-
Odp: Fuji X
OK, dzięki za odpowiedź. Czyli widocznie tym m.in. cechuje się seria X. "Trochę" szkoda bo takie poruszanie listkami przysłony zapewne wymaga wygenerowania jakiejś tam energii co w dłuższym okresie czasu przekładać się może później na krótszy czas pracy aparatu na akumulatorze.
Wziąłem swój aparat (X-M1) z podpiętym obiektywem XF 35mm F1.4 R i założoną na niego osłoną przeciwsłoneczną na zewnątrz (ostre słońce bo taką dziś mamy w Polsce pogodę) i tu problem znika. Niezależnie od tego czym została ustawiona wartość przysłony przykładowo na f1.4 (pokrętłem w aparacie czy pierścieniem na obiektywie), jej listki są "na dzień dobry" domknięte na maksa, tak jakby była ustawiona wartość przysłony na f16 lub f22 (to zależy od obiektywu). Wystarczy naciśnięcie spustu migawki do połowy i listki rozchylają się pozwalając zrobić zdjęcie z wybraną przez nas wartością przysłony.
W zacienionym pokoju (przy opuszczonych roletach w oknach) listki przysłony już nie są "na dzień dobry" domknięte na maksa tylko zaczynają sobie co jakiś czas pracować, tak jakby aparat na siłę poszukiwał jakiegoś stałego parametru gdzie mógłby się "zaczepić".
Temperatura kolorów pomierzona przez AWB aparatu wynosiła na zewnątrz 4950K a wewnątrz 4100K (takie wartości zarejestrowały się w plikach *.RAF). Przy okazji, należy chyba uznać iż AWB bardzo dobrze sobie radzi w tak zacienionych pomieszczeniach ponieważ zrobiłem później powtórkę z wykorzystaniem szarej karty żeby zobaczyć czy to w czymś pomoże z tymi listkami przysłony (nie pomogło) i "NIESTANDARDOWY" balans bieli został tym sposobem również ustalony na 4100K.
Jeszcze tylko jedno pytanie. Czy w X-E1 idąc pod (zakładam że menu jest tak samo zbudowane) "ZARZĄDZ. ZASILAN." a dalej pod "WYŁĄCZENIE PO:" do wyboru są tylko opcje "5 MIN", "2 MIN" i "WYŁ"? To też by była jasność czy to jest jakaś stała cecha serii X. Przekopałem się przez różne recenzje z całego świata różnych modeli z serii X i nikt w nich o tym nie wspomniał, jeżeli już coś się pojawia to w temacie "co daje "TRYB SZYBKI START", czy ma to jakiś wpływ na pracę AF i czas pracy akumulatora". Generalnie chory temat, miałem już różne aparaty i o ile dobrze pamiętam żaden z nich nie wyłączał się (usypiał?) po minimalnie 2 minutach. Jak taki akumulator ma dobrze trzymać kiedy po zrobieniu zdjęcia i/lub krótkiej serii zdjęć odkładasz aparat do torby a on jeszcze tak długo pracuje?
Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 01-07-2015 o 18:53
Uprawnienia umieszczania postów