Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon Tamron Sigma 24-70 2.8

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Canon Tamron Sigma 24-70 2.8

jeżeli priorytetem byłaby dla mnie ostrość w centrum, kolorystyka i kontrast, waga dalej światło , to 24-105 Canoana będzie lepszym rozwiązaniem niż Tamron 24-70 2.8 ? ( te dwa zostały na placu boju )

Kolega niżej pisze że wagi obiektywów są bardzo zbliżone - miałem inne wrażenie organoleptyczne ... może autosugestia którą mi zasiał sprzedawca ...
    c 24-105 wazy 670 gram.
    jest wyraznie mniejszy i lzjejszy od 24-70 .
    to jest ta pozytywna strona mniejszej swiatlosily-
    miesci sie z aparatem na pasku " za pazuche"

24-70 nie da sie tak nosic.

jesli obserwujesz bardzo uwaznie jakosc obrazu i roznice pomiedzy c24-70 i c24-105, to w skali 100% widac leciutka przewage 24-70 , ale trzeba uwaznie sie wpatrywac.

wystarczy pomniejszyc do ok 50% i juz roznicy nie widac. To jest na prawde minimalna roznica bez znaczenia praktycznego.
    24-105 jest swietnym zoomem ogolnego zastosowania.
    moim zdaniem b. dobrym do pejzazu , zdjecia robia wrazenie " brzytwy" , bardzo ladnie przenosi kolor , ale i obsluzy portret jesli trzeba , choc to nie jest jego mocna strona.

Samo sie tak u mnie ulozylo , ze jednak 24-105 w praktyce znajduje ciagle zastosowanie , 24-70 - tylko jesli wiem konkretnie gdzie i po co jade i co mam konkretnie zrobic. Wiecej czasu lezy w torbie.
    Wyjazdy , wycieczki , podroze szczegolnie samolotowe - w ogole nie wchodzi w rachube.

t 24.70 - jakosc obrazu jest b. dobra , optycznie nieco lepsza od c 24-70 I , ale mialbym obawy do AF , nie jest zly , cichy , szybki , jednak canon wydaje mi sie robi pewniejsze konstrukcje . Natomiast T robi ostatnio bardzo wydajne stabilizacje .
    podchodzaca pod 4 EV.

w sumie jednak bralbym c24-105 - bledu nie popelnisz. te 30% wiecej ogniskowej sie przydaja , czesto nie trzeba brac tele ze soba , 105 juz obsluzy co trzeba.

Do fotografii krajoznawczo - domowej jest az za dobry.
    do portetu , jesli ma byc mozliwie dobrze, to tani 100/2.0 lub 135/2.0 L - zaden zoom i tak nie podskoczy ;-)

Uprawnienia umieszczania postów