Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: Canon 70D i 18-135 IS STM - coś jest nie tak

Mieszany widok

Domyślnie Canon 70D i 18-135 IS STM - coś jest nie tak

Witam państwa,

Od niedawna jestem w posiadaniu canona 70d wraz z jego kitowym obiektywem 18-135 is stm. Jestem początkującym fotografem i stwierdziłem, ze wezme ten obiektyw ktory daja w zestawie, zobacze czego mi brakuje i go zmienie. I wlasnie zastanawiam sie nad zmiana. Tylko powiedzcie mi czy moj obiektyw jest jakis wadliwy czy on po prostu tak ma? Wiadomo, ze w dzien, jak jest ladne sloneczko to zdjecia wychodza fajne, to nawet komorka idzie w takcih warunkach zrobic dobre zdjecie. Ale ostatnio przyszlo mi fotografowac w pomieszczenaich.. jakies swiateczne spiewania w sali centrum kultury itp. bzdury... i zauwazylem dwie rzeczy na zdjeciach ktore mnie nieco zaniepokoily, bo w koncu okolo 5 tys wydalem na aparat, a komaptek canonen wydaje mi sie robilem lepsze fotki. Wspomne jeszcze ze staram sie uzywac tylko trybu maunalnego, tak chyba jest najrozsadniej? O co mi chodzi...

1) aparat ma 19 punktow AF i fajnie pomyslalem, no i teraz wciskam przycisk migawki do polowy, i w tych pomieszczenaich mimo ze wydaje sie byc jasno, dwa duze zyrandole pod sufitem te punkty ledwo sie pokazuja.. nawjyzej gdzies jeden.. albo dwa. a ja bym chcial zeby ich bylo pelno, najlepiej wszystkie, zeby wszystko na najnizszej ogniskowej objac i bylo ostre. A nawet gdy pojawi sie w wizjerze odpowiednio duzo tych punktow i cykne zdjecie, to wcale potem nie jest ostre w miejscu ktore bylo zawalone punktami af

2) Znow punkty AF, ustawiam aparat, wciskam do polowy przycisk, lapie mi kilka punktow akurat tam gdzie chcialem i robei zdjecie, a potem ostre sa obiekty przed tym obiektem na ktorym byly punkty af. Zwariowac idzie. robei zdjecie dziecku w wozku, ma cala twarz ladnie w punktach AF, a na kompie jak zgram fotki to widze, ze ostry to jest paląk w wozku, a nie dziecko za nim. robei zdjecie zespolowi muzycznemu punkty sa na nich, a ostre sa krzesla przedemna.

3) czasem zmienie ten tryb af, punktow pojawiajacych sie dowolnie w calym wizjerze na ten jeden punkcik, zalozmy ustawiony po srodku. wtedy celuje ostrosc idealnie na ten obiekt na ktorym jest punkt af i co dziwne, punkt af jest calozmy tylko na szyi fotografowanej osoby a ostra jest prawie cala. To jakies czary sa chyba? nie powinno byc ostre tylko to miejsce w ktorym jest punkt af w wizjerze?

Niech mnie ktos oswieci Uśmiech bedzie wdzieczny za pomoc Uśmiech

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Canon 70D i 18-135 IS STM - coś jest nie tak

6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez Donel Zobacz posta
    1) aparat ma 19 punktow AF i fajnie pomyslalem, no i teraz wciskam przycisk migawki do polowy, i w tych pomieszczenaich mimo ze wydaje sie byc jasno, dwa duze zyrandole pod sufitem te punkty ledwo sie pokazuja.. nawjyzej gdzies jeden.. albo dwa. a ja bym chcial zeby ich bylo pelno, najlepiej wszystkie, zeby wszystko na najnizszej ogniskowej objac i bylo ostre. A nawet gdy pojawi sie w wizjerze odpowiednio duzo tych punktow i cykne zdjecie, to wcale potem nie jest ostre w miejscu ktore bylo zawalone punktami af
    Musisz sprawdzić, czy to zdjęcie nie jest poruszone. Często nieostrość jest mylona z poruszeniem.
    Wklej foto na forum.
    W pomieszczeniach wymagane jest doświetlenie lampą i najlepiej to robić w trybie manualnym M.

--- Kolejny post ---

2) Znow punkty AF, ustawiam aparat, wciskam do polowy przycisk, lapie mi kilka punktow akurat tam gdzie chcialem i robei zdjecie, a potem ostre sa obiekty przed tym obiektem na ktorym byly punkty af. Zwariowac idzie. robei zdjecie dziecku w wozku, ma cala twarz ladnie w punktach AF, a na kompie jak zgram fotki to widze, ze ostry to jest paląk w wozku, a nie dziecko za nim. robei zdjecie zespolowi muzycznemu punkty sa na nich, a ostre sa krzesla przedemna.
    Wpierw wybierz punkt centralny i nim ustawiaj ostrość.
    Możesz w trybie P porobić foty tego samego motywu, sprawdzić jakie czasy, ISO, zaordynował aparat, a później korzystać z Av i Tv.

--- Kolejny post ---

3) czasem zmienie ten tryb af, punktow pojawiajacych sie dowolnie w calym wizjerze na ten jeden punkcik, zalozmy ustawiony po srodku. wtedy celuje ostrosc idealnie na ten obiekt na ktorym jest punkt af i co dziwne, punkt af jest calozmy tylko na szyi fotografowanej osoby a ostra jest prawie cala. To jakies czary sa chyba? nie powinno byc ostre tylko to miejsce w ktorym jest punkt af w wizjerze?
    Bez instrukcji się nie obejdzie i bez poczytania o GO i zależności -przysłony-czasu-ISO.

Zacznij od instrukcji. Później statyw lub jakieś podparcie i foty czegokolwiek - byle kontrastowego w dobrym jasnym świetle.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 21-11-2014 o 17:26

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Wpierw wybierz punkt centralny i nim ustawiaj ostrość - posłuchaj dobrej rady ...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Witam państwa,

Od niedawna jestem w posiadaniu canona 70d wraz z jego kitowym obiektywem 18-135 is stm. Jestem początkującym fotografem i stwierdziłem, ze wezme ten obiektyw ktory daja w zestawie, zobacze czego mi brakuje i go zmienie. I wlasnie zastanawiam sie nad zmiana. Tylko powiedzcie mi czy moj obiektyw jest jakis wadliwy czy on po prostu tak ma? Wiadomo, ze w dzien, jak jest ladne sloneczko to zdjecia wychodza fajne, to nawet komorka idzie w takcih warunkach zrobic dobre zdjecie. Ale ostatnio przyszlo mi fotografowac w pomieszczenaich.. jakies swiateczne spiewania w sali centrum kultury itp. bzdury... i zauwazylem dwie rzeczy na zdjeciach ktore mnie nieco zaniepokoily, bo w koncu okolo 5 tys wydalem na aparat, a komaptek canonen wydaje mi sie robilem lepsze fotki. Wspomne jeszcze ze staram sie uzywac tylko trybu maunalnego, tak chyba jest najrozsadniej? O co mi chodzi...

Niech mnie ktos oswieci Uśmiech bedzie wdzieczny za pomoc Uśmiech
    Masz rację, komórką jest łatwiej, ale tylko pstryknąć. C70d to bardzo dobre narzędzie którym zwyczajnie nie umiesz się posługiwać. Zakładam że posiadasz bardzo mało wiedzy i praktyki ( to nie jest wada ani przytyk), a zdjęcia do tej pory robiłeś w automacie. 18-135 ma bodajże światło 3.5-5.6, do zamkniętych, dużych pomieszczeń gorąco nie polecam, chyba że statyw i długie czasy. Kolego, doznasz oświecenia czytając dokładnie i ze zrozumieniem instrukcję obsługi, poznasz narzędzie na które wydałeś sporą kasę. Polecam też teorię tworzenia fotografii, której w sieci ( w tym na naszym forum)są całe terabajty, praktykować musisz sam. Jeżeli będziesz chciał, to się w tym odnajdziesz. Pozdrawiam i powodzenia.

Początki nałogu
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

możesz się jeszcze spotkać z jakimś foto-amatorem na jakieś wspólne focenie, jak będziesz miły to kolega ci pokaże o co chodzi
    5Dc, 70d, C 10-22, S 18-35, S 50 1.4EX, T 70-200 2.8 macro, T90 2.8 VC, ciut m42, yn 568

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

1-instrukcja obslugi
    2-instrukcja obslugi
    3-instrukcja obslugi
    albo zostań przy kompakcie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    1-instrukcja obslugi
    2-instrukcja obslugi
    3-instrukcja obslugi
    Mogłeś chociaż podać nr strony, a nie tak na skróty

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

jak dasz na tacy to dalej zielonego pojęcia nie będzie miał
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto

Ale ostatnio przyszlo mi fotografowac w pomieszczenaich.. jakies swiateczne spiewania w sali centrum kultury itp. bzdury... i zauwazylem dwie rzeczy na zdjeciach ktore mnie nieco zaniepokoily, bo w koncu okolo 5 tys wydalem na aparat, a komaptek canonen wydaje mi sie robilem lepsze fotki. Wspomne jeszcze ze staram sie uzywac tylko trybu maunalnego, tak chyba jest najrozsadniej?
    Witamy w świecie lustrzanek cyfrowych.

Niech Pan sprawdzi czy ma włączoną stabilizację obiektywu (przełącznik STABILIZER na korpusie obiektywu ma być na ON) i ustawi sobie w aparacie pokrętło z lewej strony na Av.

Potem weźmie do ręki instrukcję obsługi i uda się na stronę 120 aby ustawić sobie ISO na A (Auto).

Potem na stronę 125 i po jej lekturze ustawić sobie co trzeba na 1/15. Dlaczego? Ponieważ "Sharp hand held images are possible around half the time at an impressive 1/20sec, which is roughly four stops slower than the usual rule of thumb for sharp images would allow." Źródło informacji: Canon EF-S 18-135mm f/3.5-5.6 IS STM Lens Review

Potem wrócić na stronę 99 i przeczytać sobie cały rozdział 3.

Jeżeli w trybie One-Shot AF przy celowaniu za pomocą wizjera optycznego po zrobieniu zdjęcia zauważy Pan że gdzieś przerzuca Panu ostrość do przodu albo do tyłu (czyli wszędzie tylko nie tam gdzie chciał Pan aby było ostro), to należy skalibrować obiektyw względem aparatu tak aby jedno z drugim się zgrywało. Można to zrobić samemu bo aparat posiada stosowną opcję, ale nic nie dzieje się automatycznie a Pan jest zielony w tym temacie więc będzie Pan musiał wtedy wysłać zestaw aparat plus obiektyw do autoryzowanego serwisu na Żytnią żeby całość spróbowali poprawnie skalibrować.

W razie gdyby zaginęła Panu instrukcja obsługi aparatu to znajdzie ją Pan tutaj http://gdlp01.c-wss.com/gds/2/030001..._Manual_PL.pdf
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 21-11-2014 o 21:40

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów