Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 71

Wątek: [marcin_g] Portrety kobiet.

Początki nałogu Awatar eleroo

Domyślnie Odp: [marcin_g] Portrety kobiet.

Nie trzeba jej odchudzać ani w PSie ani w ogóle, wystarczy ubrać w ciuchy w odpowiednim rozmiarze i kroju. To bardzo ważne. To, że dziewczyna ma większy rozmiar niż 36 to nie jest problem, problem zaczyna się gdy ktoś zakłada za małe ubrania, albo fasony nieodpowiednie do figury. Po to są różne rozmiary, żeby wybrać odpowiedni do sylwetki. Po to jest fotograf, żeby zaplanować sesję, dobrać ciuchy (jeśli sam nie umie lub nie chce to bierze stylistę), dobrać kadry i perspektywę (nawet z bardzo szczupłej osoby można zrobić pultaska nieodpowiednim kadrowaniem, złą perspektywą i źle dobraną ogniskową), poprowadzić modelkę. Czasem dziewczyny, które nie są doświadczone robią pozy jakie widziały gdzieś tam, to nie sprawdza się u każdej, fotograf musi to ogarniać i korygować na bieżąco, a nie stanąć i tylko przyciskać guziczek a modelka niech się ubierze jak chce i robi co chce... to prowadzi do nieporozumień i zdjęć takich jak powyżej, niestety.

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    Nie trzeba jej odchudzać ani w PSie ani w ogóle
    nie trzeba , ale jak juz sie skopie baze to można
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Nie no, w tym konkretnym przypadku, skoro już się mleko rozlało to by trzeba jednak trochę naprawić w PSie, ja pisałam bardziej ogólnie, bo imho warto postawić na porządny preproces

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

chyba trochę jednak przesadzacie z tym krytykowaniem modelek, kolega jest fotografem a nie stylistą, bardziej bym się skupił na technice a nie na obrażaniu kobiet,

na tym zdjęciu 41 dziwny bokeh wyszedł, jakby poruszony trochę
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    chyba trochę jednak przesadzacie z tym krytykowaniem modelek, kolega jest fotografem a nie stylistą, bardziej bym się skupił na technice a nie na obrażaniu kobiet,

na tym zdjęciu 41 dziwny bokeh wyszedł, jakby poruszony trochę
    dla mnie luz, sluchaj zdjęcia jakie zrobil takie zrobil, nie moje, komentuje bo po to tutaj jestesmy. Druga rzecz to nie trzeba być stylistą żeby sesję kreować, mieć podgląd tego co się bedzie działo. Technika to coś za co fotograf jest odpowiedzialny sam i musi doskonalić ten warsztat, jednak jeżeli pracujemy z kims kto przed naszym aparatem pozuje musimy zadbać o to żeby taka osoba (jezeli nie jest to profesjonalna modelka bo one wiedzą co robić) wyglądała najlepiej jak to możliwe,
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Sebcio, nikt oprócz jednego pana nikogo nie obraża. Nie trzeba być stylistą, żeby wiedzieć, że za małe ciuchy robią z ciałem dziwne rzeczy (rozmiar jaki nosi modelka serio nie ma znaczenia), do tego wystarczą oczy, które jak wiadomo są głównym narzędziem pracy fotografa. Najcudowniejsze technicznie foto z źle ubraną i upozowaną modelką to będzie kupa a nie foto. No taki świat. To fotograf odpowiada za pozy, za to jak modelka wygląda na zdjęciu. Ona siebie nie widzi. Nawet taka bardzo zaawansowana nie wie jak wygląda w konkretnym kadrze. Technika owszem, jest bardzo istotna, bo złą techniką można nawet zgrabną i proporcjonalną sylwetkę przedstawić jak ostatnią pokrakę (pomijam kwestie poprawnego naświetlenia klatek, bo to taka oczywistość, że chyba nie trzeba o tym pisać), ale trzeba też pamietać o odpowiednim doborze ubrań i póz. Tak jak pisze Muczaczo, przy takich fotach osoba powinna wyglądać najlepiej jak to możliwe. Nauka pracy z modelką to proces, który trwa. To nie problem, że Marcin robi błędy, ważne, by wyciągał z nich wnioski i starał się nie popełniać takich baboli. To przyjdzie z czasem.

Własnie ten bokeh na 41 mnie zaintrygował, dlatego zapytałam o szkło.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Panowie, ja się z Wami zgadzam w 100% ale nie bierzecie poprawki na pewne rzeczy,

ja nie wiem kogo fotografujecie i jakie macie modelki, ale większość kobiet jest marudna i wie najlepiej w czym chce wyglada dobrze, narzucanie jak ma być ubrana często nie jest najlepszym pomysłem, skoro te dziewczyny się tak ubrały a lustro zapewne mają to widocznie się sobie podobają,

to o czym piszecie ma sens jak nasz kolega fotograf płacił by im za zdjęcia, wtedy mógłby wymagać,
    ale tu zapewne zdjęcia były na zasadach TFP
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

To po co robić bylejakie foty? Nie rozumiem... Fotograf chyba ma jakąś wizję sesji, tak? Skoro modelka ma inną to się jej nie foci, proste. Ona przecież się nie widzi jak wygląda na matówce, nie wie jakiej fotograf użył ogniskowej, pod jakim kątem ją ukazuje, z jakiej perspektywy, nie widzi jak jej się światło na twarzy układa, czy jej się sukienka nie marszczy dziwnie, czy włosy jej nie fruwają etc. No tak jest to skonstruowane, że to modelki pozują fotografowi według jego wytycznych, a ten ma obowiązek przedstawić je korzystnie. Czy to płatna sesja, czy barter tu nie ma nic do rzeczy, bo sesja to wspólna praca wszystkich współuczestników. To, że modelka nie pobiera wynagrodzenia finansowego to jej wybór, co to ma w ogóle do rzeczy czy fotograf jej płaci pieniędzmi za pozowanie, czy swoim czasem i zdjęciami? Tu nie o chodzi o jakieś wymagania w stosunku do modelek, tylko znajomość podstaw pozowanej fotografii ludzi. Modelki są różne, fotografa w tym głowa, żeby je poprowadzić odpowiednio. Takie jest moje zdanie, ale oczywiście ktoś może sobie mieć inne

I ten, no, nie jestem chłopcem

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez sebcio80 Zobacz posta
    Panowie, ja się z Wami zgadzam w 100% ale nie bierzecie poprawki na pewne rzeczy,

ja nie wiem kogo fotografujecie i jakie macie modelki, ale większość kobiet jest marudna i wie najlepiej w czym chce wyglada dobrze, narzucanie jak ma być ubrana często nie jest najlepszym pomysłem, skoro te dziewczyny się tak ubrały a lustro zapewne mają to widocznie się sobie podobają,
    To prawda, ale jeszcze bardziej prawda, że niestety fotograf odpowiada za całokształt więc skoro chce robić portrety całych kobiet, to musi się znać na czymś więcej niż technice foto. Dlatego najlepszymi fotografami mody i kobiet sa inne kobiety oraz geje, bo im się udaje krytykować bez obrazy i narzucać odzież. A dla prawdziwego mężczyzny z technika jest tyle innych tematów: gwoździe, motocykle, helikoptery w locie, jelenie na rykowisku, wieloryby...
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez eleroo Zobacz posta
    To po co robić bylejakie foty? Nie rozumiem...
    A ty robiłaś od samego początku tylko super foty !
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy ... 5678 OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów