany na 6d lub 5dIII.

Początki nałogu Awatar merida

Jakbym nie miał zbyt dużego budżetu kupiłbym dwie 5d1 i 28+50+85 lub 14+35+85 w najtańszych wersjach. (Tak też zaczynałem i póki nie czytałem forum to mi wiele do szczęścia nie brakowało) Szkła długo dadzą radę, a puszki z czasem zmienisz na nowsze gdy będzie potrzeba. Najlepiej mieć 2xFF by pracowało się dobrze, a za obecną cenę po jakiej można kupić to bym się nie zastanawiał. Dla tych, co uważają,że starą*piątką nie da się robić zdjęć, zapraszam do galerii forumowicza, którego prace od dłuższego czasu podziwiam: Blog
    Oczywiście jeśli będziesz miał więcej pieniędzy to kupisz 6d lub 5d3 i zestaw eLek....

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów