Pokaż wyniki od 1 do 10 z 207

Wątek: Fuji X

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Fuji X

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Kusi mnie bezposrednie porownanie 50tki oraz 35tki Fuji Vs Canon FF. Nie mam jeszcze odpowiednika 35mm w Fuji ale po nowym roku moze bede mial. Puki co zrobie test z 50tka na FF i 35mm (1.5x35mm) na Fuji na tych samych iso i przyslonach. Sam jestem ciekaw.

Ten efekt 3D jest dlatego ze masz szezej na FF. Gdyby wycial sam srodek juz by tak nie bylo.
    jest dostatecznie duzo porownan w sieci
    mozna oszacowac - nie chce mi sie tego robic dokladniej ale sens jest taki:

wg optycznych fuji 35mm daje w centrum pola najwyzsza rozdzielczoc 65 l/mm co odpowiadaok 1200 l na wysokosc obrazu

dla 50/1,4 jest pomiarow wiele - wg traumfliger daje wc entum pola 2150 linin na wysokosc pola .

rozdzielczosc C50/1,4 na FF bedzie wiec prawie dwa razy w wyzsza od rozdzielczosci F35 na aps

matryca ma decydujace znaczenie.
    wyniki nie sa wprost porownywalne gdyz to rozne laboratoria , ale uzmyslawiaja roznice.
    prawda jest brutalna - aps pod wzgledem rozdzielczosci nie podskoczy do FF - pod kazdym innym zreszta tez.

aby dostac podobne wynik na aps jak na ff to i matryca i obiektyw aps musialyby miec 2 razy wieksza rozdzielczosc wzgledna ( wyrazona np w liniach /mm) od ich odpowiednikow na FF , a tego jeszcze nie ma , Obiektywy aps nie maja dwa razy wiekszej rozdzielczosci wzglednej poki co. w kazdym razie liniowo co najmniej o crop-faktor wyzsza - liniowo.

Uprawnienia umieszczania postów