Zamieszczone przez
renes
banan82, przyhamuj trochę bo zaraz przekroczysz granicę rozsądku, gdyż już się lekko ocierasz o fanatyzm zwany "Fuji".
A co do wagi DSLR a bezlusterkowiec, to przecież trzeba porównywać nie same korpusy, a zestawy, w moim przypadku ze stałkami jakie lubię i co wychodzi?
6D+ 35/2 IS + 50/1.4 + 85/1.8 = 1,72kg
X-T1 + 23/1.4 + 35/1.4 + 56/1.2 = 1,33kg, a praktycznie jeszcze trzeba + grip 100g co jest niemal konieczne do 56/1.2 i komfortu trzymania X-T1, taką jaką daje sam 6D, czyli = 1,43kg.
Różnica to co najwyżej 0,5kg. Zachęcam do obalania mitów, a nie ich utwierdzania.
Canon 24/2.8 IS waży 280g, Fuji niedługo wypuści tę ogniskową, i nie będzie lżejsza.
Nikon D750 z tymi samymi obiektywami jest jeszcze lżejszy od zestawu Canona.
Ponadto, w tej chwili mamy trend wypuszczania coraz większych, czasem olbrzymich, jasnych obiektywów w bezlusterkowcach, co jeszcze bardziej niweluje różnice wagowe pomiędzy tymi systemami i czyni bezlusterkowce mało poręcznymi narzędziami pracy z kiepskim całościowym balansem. A Canon i Nikon mają już w ofercie małe puszki (6D, D750).
6D ostrzy -3EV, X-T1 0EV, jeśli ktoś pracuje - i zarabia na fotografii - w słabych warunkach oświetleniowych i nie chce do kosza wyrzucać połowy zdjęć ze świetnymi ujęciami z powodu nie trafiania/nie nadążania AF i nie chce robić z klienta idioty, który myśli że dostał najlepsze ujęcia, to nie wpakuje się w Fuji, w tym w X-T1. Miałem 3 bezlusterkowce, próbowałem też X-T1, zrobiłem nimi kilka ślubów i wiele innych zleceń (głównie iwentów) i po męczarniach z AF, odpuściłem sobie. To jest fajny system, niektóre rewelacyjne rozwiązania, lecz ogólnie aparat jeszcze nie do zawodowych celów w trudniejszych warunkach i gdzie liczy się szybkość. Żeby nie było, że bronię tu Canona, kupuję D750 choć zastanawiałem się nad 6D.