zaobaczyłem taki test : Canon EF 24-105mm f/4L IS USM Lens Image Quality
czy faktycznie różnica ostrości w tych obiektywach jest aż tak diametralna ? Jeszcze nie kliknąłęm kup teraz - hmmm wybór obiektywu to istna męczarnia .... proszę o Wasze zdanie nt różnicy obu obiektywów
zgadza się kolego Kubo - jednak jest Tamron już ciężkim klockiem ... najlżejszy jest 24-70 F4 ... a cena jego teraz waha się juz koło 3 k czyli blisko 24-105 ... ostrość w jednych testach jest gorsza od 24-105 ; na stronie od Ciebie - wyraźnie lepsza .. bądź mądry i pisz wiersze![]()
Kolega wcześniej napisał kupuj i ciesz się zdjęciami - o tak o tym już marze !naszczęście mam 50 1.4 i juz kilka miłych memu oku upolowałem
![]()
ps. 24-70 f4 jeżeli jest znacznie ostrzejszy a do tego znacznie lżejszy to wydaje się być bezkonkurencyjny dla kogoś kto oszczędza swój kark
ze względu na wszytskie za i przeciw - ostrość w centrum , kolory , lekkość - wybór wypadł na 24-105 L - poradźcie jak kupić ? Słyszłem że zdarza się trafić często mydlany egzemplarz .... ?
Kusił mnie 24-70 F4 bo cena niewiele się różni zwrot spory , nie wiem czy brzegi aż tak się różnią i czy do mojej fotografii tak istotne ... jednak 105 w moim przyadku często może być osiągane - portety dzieci ...
Dziekuje za dyskusje i proszę o sugestie co do zakupu ...
a gdzie słyszałeś o mydlanym 24-105, bo chyba nie tutaj
generalnie im więcej czytasz tym mniej wiesz zatem kup szkło,rób zdjęcia ,bądź szczęśliwy
Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!
Pierwszy egzemplarz 24-105 nietrafiony ... nieistry i mydlany trochę ... odesłałem do sklepu - troche się sparzyłem ale zobaczymy jak drugi wyjdzie ... testowałem na linijce pod kątem 45 i wyszedł mu front foccus , jednak dla mnie najważniejsze są zdjęcia - nieostry w portrecie - zazwyczaj - trzy były całkiem fajne , ostrzenie na ludzi z odległości 8 - 10 metrów - zupełne mydło - dzień pochmurny iso od 1200 do 12800 ... zobacze jak drugi egzemplarz , w sklepie mogę dwa razy na odległość wymieniać ... potem albo serwis albo kasa ... brrr niefajne mam pierwsze doświadczenie z tym szkłem , kolory i kontrast bardzo fajne
Dobrze, że kolega ma 6D.
" 11 punktowy AF (w tym: centralny czujnik krzyżowy od f/5.6, pionowe linie czułe od f/2.8; górny i dolny czujnik - pionowe linie czułe od f/5.6; pozostałe czujniki - poziome linie czułe od f/5.6), "
Dlatego osobiście kupuje obiektywy ze światłem nie gorszym niż f/2,8.
Ale ja mam staruszka 7D ze słabym ISO, a może matrycą:
"19-sto punktowy AF (wszystkie czujniki krzyżowe), centralny punkt AF o zwiększonej czułości dla obiektywów o jasności f/2.8 (lub jaśniejszych), ".
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl