Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 104

Wątek: PRZED i PO. Banal: fotograf prezentuje fote. Do zaawansowanych fotografów :)

Mieszany widok

Coś już napisał

Domyślnie PRZED i PO. Banal: fotograf prezentuje fote. Do zaawansowanych fotografów :)

Witajcie.
    Ten wątek kieruje do osob z doświadczeniem, ktore znaja swoja wartosc, wiedza, ze ich warsztat techniczny i zmysl estetyczny sa na wyzszym niz "amatorski" poziomie i sa pasjonatami. Osoby, ktore maja dystans do siebie i mimo wszystko sa w miare skromne. Czy zastanę tu takie?:)
    Sami sobie odpowiecie - chcialabym uniknac wypowiedzi osob, ktore zajmuja sie fotografia amatorsko (nie chodzi o to, ze nie zarabiaja na fotografii) / lub: dopiero zaczynaja.

Do meritum:
    Powiedzmy, ze jestes osoba ktora opisalam wyzej:

Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce? np. plenerze ktos kto jest w posiadaniu laptopa spontanicznie proponuje, zeby zgrac foty i zaprezentować je - godzisz sie na to? ;)
    (wybierasz pare sztuk z aparatu majac na uwadze, ze nie byly obrabiane)

Czy jestes w stanie umiescic w tym wątku fote 'przed' i 'po'?

Prosze mi nie tlumaczyc czym jest obróbka i co mozemy nią uzyskac, nie urodzilam się wczoraj :)
    Z gory dzieki za odpowiedzi.

Prosze rowniez o nie zbaczanie z wątku i nie wdawanie sie w kłotnie i przepychanki :) Jesli nie macie nic do napisania - prosze nie wypowiadajcie sie: interesuja mnie proste i rzeczowe wypowiedzi / z uzasadnieniem chociazby :). Z gory dzieki.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowa ; 23-11-2014 o 11:41

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO

Cytat Zamieszczone przez tymczasowa Zobacz posta
    Witajcie.
    Ten wątek kieruje do osob z doświadczeniem, ktore znaja swoja wartosc, wiedza, ze ich warsztat techniczny i zmysl estetyczny sa na wyzszym niz "amatorski" poziomie i sa pasjonatami. Osoby, ktore maja dystans do siebie i mimo wszystko sa w miare skromne. Czy zastanę tu takie?
    Sami sobie odpowiecie - chcialabym uniknac wypowiedzi osob, ktore zajmuja sie fotografia amatorsko (nie chodzi o to, ze nie zarabiaja na fotografii) / lub: dopiero zaczynaja.

Do meritum:

Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce? np. plenerze ktos kto jest w posiadaniu laptopa spontanicznie proponuje, zeby zgrac foty i zaprezentować je - godzisz sie na to?

Prosze mi nie tlumaczyc czym jest obróbka i co mozemy nią uzyskac, nie urodzilam się wczoraj

Prosze rowniez o nie zbaczanie z wątku i nie wdawanie sie w kłotnie i przepychanki Jesli nie macie nic do napisania - prosze nie wypowiadajcie sie: interesuja mnie proste i rzeczowe wypowiedzi / z uzasadnieniem chociazby . Z gory dzieki.
    Podoba mi się zamysł :-)
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: :) Do zaawansowanych fotografów. Banal: fotograf prezentuje fote PRZED i PO

Pomysł fajny. Szkoda tylko, że sama nie zamieściłaś swojej pracy.

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez Gargins Zobacz posta
    Pomysł fajny. Szkoda tylko, że sama nie zamieściłaś swojej pracy.
    Sprawa jest prosta: nie obrabiam zdjęć i nie fotografuje w RAWie - wiec nie mam zdjec "przed" / "po" - jesli zdjecie zepsuję - wyrzucam, jesli jest ok - zostawiam.
    Wymyslalac tego posta chcialam podac koncepcje, a nie dać "przyklad: no! to dla zachęty ja publikuje pierwsza" - bo to nie bylo obowiązkowe, chyba, ze macie na mysli to, ze temat jest umieszczony w takim dziale a nie innym (podkreslenie ponizej).

Jesli ktos chce - moze tutaj wrzucic swoje zdjecia na tej zasadzie i wtedy rozpocznie się praktyczna część wątku.

( Nie uwazam sie za speca ani geniusz wrodzony, po prostu nie mam ani czasu ani cierpliwosci na obrabianie - fotografia jest moja pasja/hobby, nie zarabiam na niej - nie robie sesji slubnych itp itd ) - prosze zostawic bez komentarza, to nie temat o mnie.

Rozpoczynajac tutaj ten wątek pomyslalam ze ten dzial bedzie dobry - jesli powinien isc do innego to poprosze moderatora o przeniesienie go do "koncepcje" "pomysly" czy cokolwiek.

a osoby chętne ktore regularnie obrabiaja zdjecia zachęcam do publikacji - ciekawi mnie jak wyglada wasza surowa fotka i pozniejsza, po obróbce.
    Ostatnio edytowane przez tymczasowa ; 23-11-2014 o 15:34

Dopiero zaczyna Awatar ernest319
    Miasto
    Kraków

ciekawi mnie jak wyglada wasza surowa fotka i pozniejsza, po obróbce
    mnie tez .. ale to jest indywidualna sprawa każdego fotografa.. poza tym trzeba dążyć do ideału ..
    Canon 50d + tamron 28-75 mm f/2.8 + Canon 50mm 1.8 + Canon 70-210 f4 + Canon Speedlite 430EX II

Coś już napisał

Cytat Zamieszczone przez ernest319 Zobacz posta
    mnie tez .. ale to jest indywidualna sprawa każdego fotografa.. poza tym trzeba dążyć do ideału ..

Dlatego zalozylam ten temat wyjasniajac wszystko w 1 poscie - poszukiwany zaawansowany fotograf, ktory bedzie mial dystans i pokaze bez wstydu fote ktorą obrabia tyle i tyle czasu ... i efekt koncowy. Obawiam sie, ze bedzie ciezko o takowego, bo dla wielu jest to pewnego rodzaju "wstyd" A nuz znajdziemy tu kogos takiego. Nieistotne jest czy robi w RAWie czy nie - chodzi o to co zostanie utrwalone po odpaleniu migawki i to, co ostatecznie wypusci na forum/swoj profil na fb/swoja strone internetową.

Nie ukrywam, ze zakladajac ten wątek mialam nadzieje na znalezienie kogos, dla kogo "postprodukcja" nie pelni kluczowego zabiegu nie mniej jednak licze sie z tym, ze sa osoby ktore trzasną fotkę ktorej lepiej nie pokazywac nikomu, a w domu beda ją dopieszczali (i niektorzy nawet do granic mozliwosci). Czekamy więc. O tyle o ile sie da.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Dlatego zalozylam ten temat wyjasniajac wszystko w 1 poscie - poszukiwany zaawansowany fotograf, ktory bedzie mial dystans i pokaze bez wstydu fote ktorą obrabia tyle i tyle czasu ... i efekt koncowy. Obawiam sie, ze bedzie ciezko o takowego, bo dla wielu jest to pewnego rodzaju "wstyd" A nuz znajdziemy tu kogos takiego. Nieistotne jest czy robi w RAWie czy nie - chodzi o to co zostanie utrwalone po odpaleniu migawki i to, co ostatecznie wypusci na forum/swoj profil na fb/swoja strone internetową.

Nie ukrywam, ze zakladajac ten wątek mialam nadzieje na znalezienie kogos, dla kogo "postprodukcja" nie pelni kluczowego zabiegu nie mniej jednak licze sie z tym, ze sa osoby ktore trzasną fotkę ktorej lepiej nie pokazywac nikomu, a w domu beda ją dopieszczali (i niektorzy nawet do granic mozliwosci). Czekamy więc. O tyle o ile sie da.

Nie chodzi o żaden wstyd, tylko nie wiem, czy założyłaś ten watek, aby się nauczyć - podpatrzyć czy aby ktoś dał receptę:
    1) RAW wołamy w .... 1-2-3, programów jest kilka, może kilkanaście,
    2) WB ustawiany na białe to tak, na czarne, to tak, na szare, inaczej a może na inne sposoby
    3) Odszumiamy to tak...
    4)...
    5)...
    .
    ..
    ...
    n) Zapisujemy...

Nie ma takich recept wyłącznie jednych, jest ich całe setki..tysiące. Świetne lekcje są autorstwa Janusza BODY w dziale Tips & Tricks.

Moim zdaniem oczekujesz zupełnie czegoś innego niż napisałaś.

W mojej galerii mam zupełnie nieudaną fotkę koziołka - zrobioną przez szybę i wynik starań aby coś z tego "wyciągnąć".
    Jak Ci ten przykład coś da, to proszę bardzo.

Pierwszy to JPEG prosto z puszki, druga fotka "ratowana" jak się dało, nawet nie pamiętam jakimi suwaczkami.

Ostatnio edytowane przez RobertON ; 23-11-2014 o 17:35

szkoda, że jestem amatorem bo dałbym przykład :-(
    Ludzie listy noszą...

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Witajcie.
    Ten wątek kieruje do osob z doświadczeniem, ktore znaja swoja wartosc, wiedza, ze ich warsztat techniczny i zmysl estetyczny sa na wyzszym niz "amatorski" poziomie i sa pasjonatami. Osoby, ktore maja dystans do siebie i mimo wszystko sa w miare skromne. Czy zastanę tu takie?

Do meritum:

Czy masz jakies opory przed zaprezentowaniem fotografi przed i po obróbce? np. plenerze ktos kto jest w posiadaniu laptopa spontanicznie proponuje, zeby zgrac foty i zaprezentować je - godzisz sie na to?

Prosze mi nie tlumaczyc czym jest obróbka i co mozemy nią uzyskac, nie urodzilam się wczoraj

Prosze rowniez o nie zbaczanie z wątku i nie wdawanie sie w kłotnie i przepychanki Jesli nie macie nic do napisania - prosze nie wypowiadajcie sie: interesuja mnie proste i rzeczowe wypowiedzi / z uzasadnieniem chociazby . Z gory dzieki.
    Ładnie napisane, ale gdzie zdjęcia? To dział "Galerie użytkowników", więc oceniamy fotografie będące na różnym poziomie. No i konieczna edycja tytułu ( czytaj regulamin), bo wątek pójdzie w diabły...

Strona 1 z 11 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów