Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 40

Wątek: Canon 24-70L 2.8 versus Tamron 28-75 2.8, pejzaże

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

Domyślnie Odp: Canon 24-70L 2.8 versus Tamron 28-75 2.8, pejzaże

ale czego ten" test" miał dowieść, co chciałeś nim osiągnąć?
    porównując dwa statyczne zdjęcia szaroburego krajobrazu to można tylko stwierdzić ze obiektyw działa
    to tak jak porównać samochód sportowy z reno clio, robiąc "test" na podjeździe domu....wniosek będzie taki sam,sportowe auto jest do bani jedzie tak samo
    nie jest ci potrzebna elka, nie wydawaj bez sensu pieniędzy na coś z czego nie potrafisz skorzystać
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Becekpl, jak pisałem od początku,w moim porównaniu chodziło głównie o ostrość. Zawsze, gdy w ręce trafiają mi obiektywy o podobnych ogniskowych, to porównuje je pod różnymi kątami, naturalne zachowanie. Szarobury krajobraz doskonale się nada do porównania ostrości w okolicach 7m-nieskończoność (krajobrazy), co porównywałem. Moje portfolio to głównie krajobrazy, również szarobure, właśnie w takich punktach ustawiam ostrość. Twoje porównanie z samochodami nie jest analogiczne i nie wiesz czy jest mi potrzebna L-ka czy nie, nie znasz moich zdjęć. Obiektyw trafił mi w ręce to od razu wyszedłem na to co mam "pod ręką" - szarobure krajobrazy. Moim celem było pokazanie zainteresowanym jak wyglądają ostrości w obiektywach na szaroburym krajobrazie, może komuś pomoże to w decyzji zakupu tego nietaniego obiektywu, może jak kolega 5pirit stwierdzi, że lepiej kupić tamrona i jakąś stałkę. Forum jest od tego by pomagać, staram się pomagać. Jeśli robisz inne zdjęcia to zapewne inaczej byś porównywał ostrość obiektywów, naturalne.
    Ostatnio edytowane przez Sesjusz ; 23-11-2014 o 12:01

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Przy okazji tego testu wyszło kilka faktów:
    -trafił Ci się ostry egzemplarz Canona co dla tego modelu nie było regułą
    -Canon z twoim body ostrzy tam gdzie trzeba a Tamron jakby chybił
    -Canon ma 24 mm co dla krajobrazu może być kluczowe
    -kolory Canona to niekwestionowana zaleta L-ek.
    Ponadto prędkość i powtarzalność AF, solidność wykonania.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Fakt, przy ostrzeniu na około 5-7m tamron ustawił ostrość bliżej, niepokojący błąd obiektywu. Konkretne konkluzje. Nie mogę się doczekać słonecznego wschodu bądź zachodu by zobaczyć kolory Canona w lubianych przeze mnie ujęciach. Dzięki.

Początki nałogu Awatar 5pirit

"Sesjusz" - przy wymianie zdań, musisz wziąć pod uwagę jeszcze jedną wytyczną a mianowicie "fanbojstwo" w stosunku do firmy Canon. Jeżeli na takiego się trafi, to nigdy go nie przekonasz, że coś innego może być lepsze, nawet jak by było ze złota, tytanu i miało mega-giga-hekta lepszy AF niż firma na "C".

Bosze jak dobrze, że ja z tego wyrosłem
    eŁOS 6D + Canon + Tamron + Tokina + YN

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Sesjusz Zobacz posta
    Becekpl, jak pisałem od początku,w moim porównaniu chodziło głównie o ostrość. Zawsze, gdy w ręce trafiają mi obiektywy o podobnych ogniskowych, to porównuje je pod różnymi kątami, naturalne zachowanie. Szarobury krajobraz doskonale się nada do porównania ostrości w okolicach 7m-nieskończoność (krajobrazy), co porównywałem. Moje portfolio to głównie krajobrazy, również szarobure, właśnie w takich punktach ustawiam ostrość. Twoje porównanie z samochodami nie jest analogiczne i nie wiesz czy jest mi potrzebna L-ka czy nie, nie znasz moich zdjęć. Obiektyw trafił mi w ręce to od razu wyszedłem na to co mam "pod ręką" - szarobure krajobrazy. Moim celem było pokazanie zainteresowanym jak wyglądają ostrości w obiektywach na szaroburym krajobrazie, może komuś pomoże to w decyzji zakupu tego nietaniego obiektywu, może jak kolega 5pirit stwierdzi, że lepiej kupić tamrona i jakąś stałkę. Forum jest od tego by pomagać, staram się pomagać. Jeśli robisz inne zdjęcia to zapewne inaczej byś porównywał ostrość obiektywów, naturalne.
    wbrew dobrej woli i dobrym zamierzeniom wyniki zle przeprowadzenego testu sa przypadkow.
    prowadza do blednych wnioskow. przypadek zadecyduje , czy akurat wniosek jest prawidlowy , czy falszywy.
    Lepiej unikac zlych testow , gdyz wprowadza sie dezinoformacje , rodza sie " urban legend" , nie wszyscy sa dostatecznie krytyczni , czesc latwo ulego indoktrynacji.

to nie jest test - to jest przypadek , w innej probie uzyskasz wyniki przeciwne , jesi bedziesz to w tzen sposob testowal.

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

5pirit, tak coś w tym jest, co najwyraźniej widać.

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Czy przed rozpoczęciem testów pytanie sprawdziłeś FF/BF dla obydwu obiektywów z nowym body ? Jeżeli tak, to przy następnych testach wykonaj zdjęcia w trybie MF, aby wykluczyć ewentualne błędy AF. Złap choć trochę światła i postaraj się dobrze naświetlić zdjęcie i wtedy zobaczymy .

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez 5pirit Zobacz posta
    "Sesjusz" - przy wymianie zdań, musisz wziąć pod uwagę jeszcze jedną wytyczną a mianowicie "fanbojstwo" w stosunku do firmy Canon. Jeżeli na takiego się trafi, to nigdy go nie przekonasz, że coś innego może być lepsze, nawet jak by było ze złota, tytanu i miało mega-giga-hekta lepszy AF niż firma na "C".

Bosze jak dobrze, że ja z tego wyrosłem
    Cytat Zamieszczone przez Sesjusz Zobacz posta
    5pirit, tak coś w tym jest, co najwyraźniej widać.
    Przepraszam Sesjusz, że się udzielałem. Przez moment wydało mi się, że potrzebujesz porady, widać miałem słabszy dzień. Chwyciłeś widzę twardy grunt pod nogami, wiesz na czym stoisz...
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Coś już napisał
    Miasto
    Szczecin

Koraf, sprawdzałem FF i BF na przedmiotach w warunkach pokojowych, tak do 3m. Oba trafiają w punkt do tej odległości. Na nieskończoność też oba dobrze ostrza. Jak wyszło na moich zdjęciach, tamron w odległości ok 5 metrów wyostrzyl trochę bliżej. Kolejnym razem spróbuję z ostrzeniem ręcznym. Może to faktycznie niektórych denerwować ale ten tamron jest na prawdę ostry porównując do dużo droższego obiektywu. Kolory to inny rozdział.
    Ostatnio edytowane przez Sesjusz ; 23-11-2014 o 13:16

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów