Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 52

Wątek: Obiektywy w podróż Tajlandia

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Obiektywy w podróż Tajlandia

również uważam zabieranie więcej niż jednego szkłą jest upierdliwe i juz nie chodzi tylko o noszenie ale przede wszytskim o wymiane której za którymś razem masz po porstu dość i stwierdzasz że ci się nie chce albo po prostu już jest za późno ... obecnie jakość megazumów bardzo się poprawiła a użytczne wyskoie iso w puszkach czy magia fotoszopa stuktecznie pomagają zniwelować niedostatki ... zauważyłem że wielu dobrych fotografów coraz częściej zabiera na wakacje lekki sprzęt czy nawet kompakty ...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    zauważyłem że wielu dobrych fotografów coraz częściej zabiera na wakacje lekki sprzęt czy nawet kompakty ...
    Owszem ,ale Ci "dobrzy fotografowie" maja sprzętu w bród ,do różnych zastosowań, a te ich "kompakty" kosztują tyle co niejeden pełny plecak. A my przeważnie dysponujemy tylko jedną lustrzanką wychuchaną.
    Załóżmy ,ze ktoś bywa systematycznie w ciekawych odległych miejscach.Nie zrobi fotek teraz,zropi następnym razem.
    Przy wyjazdach sporadycznych do atrakcyjnych (subiektywnie) miejsc wolę potargać sprzetu za dużo niż za mało.
    A na tym miejscu docelowym ,to już przecież można wybierać: świątynia buddyjska=jasno i szeroko , itd wg potrzeb.
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Owszem ,ale Ci "dobrzy fotografowie" maja sprzętu w bród ,do różnych zastosowań, a te ich "kompakty" kosztują tyle co niejeden pełny plecak. A my przeważnie dysponujemy tylko jedną lustrzanką wychuchaną.
    Załóżmy ,ze ktoś bywa systematycznie w ciekawych odległych miejscach.Nie zrobi fotek teraz,zropi następnym razem.
    Przy wyjazdach sporadycznych do atrakcyjnych (subiektywnie) miejsc wolę potargać sprzetu za dużo niż za mało.
    A na tym miejscu docelowym ,to już przecież można wybierać: świątynia buddyjska=jasno i szeroko , itd wg potrzeb.
    +1
    z kompaktem to ja mogę na tydzień do olleksluzif w egipcie pojechać a nie na miesięczną wyprawę np. do azji
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Bywalec Awatar rostek andrzej
    Miasto
    Szczecin/Kraków

Ja tarmoszę dwie lustrzanki i kilka obiektywów i nie narzekam. Fakt że świątynie i zwiedzanie traktuje jako dodatek,a foce głównie przyrodę i zwierzaki. Wydaje mi się jednak że Tajlandia jest dużo atrakcyjniejsza niż Myślenice i okolice (bez urazy) No chyba że jedziesz się opalać do resortu wtedy ok, sam szerokokątny wystarczy
    Ostatnio edytowane przez rostek andrzej ; 26-11-2014 o 18:48

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

wtedy to chyba bardziej zoom, żeby oglądać c###ki turystek na plaży
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Owszem ,ale Ci "dobrzy fotografowie" maja sprzętu w bród ,do różnych zastosowań, a te ich "kompakty" kosztują tyle co niejeden pełny plecak.
    mylisz się, miałem na myśli ixusy czy powershoty... w mojej podróży czasem brakowało mi tylko czegoś pokroju 200-300 mm dlatego dziś,z prespektywy czasu, uważam że taki tami 16-300 całkowicie zapokoiłby moje potrzeby ... niestety szkoda że nie znamy warsztatu autora wątku i nie wiemy czy mają to być typowo zdjęcia wakacyjne czy zdjęcia na wystawy lub do sprzedaży bo to robi ogromną różnicę. Widywałem też gości którzy zabierali na wycieczki drogie zestawy a ich umiejętności sugerowałyby raczej na kompakt ze średniej półki. Ja wiem jedno, lepiej zrobić gorsze jakościwo zdjęcie niż nie zrobić go w ogóle z pwoodu braku odpowiedniej ogniskowej czy obiektywu lub z powodu straty czasu przy wymianie obiektywu ...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    Ja wiem jedno, lepiej zrobić gorsze jakościwo zdjęcie niż nie zrobić go w ogóle
    Zgadzam się całkowicie i jeszcze bardziej .Lepiej mieć cokolwiek niż :NIC.Ale to trudno niektórym wytłumaczyć /przekonać.
    Dlatego w mojej galerii jest tyle nędznych fotek .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie

weź to czego będziesz używał
    Tu kolega mial sporo racji. Chociaz lepiej "to co bedzie ci potrzebne"

Wszystko zalezy od tego co to za podroz i jak dluga. Czy kolega jedzie z rodzina (zona, dzieci), czy sam, czy z grupom przyjaciol
    Jezeli to wycieczka do kurortu typu Phuket, to nie ma co nastwiac sie na fotograficzna przygode 24-105 i 70-200 wystarczy.
    Wystarczy nawet ten pierwszy, ale jak OP bedzie chcial zrobic dziecia zdjecia z zabawy na falach to bedzie za krotko (nawet i z 200).
    W takich miejscach nie ma zbyt duzo ciekawych tematow. Miejscowi zyja w wiekszosci z turystyki, wiec egzotycznych klimatow tam nie bedzie zbyt duzo.

O ile nie planujemy "romantyczno-artystycznych" sesji zony/dziewczny/chlopaka o wschodzie i zachodzie to tez nie ma sensu zabierac stalek.

Z obiektywow ktore ma kolega mark3 to i tak nie ma duzego wyboru.
    Opcja minimum: 24-105
    Opcja rodzinno-wypoczynkowa: 24-105 i 70-200
    Opcja turystyczno-fotograficzna: 16-35 i 24-105 lub 16-35 i 70-200
    Opcja maksimum: 16-35, 24-105 i 70-200

Ja osobiscie bym zabral 16-35 i 70-200.

Dopiero zaczyna

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Ogniskowa uzależniona od pogody i od rejonu na mapie no co za totalna bzdura :/

Tu wymiękłem, nie masz problemu z koncepcją/pomyslem na zdjęcia a nie wiesz jakie szkła zabrać?

Z takim podejściem to bierz wszystkie szkła i jeszcze fisha dokup, no przeciez jedziesz do Tajlandii.
    widzę że użytkownik namoamo ciężko myśli, lub jest zwyczajnie zakompleksiony.
    podstawową z wielu różnic pomiędzy Tajlandią a Myślenicami jest taka - że jadąc do Myślenic mogę do samochodu na upartego oprócz blend nawet softboxy zabrać,
    a jak coś nie wyjdzie pojechać jeszcze raz za tydzień. Wrzucę fotki po powrocie i niech kolega namo...coś tam .. pyknie podobne w Myślenicach.
    Ludzie - przecież ja nie napisałem tego tematu żeby szpanować że jadę do Tajlandii - zresztą no i po co ?
    po raz kolejny proszę - ludzi nie mających nic do powiedzenia o nierozdziawianie się.

16-35 4.0 - testuje od wczoraj i od razu widzę że trzeba podbijać światło żeby niwelować winetę,
    na razie tylko w pomieszczeniach - na zewnątrz nie widzę słońca, jutro może podjadę do Myślenic - to coś więcej się dowiem o tym szkle

Pełne uzależnienie Awatar liquidsound
    Miasto
    Kraków

35 i 85. Więcej nie trzeba, tylko bądź kreatywny.
    1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
    Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX II

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów