Zdecydowanie:
-jeden jak najszerszy
-jeden uniwersalny 24-105 zamiast 70-200
długie tele też jest przydatne.
Zdecydowanie:
-jeden jak najszerszy
-jeden uniwersalny 24-105 zamiast 70-200
długie tele też jest przydatne.
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
Jak wyżej, czyli 16-35, lub 17-40 na FF. Do tego jakiś standard, może być 24-105.
Chociaż tele wcale by nie zaszkodziło. Wszystko jak najlżejsze.
Ale to do Birmy. Bo do Tajlandii to nie wiem.![]()
Zawsze mnie dziwią takie pytania.Sądząc po sprzęcie, który masz w stopce to nie jesteś nowicjuszem i sam powinieneś wiedzieć jakich ogniskowych i do czego potrzebujesz.Jeden robi krajobrazy, drugi wnętrza świątyń a jeszcze inny detale architektury.
Ale żeby odpowiedzieć na pytanie to ja do 50D zabrałem Sigmę 10-20 i Tamrona 18-270.
Ale to do Malezji było....![]()
cokolwiek wezmiesz , zawsze moze braknac tego , czego nie zabrales , a moze i nie.
24-105 do takich eskapad jest idealny , jesli bedzie brakowac szerokiego kata to zawsze mozesz zrobic 2 zdjecia z zlozyc. wyjscie sie znajdzie.
lekkie tele tez sie przydaje.
bralbym tyko jeden i wlasnie 24-105., ze wzgledu na uniwersalnosc.
skoro nie wiesz co zabrac , tzn nie masz preferencji fotograficznych - a wiec uniwersalnosc moze okazac sie zaleta.
na wycieczke np do myslenic tez - ten sam co do tajalandi.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 24-11-2014 o 09:18
dlatego temat Tajlandii ponieważ raczej w Myślenicach nie ma w tej chwili takiej pogody jak tam, nie ma takich krajobrazów i szeroki kąt do Myślenic nie jest nie zbędny.
Uniwersalność to nie spacerzoom, uniwersalność to zakres 16-200 + jasna stałka na noc w miescie etc. Gdybym miał brać jakiś spacerzoom który nie daje obrazka -to nie brał bym body tylko telefonem bym obcykał całą wycieczkę - na luzie i cały czas na bani.
Zależy mi na bardzo dobrych zdjęciach ( i nie jest kwestią tu koncepcja / pomysł - o to się nie martwię ) zależy mi na jak najlepszej jakości, a wiadomo że nie ma takiego jednego obiektywu.
Tak więc będę musiał dźwigać 16-35 + 24-105 + 70-200,
tylko zastanawiam się czy z tego ostatniego nie zrezygnować - ale oczywiście nie chcę żałować że go nie wziąłem.
Jednak bardziej przyda się tam szeroki obiektyw niż 70-200.
--- Kolejny post ---
Tak - powinienem wiedzieć, tylko kolega "Bangi" w tej chwil kwestionuje sens istnienia forum tematycznych,
Pomimo że coś siewie - od tego jest forum, żeby ktoś coś podpowiedział / upewnił w wyborze ,
ktoś kto był w Tajlandii (dlatego jest ten temat ) i wie co tam będzie nie zbędne
Ogniskowa uzależniona od pogody i od rejonu na mapie no co za totalna bzdura :/
Tu wymiękłem, nie masz problemu z koncepcją/pomyslem na zdjęcia a nie wiesz jakie szkła zabrać?
Z takim podejściem to bierz wszystkie szkła i jeszcze fisha dokup, no przeciez jedziesz do Tajlandii.
widzę że użytkownik namoamo ciężko myśli, lub jest zwyczajnie zakompleksiony.
podstawową z wielu różnic pomiędzy Tajlandią a Myślenicami jest taka - że jadąc do Myślenic mogę do samochodu na upartego oprócz blend nawet softboxy zabrać,
a jak coś nie wyjdzie pojechać jeszcze raz za tydzień. Wrzucę fotki po powrocie i niech kolega namo...coś tam .. pyknie podobne w Myślenicach.
Ludzie - przecież ja nie napisałem tego tematu żeby szpanować że jadę do Tajlandii - zresztą no i po co ?
po raz kolejny proszę - ludzi nie mających nic do powiedzenia o nierozdziawianie się.
16-35 4.0 - testuje od wczoraj i od razu widzę że trzeba podbijać światło żeby niwelować winetę,
na razie tylko w pomieszczeniach - na zewnątrz nie widzę słońca, jutro może podjadę do Myślenic - to coś więcej się dowiem o tym szkle![]()
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Ja na wycieczki zabieram zawsze jak najbardziej "uniwersalnie" i jak najmniej, w praktyce jest tak, że poza body jedzie ze mną spacerzoom + tele.
Nieraz brałem jeszcze stałki, ale w praktyce czasu brakowało na takie zabawy.
Ale tak naprawdę to Ty powinieneś wiedzieć co zabrać![]()