Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 91 do 100 z 207

Wątek: Fuji X

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Fuji X

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    Kusi mnie bezposrednie porownanie 50tki oraz 35tki Fuji Vs Canon FF. Nie mam jeszcze odpowiednika 35mm w Fuji ale po nowym roku moze bede mial. Puki co zrobie test z 50tka na FF i 35mm (1.5x35mm) na Fuji na tych samych iso i przyslonach. Sam jestem ciekaw.
    Pobawię się w zgadywanie:
    Obrazek z Fuja będzie ostrzejszy, będzie miał mniejsze aberracje, może mieć trochę większe dystorsje i kompletny brak efektu 3D.

Ten efekt 3D jest dlatego ze masz szezej na FF. Gdyby wycial sam srodek juz by tak nie bylo.
    Czyli gdyby FF był cropem, to obrazek by dawał jak z cropa ;-)

Ja chcę takiego Fuja z pełnoklatkową matrycą. Chrzanię już super AF, byle by obrazek dawał jak 5D. Z cropa (40D) na cropa (Fuji) jakoś nie spieszno mi się przesiadać...
    Tak, wiem - jest Leica. Ale jeszcze na głowę nie upadłem.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Obrazek z Fuja będzie ostrzejszy, będzie miał mniejsze aberracje, może mieć trochę większe dystorsje i kompletny brak efektu 3D.

Czyli gdyby FF był cropem, to obrazek by dawał jak z cropa ;-)

Ja chcę takiego Fuja z pełnoklatkową matrycą. Chrzanię już super AF, byle by obrazek dawał jak 5D. Z cropa (40D) na cropa (Fuji) jakoś nie spieszno mi się przesiadać...
    Im dluzej focisz ta "niepelna matryca Fuji" tym bardziej zapominasz ze to nie FF, sredni format czy 3/4". Wielkosc matrycy nie ma az takiego znaczenia. Efekt 3D....Mozna to smialo olac, na odbitkach az tak tego nie widac.

Tez nie chcialem wracac do Cropa za zadne skarby, a jednak...

Ale....FF Fuji - pierwszy stoje w kolejce Niestety ich obecne szkla nie nadawalyby sie do tego wiec moge zgadywac ze tak sie nie stanie.

--- Kolejny post ---

Wytnij sobie kadr z 5D i 35L do tego co widac Fuji 35 1.4 i bedziesz mial to samo rozmycie
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie

Kusi mnie bezposrednie porownanie 50tki oraz 35tki Fuji Vs Canon FF. Nie mam jeszcze odpowiednika 35mm w Fuji ale po nowym roku moze bede mial. Puki co zrobie test z 50tka na FF i 35mm (1.5x35mm) na Fuji na tych samych iso i przyslonach. Sam jestem ciekaw.

Ten efekt 3D jest dlatego ze masz szezej na FF. Gdyby wycial sam srodek juz by tak nie bylo.
    jest dostatecznie duzo porownan w sieci
    mozna oszacowac - nie chce mi sie tego robic dokladniej ale sens jest taki:

wg optycznych fuji 35mm daje w centrum pola najwyzsza rozdzielczoc 65 l/mm co odpowiadaok 1200 l na wysokosc obrazu

dla 50/1,4 jest pomiarow wiele - wg traumfliger daje wc entum pola 2150 linin na wysokosc pola .

rozdzielczosc C50/1,4 na FF bedzie wiec prawie dwa razy w wyzsza od rozdzielczosci F35 na aps

matryca ma decydujace znaczenie.
    wyniki nie sa wprost porownywalne gdyz to rozne laboratoria , ale uzmyslawiaja roznice.
    prawda jest brutalna - aps pod wzgledem rozdzielczosci nie podskoczy do FF - pod kazdym innym zreszta tez.

aby dostac podobne wynik na aps jak na ff to i matryca i obiektyw aps musialyby miec 2 razy wieksza rozdzielczosc wzgledna ( wyrazona np w liniach /mm) od ich odpowiednikow na FF , a tego jeszcze nie ma , Obiektywy aps nie maja dwa razy wiekszej rozdzielczosci wzglednej poki co. w kazdym razie liniowo co najmniej o crop-faktor wyzsza - liniowo.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

przesadzasz
    The New Fuji 56mm f/1.2R APD Âť Calgary Photographer – Nathan Elson – Blog

ale znam takich, którzy o FF mówią podobnie i świat się zaczyna od średniego formatu.

Wytnij sobie kadr z 5D i 35L do tego co widac Fuji 35 1.4 i bedziesz mial to samo rozmycie
    Ale tu chodzi o sytuację w drugą stronę
    Dwa szkła o podobnym polu widzenia, jak wygląda drugi plan chyba widać.
    Zrób fuji 35 1.4 to co możesz zrobić C501,4 (to, że canon jest mniej ostry to wiem).
    Było też gdzieś porównanie C85 1.8 z 56 1,2 fuji i nawet to 1ev przymkniete szkło na ff daje minimalnie różne rozmycie.
    pozdr.

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

--- Kolejny post ---

to z wykopalisk, z 50/1.8

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

troszkę lepsza plastyka zdjęcia z FF oraz 1.5kg więcej
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

A A7 to co, bawół ? Wiem, wiem - Fuji zapewne by miało piorunem szklarnię, a w Sony póki co z sensownych szkieł Zeiss 50/1.8 za chore pieniądze.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Uzależniony

banan82, przyhamuj trochę bo zaraz przekroczysz granicę rozsądku, gdyż już się lekko ocierasz o fanatyzm zwany "Fuji".

A co do wagi DSLR a bezlusterkowiec, to przecież trzeba porównywać nie same korpusy, a zestawy, w moim przypadku ze stałkami jakie lubię i co wychodzi?

6D+ 35/2 IS + 50/1.4 + 85/1.8 = 1,72kg

X-T1 + 23/1.4 + 35/1.4 + 56/1.2 = 1,33kg, a praktycznie jeszcze trzeba + grip 100g co jest niemal konieczne do 56/1.2 i komfortu trzymania X-T1, taką jaką daje sam 6D, czyli = 1,43kg.

Różnica to co najwyżej 0,5kg. Zachęcam do obalania mitów, a nie ich utwierdzania.

Canon 24/2.8 IS waży 280g, Fuji niedługo wypuści tę ogniskową, i nie będzie lżejsza.

Nikon D750 z tymi samymi obiektywami jest jeszcze lżejszy od zestawu Canona.

Ponadto, w tej chwili mamy trend wypuszczania coraz większych, czasem olbrzymich, jasnych obiektywów w bezlusterkowcach, co jeszcze bardziej niweluje różnice wagowe pomiędzy tymi systemami i czyni bezlusterkowce mało poręcznymi narzędziami pracy z kiepskim całościowym balansem. A Canon i Nikon mają już w ofercie małe puszki (6D, D750).

6D ostrzy -3EV, X-T1 0EV, jeśli ktoś pracuje - i zarabia na fotografii - w słabych warunkach oświetleniowych i nie chce do kosza wyrzucać połowy zdjęć ze świetnymi ujęciami z powodu nie trafiania/nie nadążania AF i nie chce robić z klienta idioty, który myśli że dostał najlepsze ujęcia, to nie wpakuje się w Fuji, w tym w X-T1. Miałem 3 bezlusterkowce, próbowałem też X-T1, zrobiłem nimi kilka ślubów i wiele innych zleceń (głównie iwentów) i po męczarniach z AF, odpuściłem sobie. To jest fajny system, niektóre rewelacyjne rozwiązania, lecz ogólnie aparat jeszcze nie do zawodowych celów w trudniejszych warunkach i gdzie liczy się szybkość. Żeby nie było, że bronię tu Canona, kupuję D750 choć zastanawiałem się nad 6D.
    Ostatnio edytowane przez renes ; 04-12-2014 o 21:46

Strona 10 z 21 PierwszyPierwszy ... 8910111220 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów