Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 54

Wątek: jak przechowywać

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: jak przechowywać

I trzeba się pośmiać, bo CB bawiąc uczy, a ucząc bawi.

A traktując poważnie temat przechowywania obiektywów, to mam doświadczenie z takim jednym dużym, konkretnie z CZJ Sonnar 2,8/200. Bardzo długo go nie używałem - kilka lat, aż do momentu kupienia pierwszego DSLR, czyli canona 40D. I wtedy okazało się, że wszytko jest OK, oprócz stężałego smaru; tak stężałego, że przy nastawianiu ostrości obiektyw wykręcał się z przejściówki. Więc oddałem go do przesmarowania i wyczyszczenia. I to wszystko, nic więcej się nie działo. Przysłona była otwarta maksymalnie, ale nie myślałem o tym - przypadek, bo obiektyw ma przysłonę automatyczną - zawsze otwartą w stanie spoczynku. Nie wiem, czy to miało znaczenie. Stał w oryginalnym, skórzanym futerale, ale nie w piwnicy - nie wyobrażam sobie postawienia takiego sprzętu w piwnicy.
    Teraz dbam o to - bo rzadko go używam - żeby przynajmniej co jakiś czas nim pokręcić w te i wewte.
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 19-11-2014 o 21:55

Początki nałogu Awatar artd4
    Miasto
    Warszawa

[QUOTE=Leon007;1251521]I trzeba się pośmiać, bo CB bawiąc uczy, a ucząc bawi

Jasne .Dla samej zabawy warto zadać takie pytanko
    No dobrze. poinformuje tylko jeszcze kolegę Jaś że mam eLki które nie sa manualne i są systemu EF,
    Wiem nawet że gdy maja AF to można kręcić pierścieniem ostrosci i ten system ma specjalne oznaczenie .Napisałem "nawet w eLkach przełaczam AF na MF " żeby takie chowanie na MF weszło w krew i było odruchem przy umieszczaniu go w torbie. Zreszta jak to ktos już tu napisał w paru ezemplarzach ta rada jest w instrukcjach obsługi
    Na marginesie moim zdaniem wsuwanie i wyciaganie szkieł typu np 50/1,8 czy popularnyck kitów do torby gdy są nastawione na AF mogą je uszkodzic.
    Tom77 myślałem że te grzybki to wina tylko wilgoci a tu sie okazuje że i kleju.
    na jednym bardzo starym szkiełku pojawił sie taki świecący fioletowy pajączek. Generalnie nie przeszkadza bo na razie jest bardzo malutki i nie rzutuje na zdjęcia ale jest. I pewnie będzie sie powiekszał. Na szczęście to start i tani obiektyw jeszcze prod ZSRR. Gdyby był ładniejszy skończyłby jako ozdoba na drążku skrzyni biegów. Moży gdybym jeszcze palił to jako popielniczka
    Ostatnio edytowane przez artd4 ; 19-11-2014 o 22:25
    ZaawansowanyAMATOR! ! ! NIE FANATYK !!!
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

to jak w końcu przechowujesz te stare manualne? ostrość na nieskończoność i otwarte na maksa? czy ostrość najbliżej i domknięte?
    SONY

Uzależniony Awatar trothlik

Cytat Zamieszczone przez salas Zobacz posta
    to jak w końcu przechowujesz te stare manualne? ostrość na nieskończoność i otwarte na maksa? czy ostrość najbliżej i domknięte?
    Właściwie to chyba powinno być uzależnione od wyznawanej religii:
    Deklem w stronę: Jasnej Góry, Jerozolimy, Mekki... niepotrzebne skreślić.
    A i koniecznie otwarty na maksa co by pozytywna energia mogła spokojnie przepływać...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Miasto
    Warszawa

Właśnie!
    Dokładnie tak.
    Generalnie co jakiś czas trzeba pokręcić ruchomymi częśćiami
    Szczególnie gdy są to stare, często pamiątkowe śzkła których naprawa byłaby zwyczajnie nieopłacalmna lub niemożliwa,
    2x dSLR (Canon)

Pełne uzależnienie

[QUOTE=artd4;1251532]
    Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    No dobrze. poinformuje tylko jeszcze kolegę Jaś że mam eLki które nie sa manualne i są systemu EF,
    to nic nadzwyczajnego pewnie większość użytkowników forum takowe elki posiada, natomiast elki manualne z systemu ef są droższe od tych z autofocusem w związku z tym niewielu użytkowników je posiada, bo zwykle muszą mieć dużą i konkretną potrzebę aby wejść w posiadanie manualnej elki ale one - te manualne elki chyba nie mają przełącznika mf/af - z tego wynika że nie da się ich bezpiecznie schować do torby .
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez Tom77 Zobacz posta
    To czy masz zaoliwiona przesłonę bardziej zalezy od tego ile ruscy oliwy napchali w danym obiektywie. Zaletą np. Heliosów jest to ze często przesłona działa nawet mocno zaoliwiona.
    Najczęstszą bolączką np takiego Taira były właśnie sklejone listki przesłony wypadające z prowadnic po mocniejszym przekręceniu pierścienia przesłony.
    Jeżeli przez 40 lat jest tak samo zaoliwiony i tak samo dobrze działa, to wg. mojej definicji jest naoliwiony prawidłowo.
    Ale za to że się ta oliwa nie utleniła od tlenu i ozonu i nie zgęstniała to order Lenina się należy, a już co najmniej Nobel z chemii. Może sa po prostu szczelne, bo nie ma też ani pyłka w środku.

Te Tairy to chyba nowsze, to już nie to samo panie. Najlepszy sprzęt był za Chruszczowa i jeszcze za Breżniewa siła rozpędu.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu

Przysłona to nic, ale jak stawiać obiektywy? Gwintem w górę, w dół a może na boku ;-)
    CMEHA - reszta to upgrade

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Jeżeli przez 40 lat jest tak samo zaoliwiony i tak samo dobrze działa, to wg. mojej definicji jest naoliwiony prawidłowo.
    Ale za to że się ta oliwa nie utleniła od tlenu i ozonu i nie zgęstniała to order Lenina się należy, a już co najmniej Nobel z chemii. Może sa po prostu szczelne, bo nie ma też ani pyłka w środku

Coś w tym jest.
    Pooglądałem z ciekawością staruszka Helios-44-2 ośmiolistkowego i faktycznie, błyszczy się, działa, praktycznie jak nowa, choć jakieś tam mikropyłki są w środku.
    Jak rozbierałem heliosa 44M-6, to tam w środku zwykły smar jak ŁT-4, albo tylko tak po -dziestu latach wygląda.

Cytat Zamieszczone przez latant Zobacz posta
    Przysłona to nic, ale jak stawiać obiektywy? Gwintem w górę, w dół a może na boku ;-)
    Proponuję gwint zdjąć z obiektywu i schować do pudełka, coby się nie zużywał
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 20-11-2014 o 20:05

Miasto
    Warszawa

Warto przynajmniej z szacunku dbać o stare nieużywane już obiektywy.
    Nawet z racji ich solidnego zegarmistrzowskiego wykonania.
    Teraz tak już się nie robi.
    Plastik,kiepskie tubusy i słabe spasowania.
    Najlepszym przykładem jest tu bardzo dobry w stosunku do swojej ceny ale fatalnie wykonany biektyw Canona 50/1,8II.
    Bardzo szybko też padaja łączenie w kitowych 18-55.
    Nieraz podziwiam pięlnie wykonane stare mosiężne obiektywy.
    Często maja po 50 lat. Obecne szkła nie wytrzymają nawet 20 proc tego czasu.
    Niewidoczna elektronika pomaga ale to troche tak jak z zegarkami. Kazdy wie że kwarcowe to wygoda i dokładność . Ale mechaniczne to przecież piękno,precyzja i wartość. Swoją drogą w optyce szybkie zmiany nie następują. Trzydziestoletni obiektyw Nikona o ogniskowej 6 mm nie był rozwijany i do dzis kosztuje bardzo dużo. Szkło o jasności ok 1,0 też powstało kilkadziesiat lat temu. Może zmieniaja sie powłoki,filtry czy materiały ale ważne osiagnięcia optyczne były własnie pół wieku temu. Życze Wam i sobie by byśmy mieli takie perełki wśród swoich zbiorów i oby wiecznie zachowały sprawność.
    2x dSLR (Canon)

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów