Właśnie wylądowała pierwsza w tym roku z tych takich "konkretniejszych":
Aparaty Fujifilm X-Pro1 i Fujifilm X-M1 w zestawach w promocyjnyc | Fujifilm Polska
Właśnie wylądowała pierwsza w tym roku z tych takich "konkretniejszych":
Aparaty Fujifilm X-Pro1 i Fujifilm X-M1 w zestawach w promocyjnyc | Fujifilm Polska
Po kilku wyjściach z zestawem x-e1+35 1.4 stwierdziłem,że ten obiektyw jest chyba najostrzejszym jaki kiedykolwiek posiadałem, do tego niemal pozbawiony wielu wad optycznych tj. abberacja chromatyczna, co wkurzało w 35L. Mimo,że czuję się pewniej z lustrzanką*i jej af, to jednak fuji daje mi ogromną frajdę z użytkowania. Od siebie dodać mogę również, że korzystam w LR5 z tych samych profili barwowych zdefiniowanych dla Canona, bez nowego ustalania, jak miałem np w przypadku Ricoha GR. Śmiało więc mogę łączyć zdjęcia dwóch systemów i kolorystyka nie będzie się odróżniać.
Trochę przewrotnie, ale mi chyba brakowało tych wad które dostajemy bonusem na pełnej klatce![]()
Fuji 35 1.4 to fajne szkło, ale nie odważyłbym się porównywać do 35L oczywiście w zestawie z tym na co rzucają światło
Co do ostrości i frajdy z robienia zdjęć pełna zgoda.
Kolory sprawa względna w starszych matrycach X-E1/X100 bardzo przyjemne, nowe X-trans niestety nie przemawiają do mnie.
Pozdr
Oczywiście. Chodzi mi raczej o samo skorygowanie obiektywu fujinon 35 vs canon 35L, że jestem mile zaskoczony jakością obrazka, który można uzyskać+samą ostrością obiektywu. Winietkę akurat lubię i zależnie od zdjęcia, często sam dodaję. Jako aparat wycieczkowo-rodzinny, fuji x-e1 jest super. Na XT-1 na razie nie mam ciśnienia i pieniędzy, ale z tego co widzę, dużo osób zaczyna na nich pracować z fajnymi rezultatami. W dobrym kierunku to wszystko idzie, bo jeszcze 2lata temu po sprzedaży x100 myślałem, że aparatem, który je zastąpi będzie M9, ale jednak tak się nie stało. Póki co![]()
Dokladnie takze zauwazylem ze coraz wiecej osob zaczyna pracowac na Fuji - szczegolnie X-T1 - a wyniki osobiscie bardzo mi sie podobaja:
-> FujiKlub ⢠Zobacz wątek - Portreciki takie i śmakie różnymi szkiełkami
Jakosc obrazka ktory X-T1 potrafi wypluc naprawde zacheca. Ostatnio po prostu nie chce mi sie nawet patrzyc na 5Dmk3. Od razu siegam po X-T1![]()
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User
Chyba przestanę czytać forum - niedawno zakupiłem puszkę, a już bym zmienił![]()
Musisz przestać czytać również fotograficzne portale i subskrybować njusleteryOgólnie z foto jest jak z każdym tematem, można zgłupieć bo po kupnie już masz coś, lepszego, innego, mniejszego, szybszego, ładniejszego... ufff
A'propos Fuji, robiłem ostatnio reportaż taneczny. Po jakiś 30 zdjęciach, z torby wyciągnąłem Canona a Fuji schowałemTo takie o luźne spostrzeżenie. Fotki dokończyłem już Canoneem. Może jakbym musiał i miał tylko Fuji, to bym dłużej pokombinował i uzyskał lepsze efekty, miałem Canona więc nie było spiny. Luźne dwie refleksje o których nie pisałem wcześniej: a) Fuji nie nadaje się do wszystkiego. b) RAWy z Fuji są IMO oszukane. Podejrzewam, że są to jakieś 'przeflancowane' jotpegi do formatu RAW, niewiele da się z nich wyciągnąć...