Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: EOS Utility PYTANIE

Mieszany widok

Domyślnie EOS Utility PYTANIE

Witam. Jestem użytkownikiem Puszki Canon EOS 350d. Czy mogę go podłączyć pod program EOS Utility żeby widzieć na pulpicie zdjęcia odrazu po ich zrobieniu ?. A może służy do tego inny program ?.

Z góry dziękuję

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: EOS Utility PYTANIE

Taką możliwość da ci Image Browser EX, to przeglądarka zdjęć. Osobiście nie korzystam z tego, przewalam pliki na hdd za pomocą Eos Utility, a zbędne usuwam z poziomu dpp, jeżeli o to ci chodziło.

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Tak, EOS Utility daje możliwość podglądu zdjęć zaraz po zrobieniu, sterowaniu aparatem z komputera, zapisywania zdjęć bezpośrednio do komputera bez karty pamięci w aparacie itd. Polecam instrukcję obsługi aparatu i programów dołączonych do aparatu (lub do pobrania ze strony canona).

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

to ja też się podłącze do serii głupich pytań. kupiłem 5Dc i w menu ustawiłem sposób łączenia (lpt, nie pc-connection). mam win 8 i pc-connection nie śmiga. i moje pytanie jest jak zmienić ustawienia właściciela puszki, bo jak mam inna opcję niż pc-connection to eos ut. nie daje takiej możliwości.
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Z klasyczną 5-tką jest problem, bo canon już w win7 jej nie wspiera. Na forum koledzy podają jakieś rozwiązania - poszukaj. Ja zwyczajnie olałem temat: nie, to nie - bez łaski canonie! Wyjmuję kartę i zrzucam zdjęcia przez czytnik.

Początki nałogu Awatar RadOs41
    Miasto
    Radom

Nie wiem czy pomogę? Ja mam win 7. Łączę kablem usb 5d1 (wyłączony) z PC. Włączam aparat. Wtedy słychać sygnał systemowy z Win7, że podłączono urządzenie, a na małym wyświetlaczu w body pojawia się napis busy. Zazwyczaj EOS Utylity (używam wersji EOS_U dla 5d1 i 1d3 - ta sama wersja, zassana ze strony Canona) uruchamia się sam i rozpoznaje aparat. Wówczas klikam pobieranie. Jeżeli podczas automatycznego uruchamiania program EOS_U wyłączy się (nie rozpozna aparatu), to wówczas uruchamiam EOS_U ręcznie (klikając na ikonę z już włączonym body) i nie miałem przypadku by go nie rozpoznał. Nic innego nie kombinuję. Ewentualnie spróbuj, we właściwościach (na ikonie EOS_U PPM), na zakładce zgodność, zaznacz opcję uruchom w trybie zgodności z winXP (?).

--- Kolejny post ---

Dodam że w ustawieniach aparatu (communication) mam zaznaczoną opcje Print/PTP. Firmware 1.1.1
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 23-11-2014 o 19:17
    Trochę gratów i nieco innych szpargałów...

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

pobieranie mi działa, ale zmiana ustawien w aparacie jak data i dane właściciela nie
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez adam1004a Zobacz posta
    pobieranie mi działa, ale zmiana ustawien w aparacie jak data i dane właściciela nie
    Przerabiałem to kiedyś jak miałem 5Dc. Dane właściciela zmienisz tylko i wyłącznie spod EOS Utility zainstalowanego pod Windows XP bo Canon olał użytkowników wersji 7 i wyższych. Windows XP może być zainstalowany jako główny system na jakimś komputerze (najlepsza opcja) lub pod jakimś oprogramowaniem do wirtualizacji (np. VMware). Ten drugi przypadek to klasyczna "droga przez mękę", przede wszystkim ze względu na czas instalacji całego softu.

Miasto
    Radom

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Dane właściciela zmienisz tylko i wyłącznie spod EOS Utility zainstalowanego pod Windows XP
    I ja dziękuję za informację! Spróbuję wpisać dane na PC z Win XP.
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 23-11-2014 o 22:34

Miasto
    Radom

Dane właściciela - u mnie też nie działają (W 5dc EOS_Utylity chyba tej opcji nie obsługuje. W nieco nowszych, tj. 1d3 i 40d już tak). Natomiast datę i godz ustawiam z poziomu menu aparatu.
    Ostatnio edytowane przez RadOs41 ; 23-11-2014 o 21:51

Uprawnienia umieszczania postów