Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 207

Wątek: Fuji X

Uzależniony

Domyślnie Odp: Fuji X

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    To prawda. Osób, które wciąż trzymają porządne szkła MF jest wiele. Tylko że na dzisiaj, największą bodaj matrycą w handlu jest 54x40mm w cenie, która zabija. Nie sądzę, że doczekamy czasów, kiedy takie cyfrowe 6x6 zagości pod strzechy. Może następne pokolenie. Tylko do tego czasu te dobre szkła po prostu zagrzybieją. A choćby nawet nie, to też nie wiadomo do końca, jak poradziłyby sobie z takimi matrycami.
    Ja też zostawiłem sobie z sentymentu dwa 6x6 i jeden 6x9.

Na dzień dzisiejszy jako ersatz, można potrenować Sigmę Merrill, albo Quattro. Rozdzielczość i szczegół na poziomie 645D. Właśnie dostałem jedną w łapki. Może coś z tego będzie.

A jeszcze wracając do Fuji. Faktycznie usytuowanie wizjera w X-E1/2 jest lepsze niż typowe w X-T1.
    Nos, przynajmniej mój, nie próbuje wepchnąć LCD na matrycę, tylko wystaje swobodnie do przodu. ;-)
    Niestety, dotyczy to tylko prawoocznych.
    Wierzę, że MF powstanie wcześniej, nawet w ciągu 3-4 lat, a cena matryc też może spadnie wraz z rozwojem nowych rozwiązań i wejściem do gry kilku innych graczy. Do tego czasu można nimi wciąż fotografować na filmie, tak właśnie robię.

Z wizjerem święta prawda, to jest ciągła przepychanka oka szukającego wygodnie kadru, z nosem, który nie chce się pchać (naciskać) na LCD i prawy kciuk. To odbiera komfort fotografowania.

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Zawsze fociłem zdjęcia podczas świąt w domu za pomocą 5D. Tym razem zmieniam przywyczajenia i robię tylko X-T1 raz 35mm. Dużo przyjemniej się foci. Ostatnio obróbka zdjęć z Canona to koszmar w porównaniu z tego co wypluwa matryca Xtrans w X-T1. W Fuji dużo łatwiej dostać zadowalające zdjęcia kiedy to w Canonie są one po prostu "poprawne" i jak dla mnie naprawdę straciły uroku. Dziwne

Ostatnio edytowane przez banan82 ; 23-12-2014 o 19:07
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu Awatar merida

Już niebawem się przekonam, zamówiłem dziś xe1, muszę jeszcze dokupić obiektyw i celuję w 35mm. Będę miał porównanie do x100 i Ricoha GR, którego ostatnio się pozbyłem . Nowy Rok zapowiada się znakomicie

Dopiero zaczyna

Merida, czy mógłbyś porównać GR do x100? Zwłaszcza chodzi mi o jakośc obrazka (z matrycy x100 jestem bardzo zadowolony), oraz szybkość, lagi itp. Zastanawiam się nad GR, bo chciałbym mieć coś jeszcze bardziej kieszonkowego niż x100. Z brakiem wizjera jestem w stanie się pogodzić, nie wiem tylko jak wypada matryca (kolory) i nie jestem przekonany do końca do 28mm.

Początki nałogu Awatar merida

Na tyle co mogę to oczywiście. X100 użytkowałem dużo dłużej, kupiłem na wakacje by nie taszczyć 5d i to był strzał w dziesiątkę. Zrobiłem nim dużo zdjęć, z których byłem zadowolony, chociaż brakowało mi czasem większego rozmycia (co teraz będę miał przy wymiennych obiektywach i xe-1). X100 używałem po kilku miesiącach od premiery, nauczyłem się żyć z wadami af, który po aktualizacji oprogramowania dostał skrzydeł i przeszedł dużą*metamorfozę. Zdjęcia, które robiłem x100 były zwykle jpgami, które ustawiałem po swojemu,a czasem dopieszczałem w PS. Porównując do Ricoha, zdjęcia proso z puszki wychodziły po prostu ładniejsze. Jednak gdy wrzuciłem pierwszy raz rawa z GRa do Lightrooma, to przeżyłem szok. Na co dzień pracując na 6d, nie myślałem,że z takiego małego pudełeczka można będzie tak wiele wyciągnąć-więcej niż z szóstki. Ricoh tak jak pisali na forach- robi rewelacyjne BW prosto z puszki- tutaj zgoda. Gr Robiłem sobie testy przy iso100 i wyciągałem do ekspozycję +3ev bez dramatycznej utraty jakości. Po prostu szok. Brak wizjera dla mnie był minusem, szczególnie w słońcu, chociaż wyświetlacz i tak miał bardzo dobrą*jakość i dało się*na nim coś zobaczyć. Bateria GR bardzo porównywalna do x100, może z minimalną*przewagą*tego pierwszego. Fuji z wyglądu był dużo ładniejszy, niby nie zwracałem uwagi jako fotograf, ale zwracał uwagę jako "wow ale masz fajny aparat" i nikt nie protestował gdy podchodziłem i pstrykałem zdjęcie. W przypadku Gr-a ubierając np czarną*kurtkę aparatu na jej tle praktycznie nie widać*było. Zdjęcia można było robić w totalnego zaskoczenia. I co najważniejsze...powody dla których pozbyłem się*puszek: x100 nie dawało mi aż takiego rozmycia jakie bym chciał, ale był to aparat niemal idealny biorąc pod uwagę jego wielkość, natomiast GRa sprzedałem, tylko dlatego,że zawiodłem się na af. Próbowałem z niego korzystać w różnych opcjach, ale po prostu z tym się nie zaprzyjaźniłem. Jak w dzień i w dobrym oświetleniu był w miarę szybki i celny, to przy słabszym kontraście czy gorszych warunkach oświetleniowych było już...kiepsko. Pod światło również*górował fuji biorąc pod uwagę*af. Oba aparaty miały niby diodę wspomagającą. W takich samych warunkach x100 nie miał problemów i ogólnie dużo bardziej go lubiłem. Tryb makro w gr był ok, w fuji porażka. Za Gr przemawia (chyba lepsza?) matryca, z której więcej można wyciągnąć. Nie trzeba było aż tak martwić*się o prawidłowe naświetlenie, jeśli ktoś*lubi bawić się*w postproces. Nigdy nie robiłem serii zdjęć i nie porównywałem czasów zapisu na karcie. Żaden nie miał na tyle dużych lagów by mnie nimi zaskoczyć, chociaż*przez dobrych kilka miesięcy fuji zawiesił mi się dwa razy. Ogniskowa 28mm to typowy street, do czego wg mnie nadaje się idealnie, fuji chyba trochę bardziej uniwersalne i ogólnie to mój faworyt z tej dwójki, jednak gdybym teraz miał do niego wrócić, to kupiłbym jeszcze lepszą wersję czyli x100s. To są idealne aparaty dla osób, które nie wyobrażają sobie wyjścia z domu bez aparatu.

Dopiero zaczyna

Dzięki, co do x100 to go bardzo dobrze znam, bo mam i to już drugi egzemplarz i moje spostrzeżenia są bardzo podobne do Twoich. Na co dzień też pracuje na 6d O GR myślę, bo chciałbym mieć czasem coś jeszcze bardziej kieszonkowego. Tyle tylko, ze 35mm to moja ulubiona ogniskowa, a 28mm praktycznie nie używam, do tego jeszcze ten AF. Na forum nikona też o nim pisali podobne rzeczy. Może po prostu powinienem się w końcu ucywilizować i przeprosić z jakimś smartfonem...

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie Re: Fuji X

Od 2 lat mam Fuji najpierw XE1 potem dokupiłem XT1. Obiektywy 35, 18-55, 10-24
    Zdjęcia można zobaczyć tu ... http://moment-decydujący.pl

oglądają od odstnich w końcu dojdziecie do 5d MKI którego mam do dziś w obiektywami 35L i 85 ale ... przestałem używać.

Uważam, że zdjecia z Canona po dobre obróbce z dobrymi obiektywami są nadal nie do pobicia jeśli chodzi o jakośc obrazu, ale już w kategorii użyteczność, waga i rozmiary, funkcje dodatkowe fuji bije na głowę 5D z Lką. Obrazek jest na tyle dobry, że nie płaczę z tego powodu praktycznie non stop używam Fuji. Same jpegi z Fuji są świetne, tym bardziej że przestało mi się chcieć obrabiać setki RAFów.
    Niestety przy ostatniej aktualizacji firmware do XT1 zapis w trybie Single jest na tyle wolny, że musze wymienić większość kart pamięci bo ze starszymi kartami aparat stał się nieużyteczny.

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Zawsze fociłem zdjęcia podczas świąt w domu za pomocą 5D. Tym razem zmieniam przywyczajenia i robię tylko X-T1 raz 35mm. Dużo przyjemniej się foci. Ostatnio obróbka zdjęć z Canona to koszmar w porównaniu z tego co wypluwa matryca Xtrans w X-T1. W Fuji dużo łatwiej dostać zadowalające zdjęcia kiedy to w Canonie są one po prostu "poprawne" i jak dla mnie naprawdę straciły uroku. Dziwne
    banan82, jak się Tobie patrzy przez ten wizjer w X-T1? Jest tak wygodnie jak 5D czy jeszcze lepiej? Ja robię zdjęcia w okularach korekcyjnych i zawsze wygodniej patrzyło mi się przez wizjer 5D niż aktualnie posiadanego 6D. Te zdjęcia zrobiłem kiedyś aby pokazać tu na forum w innym wątku o co mi chodzi:

5D

6D

Masz już jakieś zdjęcie zrobione tym X-T1 które mógłbyś pokazać publicznie i z którego jesteś więcej niż zadowolony?
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 05-01-2015 o 12:03

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    banan82, jak się Tobie patrzy przez ten wizjer w X-T1? Jest tak wygodnie jak 5D czy jeszcze lepiej? Ja robię zdjęcia w okularach korekcyjnych i zawsze wygodniej patrzyło mi się przez wizjer 5D niż aktualnie posiadanego 6D. Te zdjęcia zrobiłem kiedyś aby pokazać tu na forum w innym wątku o co mi chodzi:

5D
    http://i61.tinypic.com/qpf50h.jpg

6D
    http://i60.tinypic.com/qyiob6.jpg

Masz już jakieś zdjęcie zrobione tym X-T1 które mógłbyś pokazać publicznie i z którego jesteś więcej niż zadowolony?
    Foty umieszczałem już w tym wątku. Focę głównie rodzinę używając 35mm 1.4.

Dobrze mi się patrzy przez ten wizjer. To jest najlepszy EVF na rynku w chwili obecnej. Też czasami focę mając okulary na nosie.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    To jest najlepszy EVF na rynku w chwili obecnej.
    Na podstawie czego twierdzisz że "jest najlepszy na rynku"? Masz duże zdolności do uogólniania i traktowania subiektywnej oceny za obiektywną.

Strona 13 z 21 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów