A jak jest z oporem filtrów przy kręceniu?
Czy trafiliście na jakiś który ciężko się kręci?
Bo ze względu na luzy KITa przydał by się chyba stosunkowo lekko kręcący?
A jak jest z oporem filtrów przy kręceniu?
Czy trafiliście na jakiś który ciężko się kręci?
Bo ze względu na luzy KITa przydał by się chyba stosunkowo lekko kręcący?
To nie był błąd , to był wielbłąd ( Jan Tomaszewski -bramkarz futbolowy )Zamieszczone przez Vitez
Drogi Vitezie , jak zatem wytłumaczysz zdolność do polaryzacji Cokina P164 będącego jedną niepodzielną i nieruchomą całością obracaną w holderze ? Również Hama o której wspominał Routlaw ma jedno szkło - sprawdziłem . Dwie warstwy szkła są owszem potrzebne do umieszczenia między nimi materiału polaryzującego światło . Ale dlaczego jedna z nich miałaby się kręcić - dalibóg nie wiem .
Nic z tego nie rozumiem ...Zamieszczone przez Vitez
Ale Routlaw był skuteczny , co widać po Jego zdjęciach .
Pozdrawiam .
Teoretyzujesz czy sprawdziłeś? Ja sprawdziłem i się myliszZamieszczone przez Vitez
Polar kołowy składa się z dwóch warstw szkła, które obracają się razem! Jest to ćwierćfalówka i polar liniowy. Ich obrót względem siebie nie miałby sensu, gdyż ćwierćfalówka tylko pod pewnym kątem zamienia światło spolaryzowane liniowo na kołowo.
40d + m42 58-500 + EF 18-75
"osiagnales szczyt w lizaniu viteaza" - by dan7770
To co jednak miałem racje? i mimo to przyznałem sie do jej braku.. żałosne.. aż wygrzebałem polarka Hamowego no i faktycznie jedno szkiełko jest... "A jednak sie kręci!"
Pozycz mi szklo, ktore kreci mordkaZamieszczone przez Tomasz Golinski
![]()
Zeby dokladnie zasymulowac.Zamieszczone przez Tomasz Golinski
zamiast chrzandolic i 'zasymulowywac', to moze przykladowe zdjecie pokaze:
http://nastier.org/zdjecia/wawoz/08.jpg
kit + polar oczywiscie. PSa praktycznie 0% (chyba tylko wyostrzylem). wiecej polarowych zdjec u mnei w galerii.
osobiscie nie widze praktycznie zadnych powaznych przeszkod w uzytkowaniu polaru z tego typu szklem. trzeba sie przyzwyczaic,ze czasem trzeba lekko krecialkiem dokrecic![]()