Cytat Zamieszczone przez Donel Zobacz posta
Witam państwa,

Od niedawna jestem w posiadaniu canona 70d wraz z jego kitowym obiektywem 18-135 is stm. Jestem początkującym fotografem i stwierdziłem, ze wezme ten obiektyw ktory daja w zestawie, zobacze czego mi brakuje i go zmienie. I wlasnie zastanawiam sie nad zmiana. Tylko powiedzcie mi czy moj obiektyw jest jakis wadliwy czy on po prostu tak ma? Wiadomo, ze w dzien, jak jest ladne sloneczko to zdjecia wychodza fajne, to nawet komorka idzie w takcih warunkach zrobic dobre zdjecie. Ale ostatnio przyszlo mi fotografowac w pomieszczenaich.. jakies swiateczne spiewania w sali centrum kultury itp. bzdury... i zauwazylem dwie rzeczy na zdjeciach ktore mnie nieco zaniepokoily, bo w koncu okolo 5 tys wydalem na aparat, a komaptek canonen wydaje mi sie robilem lepsze fotki. Wspomne jeszcze ze staram sie uzywac tylko trybu maunalnego, tak chyba jest najrozsadniej? O co mi chodzi...

1) aparat ma 19 punktow AF i fajnie pomyslalem, no i teraz wciskam przycisk migawki do polowy, i w tych pomieszczenaich mimo ze wydaje sie byc jasno, dwa duze zyrandole pod sufitem te punkty ledwo sie pokazuja.. nawjyzej gdzies jeden.. albo dwa. a ja bym chcial zeby ich bylo pelno, najlepiej wszystkie, zeby wszystko na najnizszej ogniskowej objac i bylo ostre. A nawet gdy pojawi sie w wizjerze odpowiednio duzo tych punktow i cykne zdjecie, to wcale potem nie jest ostre w miejscu ktore bylo zawalone punktami af

2) Znow punkty AF, ustawiam aparat, wciskam do polowy przycisk, lapie mi kilka punktow akurat tam gdzie chcialem i robei zdjecie, a potem ostre sa obiekty przed tym obiektem na ktorym byly punkty af. Zwariowac idzie. robei zdjecie dziecku w wozku, ma cala twarz ladnie w punktach AF, a na kompie jak zgram fotki to widze, ze ostry to jest paląk w wozku, a nie dziecko za nim. robei zdjecie zespolowi muzycznemu punkty sa na nich, a ostre sa krzesla przedemna.

3) czasem zmienie ten tryb af, punktow pojawiajacych sie dowolnie w calym wizjerze na ten jeden punkcik, zalozmy ustawiony po srodku. wtedy celuje ostrosc idealnie na ten obiekt na ktorym jest punkt af i co dziwne, punkt af jest calozmy tylko na szyi fotografowanej osoby a ostra jest prawie cala. To jakies czary sa chyba? nie powinno byc ostre tylko to miejsce w ktorym jest punkt af w wizjerze?

Niech mnie ktos oswieci Uśmiech bedzie wdzieczny za pomoc Uśmiech
Masz rację, komórką jest łatwiej, ale tylko pstryknąć. C70d to bardzo dobre narzędzie którym zwyczajnie nie umiesz się posługiwać. Zakładam że posiadasz bardzo mało wiedzy i praktyki ( to nie jest wada ani przytyk), a zdjęcia do tej pory robiłeś w automacie. 18-135 ma bodajże światło 3.5-5.6, do zamkniętych, dużych pomieszczeń gorąco nie polecam, chyba że statyw i długie czasy. Kolego, doznasz oświecenia czytając dokładnie i ze zrozumieniem instrukcję obsługi, poznasz narzędzie na które wydałeś sporą kasę. Polecam też teorię tworzenia fotografii, której w sieci ( w tym na naszym forum)są całe terabajty, praktykować musisz sam. Jeżeli będziesz chciał, to się w tym odnajdziesz. Pozdrawiam i powodzenia.