Cytat Zamieszczone przez artd4 Zobacz posta
Pewnie masz racje że napisałem to niezbyt czytelnie,
Ale jak widzę zrozumiałeś to co chciałem napisać o 50-tce.
Napisałeś dobrze wiec nie jestes amatorem i znasz je
Pewnie że nie jest to wspaniałe optycznie szkło ale....bardzo duzo ludzi kupuje je jako pierwszy dodatkowy obiektyw,
Jak na jasne szkło za 400 zł to myśle że optykę ma jednak dobrą,
Oczywiscie nie potównuje jej możliwości do np 50/1,2.
Co do starych żelazek z tzw "duszą" uwierz ze sa ludzie którzy je zbierają.
A na marginesie informuje że oczywiście nie mam nic przeciwko zaliczenia pytania w pierwszym poscie jako pytanie tygodnia czy miesiąca.
Mam do siebie odpowiedni dystans i też lubie sie pośmiać.
to jest tak, ze przed 50 laty i wczesniej budowano rowniez marne tanie obiektywy i nie ma po nich dzisiaj sladu.
przetrwalo wiele , niektore z nich wowczas z najwyzszej polki sa moze i uzywalne do dzisiaj.

podobnie jest dzisiaj
sa te taniutkie o najmniejszej trwalosci , ale akurat dla canona buduje sie tez L , ktore przetrwaja pewnie dziesiatki lat.
Pewnie tez beda kiedys podziwiane , jakie to trwale obiektywy budowano dzisiaj.
Nie ma takiej sytuacji , ze kiedys budowano wspaniale , a dzisiaj sie nie potrafi.

Te stare obiektywy jakoscia optyczna sa daleko w tyle za dzisiejszymi konstrukcjami.

Gdybys intensywnie uzwal wwczas obiektywy np ruskie , to zauwazlybys ze po paru latach doslownie pojawiaja sie makabryczne luzy doslownie wszedzie - nadawaly sie do kosza.

zbierac starocie , a dazyc szacunkiem zlom to jednak roznica - to jest jednak przedmiot martwy.
A te stare masowo woczas produkowane obiektywy nie maja zadnej wartosci materialnej dzisiaj.