Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Canon Tamron Sigma 24-70 2.8

Domyślnie Canon Tamron Sigma 24-70 2.8

Witajcie Koledzy !

po rocznej przerwie z canonem - miałem 600D a później Nikon 7100 - wróciłem do canona - kolorystyka bardziej mnie przekonuje

kupiłem FF 6D - po bólu głowy i rozstrojeniu jaźni czytając miliony porównań i testów ... ciężko dzisiaj obiektywnie coś ocenić w necie

rozpieszczony jakością stałek zastanawiam się nad zakupem czegoś uniwersalengo - rozsądnego cenowo ale jednocześnie nie pwpdującego frustracji po oglądaniu zdjęć z fajnej rodzinnej
    wycieczki na monitorze ...

mam obecnie C50 mm 1.4 i myślę nad zoomem standartowym , są trzy opcje każda moa swoje wady i zalety
    Canon 24-70 L 2.8 - bardzo drogi i niekoniecznie superostry , bez stabilizacji ( cena go eliminuje u amatora )
    Tamron 24-70 2.8 - cena już bardziej znośna i jest stabilizacja , czytałem że ostry , niw wiem jak z kolorem - minus spora waga
    Sigma 24-70 2.8 - cena bardzo przyzwoita , brak IS , nigdzie o niej nie piszecie nie polecacie ani nie negujecie , jest dość lekka - plusy lekka i niedroga

Będe wdzięczny za Wasze uwagi i propozycje ... jest jeszcze oczywiście 24-105 L 4.o z IS - który też mnie zastanawia - nie wiem jednak czy 4.0 to nie za ciemne szkło , z drugiej strony ISO w 6D naprawde daje spore możliwości ... jako zupełny kontrast - mogę iść w kolejne stałki - jednak z dziećmi na spacerze - ciężko rząglować szkłami

będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie ... Tamron jest w miare ok - ale jak go wziąłęm do ręki - waga mnie troche rozwaliła , nie chce chodzić po lesie z kamieniem na szyi , jednak chce mieć ostre , trafione fotki - chciaż zbliżone jakością do stałek . Sigma wydaje się z każdej strony najlepsza - najmniejsza , szybki af - nie wiem jak z celnością , najtańsza - niewiele droższa od 24-105 4.0 - powiem Wam że najbardziej między nimi się zastanawiam

Pozdrawiam i dziękuje za Wasze opinie

Coś już napisał
    Miasto
    Łódź

Domyślnie Odp: Canon Tamron Sigma 24-70 2.8

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie

Będe wdzięczny za Wasze uwagi i propozycje ... jest jeszcze oczywiście 24-105 L 4.o z IS - który też mnie zastanawia - nie wiem jednak czy 4.0 to nie za ciemne szkło , z drugiej strony ISO w 6D naprawde daje spore możliwości ... jako zupełny kontrast - mogę iść w kolejne stałki - jednak z dziećmi na spacerze - ciężko rząglować szkłami

z wymienionych wybralbym zdecydowanie c 24-105L
    jest nieco tylko slabszy optycznie , bez znaczenia praktycznego , za to o wiele bardziej uniwersalny i wygodny w stosowaniu .
    cenowo jest tez aktualnie dosyc atrakcyjny.
    Mnie sie dobrze sprawdza w zastosowaniach mobilnych ( wakacje , wycieczki , imprezki itp ) , gdzie c24-70 ze wzgledu na ciezar , rozmiary staje sie upiorny.

bilans wad i zalet jest dla c24-105 wyraznie korzystny.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Canon 24-70 2.8 II - 950g
    ----
    Canon 24-70 2.8 II - 805g
    Tamron 24-70 2.8 VC - 825g
    Sigma 24-70 2.8 HSM - 790g

Naprawdę Sigma lekka, Tamron ciężki, a Canon w sam raz ? Przecież waga każdego z nich oscyluje wokół 800g +- 3% !
    O obiektywach wiem prawie wszystko

... jeżeli priorytetem byłaby dla mnie ostrość w centrum, kolorystyka i kontrast, waga dalej światło , to 24-105 Canoana będzie lepszym rozwiązaniem niż Tamron 24-70 2.8 ? ( te dwa zostały na placu boju )

Kolega niżej pisze że wagi obiektywów są bardzo zbliżone - miałem inne wrażenie organoleptyczne ... może autosugestia którą mi zasiał sprzedawca ...

Bardzo nie lubie niesotrości, mydła ... ale też szlak mnie trafia jak mnie boli szyja od ciężaru sprzętu - bo zniechęcamnie to do zabierania sprzętu gdziekolwiek , lubię stałki za obraz i wage , ale to stałki ...
    Nie chcę się mocno rozczarować zakupem zooma - gdy okaże się słaby optycznie do tego ciężki .

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    z wymienionych wybralbym zdecydowanie c 24-105L
    jest nieco tylko slabszy optycznie , bez znaczenia praktycznego , za to o wiele bardziej uniwersalny i wygodny w stosowaniu .
    cenowo jest tez aktualnie dosyc atrakcyjny.
    Mnie sie dobrze sprawdza w zastosowaniach mobilnych ( wakacje , wycieczki , imprezki itp ) , gdzie c24-70 ze wzgledu na ciezar , rozmiary staje sie upiorny.

bilans wad i zalet jest dla c24-105 wyraznie korzystny.
    Ostatnio edytowane przez Cibor ; 24-11-2014 o 12:36

Pełne uzależnienie

jeżeli priorytetem byłaby dla mnie ostrość w centrum, kolorystyka i kontrast, waga dalej światło , to 24-105 Canoana będzie lepszym rozwiązaniem niż Tamron 24-70 2.8 ? ( te dwa zostały na placu boju )

Kolega niżej pisze że wagi obiektywów są bardzo zbliżone - miałem inne wrażenie organoleptyczne ... może autosugestia którą mi zasiał sprzedawca ...
    c 24-105 wazy 670 gram.
    jest wyraznie mniejszy i lzjejszy od 24-70 .
    to jest ta pozytywna strona mniejszej swiatlosily-
    miesci sie z aparatem na pasku " za pazuche"

24-70 nie da sie tak nosic.

jesli obserwujesz bardzo uwaznie jakosc obrazu i roznice pomiedzy c24-70 i c24-105, to w skali 100% widac leciutka przewage 24-70 , ale trzeba uwaznie sie wpatrywac.

wystarczy pomniejszyc do ok 50% i juz roznicy nie widac. To jest na prawde minimalna roznica bez znaczenia praktycznego.
    24-105 jest swietnym zoomem ogolnego zastosowania.
    moim zdaniem b. dobrym do pejzazu , zdjecia robia wrazenie " brzytwy" , bardzo ladnie przenosi kolor , ale i obsluzy portret jesli trzeba , choc to nie jest jego mocna strona.

Samo sie tak u mnie ulozylo , ze jednak 24-105 w praktyce znajduje ciagle zastosowanie , 24-70 - tylko jesli wiem konkretnie gdzie i po co jade i co mam konkretnie zrobic. Wiecej czasu lezy w torbie.
    Wyjazdy , wycieczki , podroze szczegolnie samolotowe - w ogole nie wchodzi w rachube.

t 24.70 - jakosc obrazu jest b. dobra , optycznie nieco lepsza od c 24-70 I , ale mialbym obawy do AF , nie jest zly , cichy , szybki , jednak canon wydaje mi sie robi pewniejsze konstrukcje . Natomiast T robi ostatnio bardzo wydajne stabilizacje .
    podchodzaca pod 4 EV.

w sumie jednak bralbym c24-105 - bledu nie popelnisz. te 30% wiecej ogniskowej sie przydaja , czesto nie trzeba brac tele ze soba , 105 juz obsluzy co trzeba.

Do fotografii krajoznawczo - domowej jest az za dobry.
    do portetu , jesli ma byc mozliwie dobrze, to tani 100/2.0 lub 135/2.0 L - zaden zoom i tak nie podskoczy ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    24-105 jest swietnym zoomem ogolnego zastosowania.
    moim zdaniem b. dobrym do pejzazu , zdjecia robia wrazenie " brzytwy" , bardzo ladnie przenosi kolor , ale i obsluzy portret jesli trzeba , choc to nie jest jego mocna strona.
    24-105 akurat jest najsłabszy do pejzażu, ma dość słabe brzegi z mocną purpurową aberracją w kontrastach.

Chociaż z niektórymi ich testami się nie zgadzam, to tutaj akurat mam podobne obserwacje:

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Image Quality
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 24-11-2014 o 16:27
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    24-105 akurat jest najsłabszy do pejzażu, ma dość słabe brzegi z mocną purpurową aberracją w kontrastach.

Chociaż z niektórymi ich testami się nie zgadzam, to tutaj akurat mam podobne obserwacje:

Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Image Quality
    ani aberacje ani potezna winieta nie sa problemem , dlatego, ze zostaja softwarowo usuniete praktycznie bez negatywnych skutkow ubocznych.
    akurat nieco nizsza teoretycznie rozdzielczosc niz w lepszych obiektywach , stalkach w pejzazu nie przeszkadza . przy portrecie , owszem czasami.
    Daje ladne neutralne przenoszenie koloru.

Brzegi w pejzazu wypadaja przewaznie na niebie , albo jakis krzakach , ziemi, gdzie na tych duzych skalach odwzorowania - bo to wlasnie pejzaz - nie jest widoczne.

Ma ten obiektyw pewne wady , ma pewne zalety,
    Gdyby polozyc na wadze sprawiedliwosci - zalety przewazaja zdecydowanie.

ja mysle , ze dobry pejzazysta zrobi nim lepsze pejzaze od portretu - dobry portecista , lepsze portrete od pejzazu. Jest uniwersalny.
    Nie jest to szczyt mozliwosci konstrukcyjnych i optycznych , ale lepszy niz przecietny. lepszego o tym zakresie ogniskowych nie ma do C.

Dopiero zaczyna

Może weź pod uwagę też to szkiełko; Canon EF 24-70mm f/4L IS USM .Mniejsze i zgrabniejsze od 24-105 i cena robi się już w miarę
    akceptowalna. A optycznie też podobno nie najgorszy.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów