Witajcie Koledzy !
po rocznej przerwie z canonem - miałem 600D a później Nikon 7100 - wróciłem do canona - kolorystyka bardziej mnie przekonuje
kupiłem FF 6D - po bólu głowy i rozstrojeniu jaźniczytając miliony porównań i testów ... ciężko dzisiaj obiektywnie coś ocenić w necie
rozpieszczony jakością stałek zastanawiam się nad zakupem czegoś uniwersalengo - rozsądnego cenowo ale jednocześnie nie pwpdującego frustracji po oglądaniu zdjęć z fajnej rodzinnej
wycieczki na monitorze ...
mam obecnie C50 mm 1.4 i myślę nad zoomem standartowym , są trzy opcje każda moa swoje wady i zalety
Canon 24-70 L 2.8 - bardzo drogi i niekoniecznie superostry , bez stabilizacji ( cena go eliminuje u amatora )
Tamron 24-70 2.8 - cena już bardziej znośna i jest stabilizacja , czytałem że ostry , niw wiem jak z kolorem - minus spora waga
Sigma 24-70 2.8 - cena bardzo przyzwoita , brak IS , nigdzie o niej nie piszecie nie polecacie ani nie negujecie , jest dość lekka - plusy lekka i niedroga
Będe wdzięczny za Wasze uwagi i propozycje ... jest jeszcze oczywiście 24-105 L 4.o z IS - który też mnie zastanawia - nie wiem jednak czy 4.0 to nie za ciemne szkło , z drugiej strony ISO w 6D naprawde daje spore możliwości ... jako zupełny kontrast - mogę iść w kolejne stałki - jednak z dziećmi na spacerze - ciężko rząglować szkłami
będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie ... Tamron jest w miare ok - ale jak go wziąłęm do ręki - waga mnie troche rozwaliła , nie chce chodzić po lesie z kamieniem na szyi , jednak chce mieć ostre , trafione fotki - chciaż zbliżone jakością do stałek . Sigma wydaje się z każdej strony najlepsza - najmniejsza , szybki af - nie wiem jak z celnością , najtańsza - niewiele droższa od 24-105 4.0 - powiem Wam że najbardziej między nimi się zastanawiam
Pozdrawiam i dziękuje za Wasze opinie