Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 207

Wątek: Fuji X

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie Odp: Fuji X

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    banan82, przyhamuj trochę bo zaraz przekroczysz granicę rozsądku, gdyż już się lekko ocierasz o fanatyzm zwany "Fuji".

A co do wagi DSLR a bezlusterkowiec, to przecież trzeba porównywać nie same korpusy, a zestawy, w moim przypadku ze stałkami jakie lubię i co wychodzi?

6D+ 35/2 IS + 50/1.4 + 85/1.8 = 1,72kg

X-T1 + 23/1.4 + 35/1.4 + 56/1.2 = 1,33kg, a praktycznie jeszcze trzeba + grip 100g co jest niemal konieczne do 56/1.2 i komfortu trzymania X-T1, taką jaką daje sam 6D, czyli = 1,43kg.

Różnica to co najwyżej 0,5kg. Zachęcam do obalania mitów, a nie ich utwierdzania.

Canon 24/2.8 IS waży 280g, Fuji niedługo wypuści tę ogniskową, i nie będzie lżejsza.

Nikon D750 z tymi samymi obiektywami jest jeszcze lżejszy od zestawu Canona.

Ponadto, w tej chwili mamy trend wypuszczania coraz większych, czasem olbrzymich, jasnych obiektywów w bezlusterkowcach, co jeszcze bardziej niweluje różnice wagowe pomiędzy tymi systemami i czyni bezlusterkowce mało poręcznymi narzędziami pracy z kiepskim całościowym balansem. A Canon i Nikon mają już w ofercie małe puszki (6D, D750).

6D ostrzy -3EV, X-T1 0EV, jeśli ktoś pracuje - i zarabia na fotografii - w słabych warunkach oświetleniowych i nie chce do kosza wyrzucać połowy zdjęć ze świetnymi ujęciami z powodu nie trafiania/nie nadążania AF i nie chce robić z klienta idioty, który myśli że dostał najlepsze ujęcia, to nie wpakuje się w Fuji, w tym w X-T1. Miałem 3 bezlusterkowce, próbowałem też X-T1, zrobiłem nimi kilka ślubów i wiele innych zleceń (głównie iwentów) i po męczarniach z AF, odpuściłem sobie. To jest fajny system, niektóre rewelacyjne rozwiązania, lecz ogólnie aparat jeszcze nie do zawodowych celów w trudniejszych warunkach i gdzie liczy się szybkość. Żeby nie było, że bronię tu Canona, kupuję D750 choć zastanawiałem się nad 6D.
    Uwierz mi, daleko mi do tego Fuji to dla mnie tylko "dodatek" do Canona po prostu.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Dużo gadania, a zdjęć nie widać.
    Nie miałem jeszcze czasu, aby się moim pobawić, więc dwa pstryki z drogi.
    Prosto z puchy, na drugim delikatnie poziomy.

Pogoda paskudna, deszczowo, AWB poszedł bardziej w słoneczne, AF wolny, szkiełko ostre prócz rogów.
    Kolory mi się podobają, obsługa też. Trzeba poczekać na lepsze światło.

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Kolory Fuji wychodzą b.dobre lecz tylko w dobrych warunkach oświetleniowych
    Zgoda

--- Kolejny post ---

Krótko podsumowując: Fuji upiększa obrazek, jest przyjemny dla oka, wygładzony, z widocznym pastelowym odcieniem
    Mam X-S1 ,to nie ta półka co X-T1 ale obrazki robi świetne.
    W dobrych warunkach i po zmniejszeniu do 1600 pikseli i np z filtrem CPL obrazek jest nie do odróznienia od 5DIII.
    Ale to jest właśnie ta wąska specjalizacja.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

A co do wagi DSLR a bezlusterkowiec, to przecież trzeba porównywać nie same korpusy, a zestawy, w moim przypadku ze stałkami jakie lubię i co wychodzi?

6D+ 35/2 IS + 50/1.4 + 85/1.8 = 1,72kg

X-T1 + 23/1.4 + 35/1.4 + 56/1.2 = 1,33kg, a praktycznie jeszcze trzeba + grip 100g co jest niemal konieczne do 56/1.2 i komfortu trzymania X-T1, taką jaką daje sam 6D, czyli = 1,43kg.
    no to na pewno w Twoim przypadku.

ja w swoim licze:

6D + 24-105 + 70-300L = 2,6 kg
    X-E1 + 18-55 + 55-200 = 1,3 kg

nie pytaj, co zabieram na city-trip czy spacer po miescie

a ze Fuji sie upiera, zeby klepac jasne i ciezkie stalki - no moze wlasnie dlatego, ze dla docelowego klienta tych szkiel wieksza waga jest jakas zaleta?

