Pokaż wyniki od 1 do 10 z 104

Wątek: PRZED i PO. Banal: fotograf prezentuje fote. Do zaawansowanych fotografów :)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO

Cytat Zamieszczone przez kulek855 Zobacz posta

Nasuwa mi się pytanie "ile zdjęcia jest w zdjęciu". 10% oryginalnego zdjęcia resztę komputerowe wypociny? .

kazde zdjecie cyfrowe , te ktore robisz rowniez " przechodza " w 100% przez komputer.
    Czy tego chcesz , czy nie - nie ma fotografii cyfrowej bez komputera.
    Kazdy pojedynczy pixel obrazowy jest wyliczony w komputerze.

Naiwnoscia i wlasciwie ignorancja jest przeswiadczenie , ze zdjecia wprost z aparatu to " czysta i prawdziwa " fotografia.
    To wynikac moze z niewiedzy i nieswiadomosci .

Nalezysz prawdopodobnie do tych , ktorzy uwazaja naiwnie , ze calkowicie automatyczna obrobka , za pomoca algorytmow wbudowanych w aparat i komputer z fabrycznymi nastawami jest gwarantem tzw " prawdziwej fotografii". - miala by prowadzic do lepszych wynikow.

mylisz sie.

Niezaleznie od tego czy tzw " prawdziwa , czysta fotografia " miala by miec jakas szczegolna wartosc, cos takiego nie jest mozliwe.
    Ograniczajac sie do zdjec robionych automatycznie, ograniczasz jedynie instrumentarium , dzieki ktoremu mozna z jednej strony w ogole poprawic niedoskonalosc automatycznej obrobki obrazu , z drugiej strony ograniczasz srodki techniczne mozliwosc sluzace kreatywnosci.

Czemu to ma sluzyc ?
    Dlaczego jesli widze niedoskonalosci zdjcia , nie moglbym ich usunac , poprawic?

Ja mysle , ze niechec do poprawy obrazu jest to tylko wymowka ludzi , ktorzy nie byli w stanie opanowac techologii cyfrowej. Sa za leniwi do tego.
    To wynika z nieumiejetnosci .

Początki nałogu Awatar kulek855
    Miasto
    Podkarpackie

Domyślnie Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
    kazde zdjecie cyfrowe , te ktore robisz rowniez " przechodza " w 100% przez komputer.
    Czy tego chcesz , czy nie - nie ma fotografii cyfrowej bez komputera.
    Kazdy pojedynczy pixel obrazowy jest wyliczony w komputerze.
    To doskonale wiem.
    Nie wiem czemu ale nie cierpię ludzi którzy wkładają mi w usta słowa które nie pisałem lub nie mówiłem. Dyskusja jest o "USUWANIU I WKLEJANIU" czegoś do zdjęcia a nie obróbce globalnej czy też o tym co aparat robi ze zdjęciem.

Nalezysz prawdopodobnie do tych , ktorzy uwazaja naiwnie , ze calkowicie automatyczna obrobka , za pomoca algorytmow wbudowanych w aparat i komputer z fabrycznymi nastawami jest gwarantem tzw " prawdziwej fotografii". - miala by prowadzic do lepszych wynikow.
    Ty zapewne należysz do tych co wszystko wiedzą najlepiej - syndrom ja wiem lepiej. Muszę cię zmartwić ale do tych osób nie należę.

Naiwnoscia i wlasciwie ignorancja jest przeswiadczenie , ze zdjecia wprost z aparatu to " czysta i prawdziwa " fotografia.
    To wynikac moze z niewiedzy i nieswiadomosci .
    Być może tak z tym, że głowię się i zastanawiam dlaczego to napisałeś do mnie nie znając mojego zdania na ten temat?

Ja mysle , ze niechec do poprawy obrazu jest to tylko wymowka ludzi , ktorzy nie byli w stanie opanowac techologii cyfrowej. Sa za leniwi do tego.
    To wynika z nieumiejetnosci .
    Dla twojej wiadomości podam, że obrabiam zdjęcia w lightroomie (demo), dpp i ostatecznie szlifuję w PS (demo) lub gimpie. Jak już wcześniej pisałem ze zdjęć nic nie usuwam i nic nie wklejam. zdjęcie tworzę przed przyciśnięciem przycisku migawki w domu natomiast ustawiam kolorystykę, ostrość, kontrast itp. W tym cytacie niestety też się pomyliłeś.

PS./gim potrzebny mi jest do dokładnej regulacji kolorów, konwersji profilów i do pomniejszenia.
    Ostatnio edytowane przez kulek855 ; 01-12-2014 o 17:29

Uprawnienia umieszczania postów