na pewno nie da sie ukryc, ze, tak jak piszesz, generalnie brniecie w ciezkie ogorki jest sprzeczne z calym seksapilem bezlusterkowcow i ich glowna zaleta postaci rozmiaru i wagi. mnie osobiscie wydaje sie, ze pomyslodawcy
    X przez ostatni co najmniej rok popedzili w kierunku uzytkownikow (semi)pro, bo zobaczyli szokujaco pozytywne przyjecie wlasnie X-T1 przez rynek. teraz cos przebakuja o odswiezeniu amatorki, bo X-A1 i X-M1 im sie dobrze
    nie sprzedaja (nie dziwota, jak to nie jest konkurencyjne z Neksem czy chocby m4/3). natomiast polozyli laske na srodek i do takiego X-E1/2 o ile da sie kupic dwa podstawowe szkla (18-55 + 55-200, czy jesli komus nie
    przeszkadza plastik i ciemnica to zupelnie przyzwoity optycznie 50-230), o tyle ceny stalek sa niezbyt przystepne. ja bym sobie z checia kupil jakis XF 23/1.8 albo 23/2 (bo cena 23/1.4 jest mordercza) i XF 35/1.8, odpowiednio
    mniejsze, lzejsze i przede wszystkim tansze od odpowiednikow f/1.4. ale doraznie ich nie widac na horyzoncie z tym ze ta sytuacja nie moze trwac wiecznie. Fuji "sprzedalo sie" na wyzszym segmencie, ale musi w koncu
    podbudowac ten srodek.
    www albo tez flickr

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no to na pewno w Twoim przypadku.

ja w swoim licze:

6D + 24-105 + 70-300L = 2,6 kg
    X-E1 + 18-55 + 55-200 = 1,3 kg

nie pytaj, co zabieram na city-trip czy spacer po miescie

a ze Fuji sie upiera, zeby klepac jasne i ciezkie stalki - no moze wlasnie dlatego, ze dla docelowego klienta tych szkiel wieksza waga jest jakas zaleta?

na pewno nie da sie ukryc, ze, tak jak piszesz, generalnie brniecie w ciezkie ogorki jest sprzeczne z calym seksapilem bezlusterkowcow i ich glowna zaleta postaci rozmiaru i wagi. mnie osobiscie wydaje sie, ze pomyslodawcy
    X przez ostatni co najmniej rok popedzili w kierunku uzytkownikow (semi)pro, bo zobaczyli szokujaco pozytywne przyjecie wlasnie X-T1 przez rynek. teraz cos przebakuja o odswiezeniu amatorki, bo X-A1 i X-M1 im sie dobrze
    nie sprzedaja (nie dziwota, jak to nie jest konkurencyjne z Neksem czy chocby m4/3). natomiast polozyli laske na srodek i do takiego X-E1/2 o ile da sie kupic dwa podstawowe szkla (18-55 + 55-200, czy jesli komus nie
    przeszkadza plastik i ciemnica to zupelnie przyzwoity optycznie 50-230), o tyle ceny stalek sa niezbyt przystepne. ja bym sobie z checia kupil jakis XF 23/1.8 albo 23/2 (bo cena 23/1.4 jest mordercza) i XF 35/1.8, odpowiednio
    mniejsze, lzejsze i przede wszystkim tansze od odpowiednikow f/1.4. ale doraznie ich nie widac na horyzoncie z tym ze ta sytuacja nie moze trwac wiecznie. Fuji "sprzedalo sie" na wyzszym segmencie, ale musi w koncu
    podbudowac ten srodek.
    X-E1 bez gripa jest dla mnie mało poręczny nawet z 18-55mm. Można i z 55-200mm fotografować wiele rzeczy, ale to się nie nadaje do reporterki. Zresztą przestałem korzystać z zoomów, bo one mnie rozleniwiają i odbierają myślenie o lepszym karze.
    Nie czarujmy się, gdy wchodziły belusterkowce wszyscy którzy przesiadali się na nie robili to wyłącznie z powodów rozmiaru i wagi DSLR. Wydawało się, że ta filozofia będzie się utrzymywać, ale szybko pojawił się trend na jasne - a tym samym - duże, oraz wolniejsze AF obiektywy. Fuji i Sony w APS-C w ogóle nie mają stałek, które są najlepszym kompromisem wagi i jasności, a więc obiektywów f/1.8-2. Może potrwać jeszcze kilka lat zanim to zrobią. Jasne obiektywy Fuji (również Sony) są do tego drogie (pomijam milczeniem komentarze o jakiś właściwościach 3D obiektywów Fuji i lepszym obrazku od L-ek), gdzie za jasny komplecik stałek, których GO odpowiada w FF obiektywom f/2, trzeba zapłacić 2-2,5x więcej niż Canona, czy Nikona. Nowe jasne zmiennoogniskowe obiektywy Fuji 16-50/2.8 i 50-150 f/2.8 to kobyły biorąc pod uwagę do czego zostają podpięte, oraz ich wagę. Główny argument jaki przemawiał za bezlusterkowcami, czyli rozmiary i waga, zaczyna przestawać się liczyć - przynajmniej patrząc na kierunek w jakim obecnie się rozwijają - tym bardziej że Nikon i Canon odchudza swoje niektóre puszki, a Nikon dodatkowo puszcza serię niewielkich i lekkich stałek F/1.8, co uważam za jedną z najlepszych decyzji Nikona w ostatnich latach (potwierdza to duża sprzedaż i popularność tych obiektywów). Moim zdaniem Fuji i Sony przesypiają teraz swój czas, gdy Canon i Nikon wypuszczą w przyszłym roku bezlusterkowce FF, to Fuji (zwłaszcza) będzie miało naprawdę ciężko, lecz Sony także.

Fuji i Sony w APS-C w ogóle nie mają stałek, które są najlepszym kompromisem wagi i jasności, a więc obiektywów f/1.8-2. Może potrwać jeszcze kilka lat zanim to zrobią. Jasne obiektywy Fuji (również Sony) są do tego drogie
    Według Ciebie Fuji XF 18 f/2 i XF 35 f/1.4 są duże, ciężkie i drogie ???
    Pozdr

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez tomek s Zobacz posta
    Według Ciebie Fuji XF 18 f/2 i XF 35 f/1.4 są duże, ciężkie i drogie ???
    Pozdr
    Lubisz wyrywać zdania z kontekstu? Przytaczałem które obiektywy są duże, ciężkie i nieporęczne. A ceny tych drogich - drożyszch do odpowiedników Canona i Nikona - łatwo znajdziesz.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 06-12-2014 o 18:25

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

są różne formuły reportażu. do sportu albo ścianki pewnie 1dx będzie znakomity i to nie jest przestrzeń dla fuji.
    w reportażu ulicznym leica - podobna rozmiarami do xpro1 - uchodzi za ikonę i tu rozmiar z wielu względów ma ogromne znaczenie.

mam 193 cm i ważę 96 kg, noszę rękawice 3XL i trzyma mi się x-t1/x-pro1 co najmniej wygodnie, nie widzę żadnej potrzeby dopinania gripa, przeciwnie.

nikt tu chyba nie toczy bojów, że x-t1 miałby konkurować jako aparat główny w dynamicznym reportażu z 5d3 lub 6d. te sprawdzą się lepiej pod każdym względem.
    ale już na ulicę, w góry, w podróż - ten aparat będzie mniejszy, wygodniejszy i zdecydowanie sensowniejszy niż lustro.
    a ja planuję go używać także do mniej dynamicznych części reportażu ślubnego i uważam, że z powodzeniem się nada.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    są różne formuły reportażu. do sportu albo ścianki pewnie 1dx będzie znakomity i to nie jest przestrzeń dla fuji.
    w reportażu ulicznym leica - podobna rozmiarami do xpro1 - uchodzi za ikonę i tu rozmiar z wielu względów ma ogromne znaczenie.

mam 193 cm i ważę 96 kg, noszę rękawice 3XL i trzyma mi się x-t1/x-pro1 co najmniej wygodnie, nie widzę żadnej potrzeby dopinania gripa, przeciwnie.
    To bezlusterkowca w 3XL prawie nie widać, wymarzona sytuacja aby nie rzucać się z aparatem w oczy

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    nikt tu chyba nie toczy bojów, że x-t1 miałby konkurować jako aparat główny w dynamicznym reportażu z 5d3 lub 6d. te sprawdzą się lepiej pod każdym względem.
    ale już na ulicę, w góry, w podróż - ten aparat będzie mniejszy, wygodniejszy i zdecydowanie sensowniejszy niż lustro.
    a ja planuję go używać także do mniej dynamicznych części reportażu ślubnego i uważam, że z powodzeniem się nada.
    Mały i jeszcze z małym obiektywem oczywiście jest wygodniejszy i sensowniejszy do wymienionych przez Ciebie zastosowań. O ile odpowiada nam obrazek.

Oczywiście wiele zależy od własnych doświadczeń, stylu fotografowania, preferencji, oczekiwań, a zapewne i umiejętności. Ja po kilku próbach ze ślubami i wielu, wielu zdjęciach reporterskich - bardziej dynamicznych i w ruchu - mam wyrobione zdanie co do użyteczności bezlusterkowców do takich zastosowań. Może za kilka lat, ale to nie jest jeszcze ten moment. Także z bezlusterkowcami na śluby, bo z ostrzeniem 0EV (również w X-T1/X-E2) pewnych rzeczy po prostu się nie przeskoczy, kompromis jaki trzeba przyjąć jest dla mnie zbyt duży.

Strona 11 z 21 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów